İşitme sakat vatandaşlar amacıyla işaret dili öğreniyorlar

İşitme sakat vatandaşlar üzere meni dili öğreniyorlar

BİNGÖL – Bingöl’ün Solhan ilçesinde açılan belen dili kursuna mevrut ve çoğunluğu amme kurumdaki çalışanlardan oluşan kursiyerler, terbiye alarak sema sakat bireylerle bildirişim dayamak istiyor.

Bingöl’ün Solhan ilçesinde bel dili kursu açıldı. İlçe Umum Eğitim Bilimi Merkezi bünyesinde açılan kursun çoğunluğu kurumlarda çalışanlarından oluşurken, kursiyerler işaret dilini öğrenerek sem engelli bireyleri anlayıp dayanaklık etmek istiyor.

İşaret Dili Eğitmeni Remziye Ercan, “İşaret dili serüvenim 2015 yılında evimizi taşımamızla alın komşumuzun çocuğuyla bu arada başladı. Çünkü kendisi hem sem hem üstelik bedensel mânialı aynı bireydi. Tığ onunla vakit geçirmeye başladığımız dönemde ben onunla anlaşamadığım amacıyla daima kız kardeşini gönderirdi yanı sıra. Henüz bilahare ben üstelik düşündüm bozukluk ego onunla henüz dolgunca tıpkı iletişim kurabilmek için bu dili öğrenmiyorum kim diyerek. Benzeri arayışa girdim. Elan bilahare eğitimlerimi tamamladım. Eğitimlerimi tamamladıktan sonra Halk Eğitim Bilimi bünyesinde bu eğitimi ahzetmek isteyen arkadaşlara havari olmaya başladım. Çünkü onlar sesini duyuramıyor bizim onların sesi olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kursu ziyaret eden Solhan Ahali Eğitimi Merkezi Müdürü Hayri Çağ, “Bu kursumuzun amacı toplumdaki işitme özürlü vatandaşlarımızın sıkıntılarına tılsım doğmak. Solhan’de bu kursu veren usta öğreticimiz var. Bundan tığ müstefit olmak istedik. Özellikle kamu kuruluşlarında etkin memurların bu kursu almasını istiyoruz, önemsiyoruz, destekliyoruz. Çünkü toplumdaki sem engelli erat, birçok yerde sıkıntılarını dile getirememekte, dertlerini anlatamamakta. Bundan hava biz tüm toplumu, hele kamu çalışanlarının bu kursu almasını önemsiyoruz. Kursumuzu tığ 120 saat yerine planladık haftada 30 saat kendisine veriyoruz” şeklinde konuştu.

Sosyal Bakım Merkezi personellerinden Rümeysa Ders ise “Yaptığımız aksiyon gereği sonsuz engelli bireylerle bağlanak halinde oluyoruz. Yaptığımız basamak incelemelerinde hele sema engelli bireylerle iletişim kurmakta zorlandığımızı ve ayrımsız gayr vasıtasıyla iletişim kurduğumuzu ayırt ettik. Bu aradaki aracıyı kaldırıp aracısız adına temasa geçebilme yerine bile bel dili eğitimini almaya değişmeyen verdik ve kursa katıldık” dedi.



Share: