İyi Parti’nin “Deprem Felaketi Sonrası Mersin’de Tanıdık Sivri Nüfus Artışının Kez Açacağı Sorunların Araştırılması” Önerisi AKP ve MHP’li…

İYİ Parti’nin “Hareket felaketi sonrası Sazak’bile tanıdık çılgın eş artışının yol açacağı sorunlar ve alınması gereken tedbirlerin araştırılması”na ilgili önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Öğür Mersin Mebus Behiç Çelik, “Sazak taşıyabileceğinden çokça daha bunaltıcı benzeri yüke maruz bırakılmıştır. 2022 yılı itibarıyla 1 milyon 916 bin nüfusa cemaat olan; kayıtdışılarla gelişigüzel kısaca 400 bin Suriyelinin yaşadığı Sazak’e zelzele sonrası 400 bin depremzede vatandaşımızın yerleştiği bilinmektedir” dedi.

İYİ Öğür’nin “Yer Sarsıntısı felaketi sonrası Sazak’üstelik tanıdık katmerli nüfus artışının kez açacağı sorunların araştırılması ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla TBMM Başkanlığı’na sunduğu Divan araştırı önergesinin bugün Umumi Kurul’da görüşülmesine ilgilendiren kol önerisi, TBMM Umumi Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önergenin gerekçesini açıklanan İYİ Parti Mersin Ağacı Mebus Behiç Çelik şunları söyledi:

“MERSİN TAŞIYABİLECEĞİNDEN HADDINDEN FAZLA ELAN AĞIR BİR YÜKE MARUZ BIRAKILMIŞTIR”

“10 ili vuran bu iri felaketin teknik ve sosyal etkileri yurdun dört bir yanı sıra hissedilmeye devam etmektedir. İktidarın ihmalkar, iskele babası ve aksiyon bilmez icraatları zımnında bölgede eğleşme fail milyonlarca vatandaşımız bambaşka illere göç etmek zorunda kalmıştır. Mersin taşıyabileceğinden çokça elan okkalı bire bir yüke maruz bırakılmıştır. 2022 yılı bakımından 1 milyon 916 bin nüfusa topluluk olan; araç dışılarla gelişigüzel kısaca 400 bin Suriyelinin yaşadığı Mersin’e zelzele sonrası 400 bin depremzede vatandaşımızın yerleştiği bilinmektedir.

Yüzde 40’lık ayrımsız orana istikbal eden bu kişi artışı kamu ve belediye hizmetlerinde aksamalarına ve altyapı sorunlarına hastalık olmaktadır. Soylu Erki, sosyal, sosyolojik, nüfus bilimsel açılardan alçak zorluklarda sarrafiye göstermektedir. Değerbilir, izanlı, yürekli Sazak halkı gelişigüzel ant olduğu gibi özlük yurttaşlarını bildirme iyi şekilde ağırlamayı agâh, yaralarını oturup sarmayı bilir bizim bundan asla şüphemiz imkânsız. Tıpkı ilin üstüne bu derece nazik denge, yüklenmesi afeti felakete muhavvil iktidarın eskimemiş bire bir mesuliyetsizlik örneğini dokuma etmektedir.

“AKP İKTİDARI SORUNA SEYİRCİ KALMAYA, MERSİN’İ KENDİ KADERİNE TERK ETMEYE DEVAM ETMEKTEDİR”

Sazak insanı istiap haddini doldurduğuna müteveccih eksiksiz çağrılara karşın iktidarın ilgisizliğinden şikayetçidir. Sazak’da mevcut esenlik kuruluşlarındaki 23 bin hastalanmış tedavi edilmişken, evler, yazlıklar, gereksiz daireler ağız ağıza dolup taşmışken; ilkin su temini görünmek için ana ihtiyaçlarda aksama riskleri oluşmuşken AKP iktidarı soruna seyirci kalmaya, Sazak’i kendi kaderine metrukiyet etmeye bitmeme etmektedir. Biz buna asla izin vermeyeceğiz.

22 Küçük Ay 2023 tarihinde Mersin Ağacı’da elektrik gösteren 47 sivil cemiyet kuruluşu tıpkı demeç yayınlayarak iktidara çağrıda bulunmuştur. Bire Bir; Mersin Ağacı’in hususi ayrımsız statüye, desteğe alınması. İki; merkezi bütçeden ayrılan kaynakların artırılması. Üç; İşkur tarafından yemeden içmeden depremzedelere yönelik istihdam, motivasyon programlarının başlatılması. Dört; hareket yardımlarının dağıtımında Sazak’e duygunluk gösterilmesi. Beş; yatırım teşvik sistemde üçüncü bölgede olan Mersin’in beşinci bölgeye alınması. Şeş; ilan edilmiş turizm bölgelerinin derhal yatırıma dönüştürülmesi. Yedi; daha kısa baraj, havaalanı, organize sanayi bölgesi, otoban, liman, toplu nakil ve şişman hane projelerinin tamamlanması. Sazak’i sahipsiz zannetmeyin. Siyasal istem kaygılarınızla Mersin’i cezalandırmaya kalkmayın. Mersin Ağacı’in taşıdığı sorumluluğun farkına varın ve bire bir an önce halkımızın yükünü hafifletin.”

“GÖÇLERDEN; ANKARA, İSTANBUL, İZMİR’LE BİRLİKTE EN HADDINDEN FAZLA ETKİLENEN İL MERSİN OLDU”

İYİ Parti’nin ekip önerisi üzerine meze düzlük HDP İstanbul Saylav Ulu Kenanoğlu şunları kaydetti:

“Depremden kurtulan insanların öncelikle düşündükleri şey kenti hasrolunmak oldu ve vahim adına göçler başladı. 5 milyon kişinin bu göçlerden etkilendiği söyleniyor. Göçlerden; Ankara, İstanbul, İzmir’le gelişigüzel arz çok etkilenen toprak Mersin oldu. İnsanların bulundukları alanları ayrilma etmesinin getirdiği sorunlar var. Yer ilkin bile burada ekincilik işleyen insanların ekincilik alanlarını işleyememesi, tarım faaliyetlerinin orada durması kabil sorunlar bire bir taraftan yaşanırken; değişik taraftan de bu insanların kafile ettikleri yerlerde yaşadıkları sorunlar var.

Ankara, İstanbul, İzmir, Sazak’den sonra de Antalya, Muğla, Elazığ, Eskişehir illerinin ağır kafile aldığı rapor ediliyor. Gittikleri yerlerde yine barınma sorunu bahis konusu zira kiralara çokça bati artışlar yapıldı. İş bulma, çocukların eğitimi, esenlik ve ruh bilimsel sorunlar kabilinden sorunlarda devam ediyor. Barhana eden insanların bulundukları yerlerde, kentlerin yaşanılabilir arkaç getirilebilmesi, göç ettikleri illerin şahsiyet artışından kaynaklı olarak altyapı ve aynı hizmetlerinin güçlendirilmesi gerekiyor.

“DEPREMZEDELERE YÖNELİKTE ÇALIŞMALARIN YÜRÜTÜLMESİ GEREKİYOR”

Depremzedelere yönelikte çalışmaların yürütülmesi gerekiyor. Ağırbaşlı aynı titreyiş hararetli vatandaşların kullanılmamış yerleştikleri yerlerde ilave teessürat yaşamalarını istemiyorsak bunlara hal üretmemiz gerekiyor. Seçme aileyle bir tane yegâne görüşülmesi gerekiyor. Bu ailelerde kimler ahiret yolculuğu etmiş, kayıpları ne durumda, ebeveynlerin iş durumları nedir, çocukların terbiye durumu nedir, psikolojik desteğe ihtiyacı var mıdır; hep bunların incelenmesi gerekiyor.

İşini kaybeden ebeveynlerin baştan istihdamı üstüne bölgesel kalkınma stratejisi ayn önüne alınarak planlı tıpkı dümen ve manipülasyon yapılması gerekiyor ve çocukların mutlak okulla bağlarının sürdürülmesi gerekiyor.

“MERSİN’E 400 BİNDEN ÇOK DEPREMZEDE VATANDAŞIMIZIN GELDİĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

CHP grubu adına hezel düz Mersin Mebus Cengiz Gökçel ise şunları söyledi:

“Zelzele sonrasında vatandaşlarımız sarsıntı bölgelerinden kafile etmeye başladı. Mersin Ağacı yer sarsıntısı bölgesine mümasil amma deprem riski bakımından emniyetli kent kendisine bir nice vatandaşımızın barhana ettiği aynı site halini aldı. bununla birlikte sarsıntı bölgesinde kıpırdak vatandaşlarımızın birçok akrabası Mersin’birlikte yaşıyor. Ayrımsız hane depremzede vatandaşlarımızın Sazak’de yazlıkları var, ikinci konutları var. Nedeniyle Mersin Ağacı’e 400 binden fazla depremzede vatandaşımızın geldiğini tutum ediyoruz.

Depremzede vatandaşlarımızın başımızın üstünde yeri var. Fakat şu bile bire bir mahiyet; depremden önce dahi Mersin Ağacı’dahi 400 bin civarında mülteci yaşıyordu. Mersin’in nüfusu depremzede vatandaşlarımızın gelmesiyle gelişigüzel yaklaşık yüzdelik 40 arttı. Bu büyüklüğünde ağırbaşlı, vatandaşımızın Sazak’e gelişiyle bu arada Mersin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, belediyelerin bu yükü öz kaynaklarıyla kaldırması benzer değil.

“MERKEZİ HÜKÜMETİN MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE MELFUF NESEP AKTARMASI GEREKİYOR”

Bu boyut ayn uğrunda bulundurularak merkezi hükümetin Mersin Büyükşehir Belediyesi’hangi katma temel aktarması gerekiyor. İller Bankası ilkin olmak amacıyla Mersin’e destek verilmeli. Mersin Ağacı’in bu yükü kaldırması amacıyla Mersin Ağacı’in kıyamet bölgesi kapsamına alınması evet dahi özel bire bir heykel verilerek elan çok kaynağın Sazak’e verilmesi gerekir. Geldiğimiz noktada alelhusus büyükşehir uray başkanımız Vahap Seçer serbest bırakıldı. değme vekil evet de İller Bankası’ndan arayan soran olmadı. Deprem kadar aynı kıran sonrasında büyükşehir belediye başkanını aramıyorsanız ne ahit arayacaksınız?

Sazak yaşanan kuraklıkla bu arada risk altında. Barajlarımızın su düzeyi korkulu noktada. Altyapımız alarm veriyor, yollarımız dil trafiğini kaldırmıyor. Derhal bu konuda merkezi hükümet Mersin Ağacı’e destek olmalı. Eksiksiz bunlara rağmen Mersin Ağacı Büyükşehir Belediyemiz ve bütün belediyelerimiz sarsıntı bölgesinde önce günden beri canla başla çalışıyor. Mersin Ağacı Büyükşehir Belediyesi hareket bölgesinde sizin yapmadığınız yardımları yaparken Sazak’e mevrut depremzede vatandaşlarımıza da bindi oluyor.”

Share: