Isparta’da 205 dönüm lavanta tarlası arıcılık amacıyla makul kuzuluk getirilecek

Isparta Valisi Entelektüel Baruş, lavanta balı üretimi konusunda çalışmalar yapıldığını belirterek, 205 dönüm lavanta tarlasının lavanta arıcılığı üzere uygun ayla getirileceğini bildirdi.

Isparta Sili Yetiştiricileri Birliği tarafından bu sene ilk kez bal hasadı kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Milas Millet Bahçesi’nde bulunan Yakaören Özden Karı Kooperatifi tesislerinde yapılan etkinliğe Vali Ziyalı Baruş da katıldı.

Isparta’nın arıcılık açısından haddinden fazla bahtlı tıpkısı kent olduğuna değinen Vali Baruş, kentte özellikle lavanta balı üretimi konusunda çalışmalar yapılacağını söyledi.

Vali Baruş, “Isparta’nın her köşesinde arıcılık yapılabiliyor ve arıcılık faaliyetleri neticesinde üretilen bal dahi pespaye haddinden fazla birinci sınıf. Vatandaşlarımızın rahatlıkla tüketebileceği ve sağlıkları üzere yararlanabileceği aynı özelliğe topluluk. Isparta özelinde bizim üzerinde durmamız müstelzim özel laf lavanta balı. Zira bildiğiniz kabilinden Isparta son yıllarda yapmış olduğu atılımlarla lavanta alanında işaret tıpkı şehir haline geldi. Vatandaşlarımızın bu artağan bitkiden yararlanması geçişsiz. Onun amacıyla bizler birlikte çalışmamızı sürdürüyoruz. Orman Mıntıka Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalarla inşallah tıpkı birçok kamer içerisinde arıcılarımızın ihtiyaçlarını dahi ayn uğrunda bulundurarak tahminî 205 dönüm lavanta tarlasını lavanta arıcılığı için akıllıca kuzuluk getireceğiz. Şu anda Ekincilik ve Orman Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmaların neticesinde Isparta’mızda haddinden fazla sayıda bal ormanı var. Bu bal ormanlarını alelhusus lavanta üzerine de yapacağımız çalışmalarla sayısını 20’nin üstüne çıkaracağız. Lavanta balı üstüne Isparta’nın bire bir ayraç haline gelmesini bütün birlikte sizlerin de katkılarıyla realizasyon edeceğiz. Bizler Vilayet yerine, Tarım ve Orman Bakanlığımızın vereceği desteklerle inşallah çiftçilerimize mukteza katkıları sağlayacağız. Hep alay malay gerek bal ormanlarının miktarının artırılması gerekse üretilen bal miktarının artırılması üstüne Isparta’yı bildirme çabuk gelişen illerden biri haline getirmeye çalışacağız”dedi.

Konuşmalarından arkası sıra Vali Baruş, bal arı makinesinin düğmesine basarak peteklerden geçmiş balı süzerek hasat sezonunun tüm üreticilere bolluk ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. – ISPARTA

Share: