Isparta yaylalarında domates hasadı başladı

Isparta’nın merkeze ilişkin Deregümü köyündeki seralarda yayla şartlarında antika şeş üretimi yapılan domatesi hasadı başladı. Bu sene 800 dekar alanda yapılan üretimde kestirmece 10 bin ton rekolte bekleniyor.

Deregümü köyündeki seralarda plato şartlarında çarliston marka şeş üretilen domates iç piyasanın beraberinde yurtdışına de ihraç ediliyor. Bu yıl 800 dekar alanda yapılan üretimden kısaca 10 bin titrem civarında rekolte bekleniyor. April ayında fidelerini toprakla buluşturan çiftçiler, seralardan ilk ürünlerini almaya başladı. Deregümü domatesi kamyonlarla İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya üzere illere gönderilirken, yüzdelik otuzluk kısmının Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Köyde domates hasadının son teşrin ayının ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor.

Domates üreticisi Mehmet Âlim ısıdam havaların fiyatları etkilediğini belirterek, “Şuan fiyatlarımız normal amma 15 aktarılma evvel fiyatlarımız elan güzeldi. Hamam havalar fiyatlarımızı etkiledi. Zaman başında 11.50 TL’yi gördük şuan 3.5 TL bandında gidiyor, fiyatlardan tekrar birlikte memnunuz” dedi.

10 bin ton domates hasadı bekleniyor

Deregümü Köyü Muhtarı Yüksek Toprakçı, domates hasadının bekledikleri ölçüde güzelce geçtiğini belirterek, bu sene tahminî 800 dekar alanda dikim yapıldığını söyledi.

Bu alandan 10 bin titrem domates beklediklerini rapor fail Toprakçı, “Ürettiğimiz ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya gibi illere gönderirken, yüzde otuzluk kısmının Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Sıkıntılı dışı ülkelerine dış satım yaptığımız ahit milli ekonomimize ulama sağladığımız üzere mutluyuz” ifadelerine yer verdi.

Geçen sene 3.50 TL bandında olan domatesten evire çevire sağlık elde ettiklerini dile getiren Toprakçı, “Hasat başında 11 TL’yi gördük fakat belde köylerdeki domateslerin çıkmasıyla ve sıcak havaların etkisiyle bu fiyatlar düştü. Şuan 3.5-4 TL bandında devam ediyor. Gelecek aylarda fiyatların düzeleceğine inanıyoruz” dedi.

10 bin kişiye istihdam sağlıyoruz

Isparta merkeze sınırlanmış 2 bin 500 nüfuslu köyde kadınlara istihdam sağladığını belirten Toprakçı, “Kadınların bu aha olması çok mehabetli. Sadece köyümüzle kalmayıp yer köylerdeki, illerdeki kişilerle yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yüzden çokça mutluyuz. Tığ rastgele antlaşma üretimden yana olduk üretmeye devam edeceğiz” diye niteleyerek konuştu. – ISPARTA



Share: