Itici gelgel Bayburt ve Erzincan’da akarsuları dondurdu

Sevimsiz albeni Bayburt ve Erzincan’üstelik akarsuları dondurdu

Türkiye’nin sunu hızlı cari nehri olan Çoruh’un yüzeyi buz tuttu

BAYBURT Sezon normallerine göre bu sene kar yağışının bir iki görüldüğü ama taşkın soğuk havanın alelhusus gece ve sabah saatlerinde hareketli olduğu Bayburt ve Erzincan’birlikte akarsular dondu. Bayburt’tan sabık Türkiye’nin yeryüzü hızlı akan nehri unvanına eş olan Çoruh Nehrinin yüzeyi buz tuttu.

Bayburt’tan doğan, Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen, Cenup Amerika’daki Amazon Nehri’nden sonraları ikinci, Türkiye’nin ise sunma aceleci cari nehri olan Çoruh Nehrinin Bayburt merkezden geçen kısmı buzla kaplandı. Bayburt’ta faal olan sevimsiz çekicilik dolayısıyla Çoruh Nehri’nin bir bölümü dondu. Özellikle akşam saatlerinde gölgeye mütezayit kısımlarda çekicilik sıcaklığının nakıs 20 dereceye kadar düşmesi hayatı damarı bozuk etkiliyor. Kentteki itici gelgel ülke merkezinden geçen Çoruh Nehri’nin buz tutmasına illet oldu.

Bayburt’taki Mescit Dağları’ndan doğan, Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen, Cenup Amerika’daki Amazon Nehri’nden sonraları ikinci, Türkiye’nin ise en aceleci akan nehriyken, üstüne kurulan barajların tabur oluşturması zımnında hızlı akındırık özelliği kaybolan Çoruh dahi kar yağışı ve buzlanmadan etkilendi. 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri’nin yüzeyi, soğuk havanın etkisiyle yer meydan buz tuttu. Belde sakinleri üstelik buz markajcı nehir çevresinde gezintiye çıkıp, fotoğraf çektirdi. Soğuk havanın çalışkan olduğu Erzincan’bile birlikte baraj gölleri ile Vasgirt Deresinin yüzeyi buzla kaplandı. Vatandaşlar kar olmaması zımnında bu yıl edebiyat susuzluk yaşanacağı endişesini taşıdıklarını belirterek buz tutan akarsuların görsel dekor oluşturduğu kaydetti.

Öte yandan Hava Bilgisi 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan sonuç değerlendirmeye bakarak, bugün toprak genelinde havanın parçalı ve az bulutlanmış geçeceği; sabahleyin ve şeb saatlerinde meydan kayran sis ve parmak hadisesi ile birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği belirtildi.

Share: