İstanbul’da balıkçıların palamut beklentisi

1 Eylül’birlikte sona erecek olan denizlerde avlanma yasağına kısaca tıpkı hafta kaldığında balıkçılar hazırlıklarını son lahzada bitmeme ettiriyor. Yıpranmamış sezon öncesi mıntıka ve ağların bakımını eden balıkçılar denizde artağan pelit gördüklerini belirtti.

15 Nisan’da başlayan balık avlama yasağının bitmesine mahdut günler kaldığında balıkçılar son hazırlıklarını ilhak etmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlıkların yapıldığı limanlardan biri olan Sarıyer Rumeli Feneri’ndeki şişman limanda balıkçılar av için hem teknelerini hem bile ağlarını tamirat ediyor. 1 Eylül’üstelik sona erecek olan balık avlama yasağının bitmesine kestirmece aynı hafta kala balıkçıların beklentisi pelit oldu. Bu yıl henüz denize açılmadan sivri gördüklerini tamlayan balıkçılar bekledikleri üzere çıkarsa ucuza sivri yiyebileceklerini kaydetti.

‘Bakir sezona hazırız’

5 senedir balıkçılık yaptığını ve palamutu on paralık böyle görmediğini dile getiren Emre Büzük, ” Ben 5 senedir balıkçılık yapıyorum. Ağustos’un 1’inde ambarları boyadık, raspa yaptık. Şimdide ağlarımıza başladık. Eskimemiş sezona hazırız. Bu yıl çok er pelit gözüktü. Limanda ufak ufak çocuk çinekoplar görüyoruz. Bu senenin bereketli olmasını bekliyoruz. Palamut hiç böyle gözükmemişti. Çok er başladı. Verimli olursa makul peki. Fiyatlar bağan olmazsa bizim amacıyla daha ongun. Mazot haddinden fazla pahalı. İnşallah hayırlısı olur ” diye niteleyerek konuştu.

‘Genişlik pir pelit 2005’te olmuştu. Bu yıl bahir 2005’ten üstelik bol gözüküyor’

50 yıldır balıkçılık fail Yusuf Girit, ” Bu sene hazırlıklarımızı tamamladık. Makineleri yaptık, ağları ahit daim yaptık. Seçme özdek elden geçti. Bu yıl Allah denize balık verdi. Palamut adına bu yıl iyicene gözüküyor. Onun dışında çinekop ve hamside bekliyorum. Fiyatları biz ayarlayamıyoruz. Onları komisyoncular ayarlıyor. Malın durumuna göre değişiyor. En adamakıllı palamut 2005’te olmuştu. Bu yıl bahir 2005’ten de gür gözüküyor. Tanrı herkesin gönlüne bakarak versin ” dedi.

‘Bu yıl bahir bereketli gözüküyor’

Balık bol olursa fiyatların uygun olacağını söyleyen Haysiyet Tak, ” Güzel tıpkısı sezon bekliyorum. Yıllardan beri bu işi yapıyoruz. Hazırlıklarımıza başladık. Tamamı olmasa da biraz işi yaptık. Şu ana kadar mantar diktik, ağların merhametini, dikişini yaptık. Bu yıl fena hâlde pelit bekliyoruz. Onun dışında istavrit ve çinekop türlü. Bu yıl deniz eli nimetli gözüküyor. Fiyatları bilemiyoruz. Artağan olursa fiyatı akıllıca evet. Bu sene hamsi olamaz. Zira pelit olduğu ahit hamsi olmuyor ” şeklinde konuştu. – İSTANBUL



Share: