İstanbul’daki riskli binalarda korkulu dirim: Mecburiyetten kalıyoruz

MUHTEMEL İstanbul Depremi’hangi karşın kentte çokça sayıda riskli binada hayat bitmeme ediyor. Kiracıların akıllıca olduğu amacıyla kaldığı dairelerde, sülale sahipleri dahi efdal kiralar nedeniyle binalarında oturmaya devam ediyor. Kiracı Mezgin Çağ, “Yer nazik korkum zelzele. Çocuklarımı giderek deprem tamam diyerek yanımdan ayıramıyorum. Büyük bire bir sarsıntı bekleniliyor amma mecburiyetten kalıyoruz” dedi.

17 Ağustos Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Gestalt üssü Kocaeli Bataklık olan 7,4 büyüklüğündeki deprem İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’bile birey ve dünyalık kaybına hastalık oldu. Resmi kayıtlara göre 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği depremde fay hattının ortasının kırılması ‘Iri Marmara Depremi’nin ne antlaşma meydana geleceğiyle ilgilendiren endişe yaratıyor. Şişman depremin beklenmesine karşın İstanbul’bile birçok vatandaş riskli binalarda yaşamlarını sürdürmeye korkarak devam ediyor. Fatih, Sultangazi, Bağcılar, Bahçelievler kabilinden ilçelerde kolonları hasarlı, demirleri çürümüş ve gergin 40 yaşın üstünde birçok bina bulunuyor.

‘RİSKLİ AMA YAPACAK BİR ÖZDEK YOK’

Sultangazi’bile 35 yıllık benzeri binada oturan Mustafa Rahat, “1999 depremini yaşadım. Kamyonun tepesinde günlerce kaldık. Amma kısır döngü yeniden özlük evine döndürdü. Sakat bir bina. Riskli bina ama yapacak aynı öz bulunmayan. Bildirme az icar 2 bin 500 lira. Ego ev sahibiyim. Yeni ve sağlam bir eve geçemem. Yıpranmamış binaya geçsek 5 bin liralık kirası var. Korkuyorum amma yapacak tıpkısı öz yok. İmkanım olsa çeker giderim amma imkanım yok” dedi.

‘HAREKET KORKUSU BITMEME EDİYOR’Bahçelievler’deki 44 yıllık binada oturan Yeşim Güler birlikte, “Aynı kamyon geçtiğinde apartmanımız oynuyor. Bardaklar gürültülü yapıyor, vitrinimiz oynuyor. Korkudan ortalık burada çokça fazla kalmıyorum. Buraya iki günlüğüne geldim. Kendi evimde duramıyorum.1999 depremini yaşadığım amacıyla o korkuyu bibi yaşıyoruz. Kızlarım geldiğinde evde kalamıyorlar. Ben sülale sahibiyim. Apartman sallandığı için şikayetlerde da bulundum ama idraksiz zaman alamıyoruz” diyerek konuştu.

‘KORKUYORUZ AMMA YAŞAMAYA BITMEME EDİYORUZ’Bağcılar’de güçlü Mehmet Endişe üstelik, “30-40-50 senelik binalar var. Binalarda birlikte mabeyin var amma ayrımsız şekilde oturuyoruz. Biz korkuyoruz. İstanbul genelinde yapılaşma namına buradaki sokaklar haddinden fazla elverişsiz, binaların hepsi bitişik. Sağımdaki binayı elle itseniz yıkılacak paye tıpkısı bina. Balkonun demirleri çürümüş. Korkuyoruz amma tıpkısı şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Sıva çatlağı olduğu söylendi. Benim dairemde var benzeri fasıla. Ayrımsız değil 3-4 boşluk var. Biri kolonda amma sıva çatlağı denilip insanların gönlüne ferahlık veriyorlar amma değil. Buradaki 20 binayı araştırsalar belki tıpkısı tanesi sağlam kazanç” ifadelerini kullandı.

‘HER AN HAREKET OLUR DİYE ÇOCUKLARIMI YANIMDAN AYIRMIYORUM’Bağcılar’daki 40 yıllık binada kiracı yerine yaşayan Mezgin Göçebe, “Bütçem buna peyk ve mecburiyetten geldim. Sair kiralar haddinden fazla pahalıydı. Soylu Erki şartlardan dünya geldim. Çocuklarımla bu binadayım en balaban korkum da hareket. Depremi yaşadım. Hala üzerimde tıpkısı içtinap etmek var. Çocuklarımı her an yer sarsıntısı tamam diye yanımdan ayıramıyorum. Sonsuz yanımdalar korkuyoruz. Sıradan ara var. Balkonların arka tarafları bilcümle hasarlı. Nazik tıpkısı sarsıntı bekleniliyor amma mecburiyetten kalıyoruz. Buradan çıkıp ayrıksı tıpkısı yere kiraya gitsek 5-6 binden başlıyor. Bir Tane değilim, tümce öyle” dedi.

“MECBUR YAŞIYORUZ”

Daha önceleri kolonu çöken Bağcılar’daki binada kiracı namına tüvana Zeynep Arslan birlikte, “50 yıllık yapı. Daha önceki deprem görmüş yıkılmamış amma iki yıl evvel peş yan çatladı. Destek verdiler. 2 kamer ayrımsız odada yaşadık. Ayrımsız ağız öteki kenara kadar yıkıldı. 3-4 sütun destek yaptılar. Korksak da korkmasak dahi eksantrik saha kiralayamıyoruz. Ilişkin yaşıyoruz ortamında. Yıkılmasın istiyorum çünkü binamız yıkılırsa biz kapali çıkacağız” ifadelerini kullandı.



Share: