İskender Ciddi Konağının yüzyıllık kaplumbağası ‘Muzaffer’

Diyarbakır’ın Talih ilçesindeki İskender Ağırbaşlı Konağında canlı ve tahmini 100 yaşında olan kaplumbağa görenlerin ilgisini çekiyor. 11 sene geçmiş adı “Muzaffer” konulan ve kenttin yer nemli kaplumbağası olduğu memul yüzyıllık ur, yıllara yer okuyarak konağın içre adeta salına salına geziyor.

Diyarbakır’ın tarihi Uğur ilçesinde Osmanlı Beylerinden İskender Paşa’nın yüzyıllık konağında kalan tıpkısı kaplumbağa yerli ve ecnebi turistlerin demet odağı haline geldi. “Utkulu” adını taşıyan, tahmini 100 yaşında ve tıpkı zamanda kenttin aşina genişlik buğulu kaplumbağası olduğu değerlendiriliyor.

“11 yıl geçmiş adını Utkulu koydum”

11 sene ilk çocukların elinde çirkin reşit halde bulduğu kaplumbağanın adını Yenmiş koyduğunu söyleyen han işletmecisi ve kaplumbağanın himayesinde olduğu Bayram Işıklı, konağın bahçesinde gezerken kedi, tavuk, tavşan kabilinden hayvanlarla alay malay yaşadığını söyledi. Işıklı, “Kaplumbağa ortalama 11 yıldır kul, sokakta çocukların elinde kötü ergin halde buldum. 4 yıl boyunca avlulu evimde siper altına aldım. Daha sonra burayı açınca buraya getirdim. 7 yıldır da burada korumam altında. Kendisi buranın sargı odağı oldu. Mevrut ziyaretçilerimizde kendisini çokça seviyor. Bağa genelde insan gördüğü ahit kavuğuna saklanır bu ise ağız ağıza halk ile bağırsak içe oluyor. Elimizle besliyoruz, karnı doyunca 3,5 çevrim arada bir üstelik tıpkı hafta boyunca uyuyor. Efsanevi sevgimiz var, işletmemizde, tavuk, civciv ve güvercinlerde bulunuyor. İç içe yaşıyorlar ve tıpkı birlerine uymazlık vermiyorlar. Acıktığı ant peşimden geliyor, zaman zaman ego, arada bir dahi ziyaretçilerimiz ve personel arkadaşlarımız besliyor” dedi.

“Hevsel Bahçelerinde olan temel 120 yaşında öldü”

Yüzyıllık konakta beslenen Utkulu’in annesi da geçtiğimiz yıla büyüklüğünde yaşadığını ve 120 yaşında öldüğünü hatırlatan Işıklı, 100 yaşında olduğu durum edildiğini öne sürdü. Işıklı, “Daha evvel akademisyen ihvan geldi buraya, tesadüfen baktıklarında kimisi 90, bazısı ise 105 yaşında dediler. Sırtındaki izlere göre ortalama 100 yaşında. Annesi sabık yıl öldü. Hevsel Bahçelerinde yaşıyormuş, 120 yaşında ruhsuz. Mekanımız herkese meydanda, bağa başlamak talip ve konağın tarihini aktarmak isteyenleri bekliyoruz” diyerek konuştu. – DİYARBAKIR

Share: