Isparta’da bal hasadına başlandı

Isparta’nın Milas Zevk Parkı’nda arıcılar, bal sağımına başladı.

Isparta Öz Yetiştiriciliği Birliğine ilişkin arıcıların Milas Gusto Parkı’nda ürettiği balların hasadı dolayısıyla aktiflik düzenlendi. Etkinlikte lavanta balının tanıtımı üstelik yapıldı.

Isparta Valisi Işıklı Baruş, buradaki konuşmasında, lavanta balı üretimi üzere yetiştiricilere yönelik yatırımlar yapılacağını söyledi. Arıcılığın vatandaşların anadan görme kendisine yüzyıllardır heybetli nevale ve ticari düşkü olduğunu tamlayan Baruş, “İlimiz tarımı açısından arıcılığı haddinden fazla önemsiyoruz zira Isparta ehil olduğu natürel güzellikleri, nebat varlığı, hoş kokulu bitkileriyle gelecekte arıcılık açısından tıpkı bellik olmaya aday.” dedi.

Isparta’nın temas köşesinde arıcılık yapılabildiğini ve arıcılık faaliyetleri neticesinde üretilen balın çok birinci sınıf olduğunu kaydeden Barış, balın vatandaşların ferah ferah tüketebileceği ve sağlıkları için yararlanabileceği benzeri özelliğe sahip olduğunu aktardı.

Isparta özelinde lavanta balının üstünde durmaları gerektiğini rapor eden Baruş, şunları dile getirdi:

“Bildiğiniz kabilinden Isparta sonuç yıllarda yapmış olduğu atılımlarla lavanta alanında işaret ayrımsız site haline geldi. Vatandaşlarımızın bu artağan bitkiden yararlanması lazım. Onun üzere bizler da çalışmamızı sürdürüyoruz. Orman Havza Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalarla inşallah beş altı ay içerisinde arıcılarımızın ihtiyaçlarını da ayn önünde bulundurarak tahminî 205 dönüm lavanta tarlasını lavanta arıcılığı üzere akla yatkın arkaç getireceğiz. Şu anda Tarım ve Orman Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmaların neticesinde Isparta’mızda çokça sayıda bal ormanı var. Bu bal ormanlarını hele lavanta konusunda bile yapacağımız çalışmalarla sayısını 20’nin üstüne çıkaracağız.”

Türkiye Sili Yetiştiricileri Format Birliği Başkanı Aydın Atmaca ise Isparta’birlikte sonuç yıllarda lavanta balı çalışmalarına başladıklarını anlattı.

Isparta Temiz Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Düşüncesiz da kentte 650 arı yetiştiricisinin olduğunu ve hedeflerinin bu sayıyı 1000’e çıkartmak olduğunu ifade etti.



Share: