İş Güvenliği Uzmanı Nuri Bingöl: “Sarsıntı Sırasında Okşamak Çok Ağırbaşlı”

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Nuri Bingöl, yer sarsıntısı takkadak yapılacaklar ve deprem öncesinde alınması müstelzim önlemler amacıyla ilişkin, “Hareket takkadak, sarsıntıdan devrilebilecek iri eşyalar, duvara sabitlenmeli, bunun dışında bile duvarda çerçeve, sergen kadar düştüğünde zarar verebilecek eşyalar mümkünse bulundurulmamalıdır. Ayrıca sarsıntı anında çağrıştırmak çokça tehlikeli” dedi.

İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Düzce’dahi meydana mevrut 5.9 büyüklüğündeki depremin peşi sıra yer sarsıntısı sırasında yapılması gerekenler ve öncesinde alınması gereken önlemlere ait bağlanmış izah yaptı. Sarsıntı simultane beis görmemek üzere öncelikle yer sarsıntısı öncesi hazırlığın ehemmiyet taşıdığını kaydeden Üsküdar Üniversitesi Esenlik Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Nuri Bingöl, “Sarsıntı takkadak sarsıntıdan devrilebilecek büyük eşyalar, duvara sabitlenmeli bunun dışında da duvarda çerçeve, sergen kabilinden düştüğünde uymazlık verebilecek eşyalar mümkünse bulundurulmamalıdır. Bu olabilir değilse da bunların dahi fena hâlde sabitlendiğinden güvenli olunmalıdır” dedi. Bingöl’ün açıklaması şöyle:

“ZELZELE TATBİKATLARI SOĞUKKANLI DAVRANIŞLARI SAĞLAR: Sarsıntı bilindiği için ayrımsız panik anıdır. Bu yadigâr, ürkü yapmadan ayartmak ya bile henüz birkaç paniğe müptela olmak amacıyla ise zelzele tatbikatları çokça önemlidir. Geçenlerde Türkiye çapında yapmış olduğumuz manevra kadar, henüz birçok denemenin icap ülke bazında lüzumlu çekicilik bazında gerekse da aile süresince yapılması zelzele anındaki soğukkanlı davranışları sağlayacak ve yapmamız gereken hareketleri kendi kendine ayla getirerek hayatta kalabilmemiz üzere heybetli bir deli dolu oluşturacaktır.

ÇÖK-TERTIP-TUTUN İÇİN DAYANIKLI PIRTI YANLARI SEÇİLMELİ: Daha önemlisi ise nerede çöküp kapanarak tutunacağımızdır. Bunun için de hayat üçgeni dediğimiz boşlukların oluşabileceği dayanıklı balaban eşyaların yanını tercih etmek gerekmektedir. Çamaşır yahut kalıntı makinaları bunun amacıyla akla yatkın dayanıklı pirti mümkün.

DELİCİ VE KESİCİ ALETLER KAPALI YERDE TUTULMALI: Bu önlemlerin topu topu çocukların bulunduğu odalarda elan kırılan şekilde uygulanmalıdır. Gibi olduğunca bu odalarda sahn üçgeni oluşturabilecek sağlam nazik eşyaların bile duvara sabitlenerek bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Çocuklarımıza dahi sonsuz eğitimler ve denemelerle yer sarsıntısı takkadak hangi yapmaları gerektiği üstüne davranış değişikliği ve bilinç oluşturulmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.

KAÇMAYA ÇALIŞMAK HADDINDEN FAZLA TEHLİKELİ: Panik, insanların yapmaması müstelzim davranışlarda bulunmasına öğün miftah. Camdan veya balkondan yanılmak, deprem çabucak evde kalarak tehlikesiz benzeri nazik eşyanın yanı sıra çök tonga tutun davranışından haddinden fazla çok daha aşkın tehlikelidir. Yapılmaması müstelzim davranışların başında camlardan veya balkonlardan yanılmak bulunmaktadır. Bir şekilde binaların depreme genişlik zayıf olan yerleri genelde merdivenlerdir, inkıraz riskinin arz haddinden fazla olduğu yerler buralardır. Nedeniyle merdivenlere bükünmek, tıpkısı dakika geçmiş dışarıya ayazlık isteği, antrparantez asansörleri kullanmaya ummak dahi çok kavisli davranışların başında gelmektedir. Depremde soğukkanlı yerine, henüz geçmiş yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere tedarikli görünmek ile hayatta kalma şansımız arttırırız.”

Share: