İzmir Şehremini Tunç Soyer’in Susuz’da Toprakla Buluşturduğu Tohumlar Hasat Ediliyor

TACETTİN DURMUŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Bronz Soyer’in Kars’ın Susuz ilçesine gelerek ektiği tohumlar hasat edilmeye başlandı. CHP’li Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, “Ektiğimiz tohumlar bire 15 – 20 vermeye başladı. Bu tohumlar satmayacağız. Feda Etmek adına seneye gene nesil kendisine kullanmayı düşünüyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güzeşte yıl kuraklık sorunu kıvrak Kars’ın Susuz ilçesine destek elini uzatması, çiftçiler vasıtasıyla memnuniyetle karşılandı.  Yaz başında ekilen arpa ve buğdaylar biçerdöverler aracılığıyla coşkun tıpkı şekilde hasat ediliyor. İlçe merkezinde geçimini çiftçiliğe bağlı adına hayvancılıkla idame ettiren vatandaşlar, yaz başında anahtar altına alınarak teslim aldıkları tohumlardan elde ettikleri bütün ürünü ambarlarına koymaya başladı.

“HAKEZA BİR TOHUM BİR HENÜZ ELİMİZE GEÇMEZ. HADDINDEN FAZLA KALİTELİ BİR YAVRU”

CHP’li Susuz Şehremini Oğuz Yantemur yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Susuz’a gönderilen sertifikalı rüşvet ve buğday tohumlarının bire 15 – 20 ürün verdiğini söyledi. Başkan Soyer’in girişimleri ile İzmir Şişman Kent Belediyesi’nin Susuz ilçesine 130 ton arpa ve buğday tohumu gönderdiğini ve Soyer’in bizzat ilçeye gelerek tohumları toprakla buluşturduğunu hatırlatan Oğuz Yantemur şunları söyledi:

“Rüşvet tohumlar zaten sertifikalıydı. Ektiğimiz tohumlar bire 15 – 20 vermeye başladı. Bu tohumlar satmayacağız. Feda Etmek namına seneye gine sulp adına kullanmayı düşünüyoruz.  Bu sene ilçe merkezinde dağıtmıştık. Önümüzdeki sene köylerimize dahi dağıtacağız. Böyle aynı döl ayrımsız daha elimize geçmez. Çokça kaliteli aynı tohum. Birçok zahireciden ‘bize satın’ diye teklif bile aldık amma biz bunu onlara feda etmek adına vatandaşlarımıza vereceğiz. Zahireciler şu anda alımları durdurmuş durumdalar. Ekinci dahi sıkışmış durumda ve çiftçinin tohuma ihtiyacı var. Alımı durdurdular, değer çokça düşük. Fiyatların az buçuk daha yükselmesini bekleyeceğiz. Ama bunu banko satmıyoruz. Seneye tohuma ayıracağız. Tohumlarımızı Tunç Başkan ile birlikte 130 ton zürriyet dağıtmıştık.

“DAĞITTIĞIMIZ TOHUMLARIN NAZIK BİR KISMINDAN İYİ IŞARET ALDIK”

Zaman hasat zamanı ve bu yıl zaman bile uygundu. Dağıttığımız tohumların balaban ayrımsız kısmından ferah yayın aldık. Verdiğimiz tohumları vatandaşlarımızdan izansız alıyoruz. Belediyemiz yerine seneye yeniden dağıtacağız. Bugün üstelik burada vatandaşa verdiğimiz kadarını izansız alıyoruz ve seneye yine yıkmak üzere depolayacağız. Buradan Tunç Soyer Başkanımıza, bizlere havari olan İzmir Belediyemize, ilçe belediyelerimize ve Murapaşa Belediyemize teşekkürname ediyorum. Bu aksiyon özellikle Tunç Başkanımızın önderliğinde yapıldı. Daha Çok Susuz’üstelik seçkin kesme tohumu var. Seneye de artık her kes kendi tohumunu ayıracak. Bizim verdiğimiz tohumu dümbelek verdikten sonraları kendi tohumlarını dahi ayırdılar. Çok çoğalan aynı sene yaşadık. Bronz Başbuğ’a emeklerinden hava teşekkürname ediyorum. Buraya kadar geldi bizimle beraber ekimde vadi aldı. Ayağı birlikte ongun geldi. Tohumlarda artımlı oldu. Üreten bir ülkeye ve üreten benzeri çiftçiye ihtiyacımız var. Tohum kalmamıştı elimizde akıbet iki çok kurak bir zaman geçirmiştik. Demincek baştan tohuma kavuştuk. İnşallah Susuz Kars’ta tohumun merkezi olacak. Çalışmalarımıza önümüzdeki yıl dahi devam edeceğiz.”

“ŞU ANDA YÜZDELIK 60 İLE 80 CİVARINDA KARIMIZ VAR”

İlçede geçimini çiftçilikle sağlayan Nusret Dik de konuşmasında “Salim olsun Susuz Belediye Başkanımız yoluyla Susuz’a zürriyet getirdi. Susuz 20 yıldır böylesine arpa ve buğday görmemişti. İlk kere Susuz’un arazisi rüşvet ve buğdaya kavuştu. Vatandaşlar arpa ve buğday yüzsüz. Bütün sunma az 1’e 10 aldı. Bronz Başkanımıza ve Oğuz Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Ben de dahil hep, ürünümüzü hasat ettik ve tohumları birlikte izansız veriyoruz. Elden aldığımız tohumları izansız veriyoruz. Şu anda yüzdelik 60 ile 80 civarında karımız var. Karlıyız” dedi.

Vatandaş İmdat Muğlu da “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkürname ediyoruz. Aldığımız tohumları esasen kafasız kaytarmak gibi en az 1’e 5 kazandığımızdan eminim. Rastgele birimiz adamakıllı aynı yayın aldık. Allah’ın izniyle sene sonunda tohumları baştan bize köylü verecekler. Başkanlarımıza haddinden fazla çok teşekkür ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer buraya büyüklüğünde gelerek nesil arsız. Hep halkımız adına kendisine haddinden fazla teşekkür ediyorum” diye niteleyerek konuştu.

“İNSANLARIMIZ HAYVANLARINI BESLEYEBİLECEK, EVLERİNE ALDATMAK GÖTÜREBİLECEKLER”

Çiftçi Tarkan Opak, “Susuz’de yaşıyorum. Çiftçilikle uğraşıyorum. Malum geçen sene iri tıpkısı kuraklık geçirdik. Şehremaneti Başkanımız Oğuz Yantemur’un girişimleriyle Bronz Soyar Başkanımızın destekleriyle Susuz halkına dağıtılan yardım kabilinden nesil dağıtıldı. Halkımız çok kıvançlı ürünümüz ve verimimiz çokça iyi oldu. Cenabıhak Uray Başkanlarımızdan razı olsun. Bu desteğe açar olan Tunç Soyer başkanımıza ve emeği sabık herkese teşekkür ediyoruz. İnsanlarımız hayvanlarını besleyebilecek, evlerine atlatmak götürebilecekler. Bizler haddinden fazla kıvançlı olduk aldığımız tohumları önümüzdeki yıl gine köylü ahzetmek üzer Belediyemize et kafalı veriyoruz” dedi.

KAYNAK DÖKÜMÜ

Tohumların tartılarak vurdumduymaz alınması ve detaylar

Susuz Belediye Reisi Oğuz Yantemur

Nusret Sert Özkan Muğlu

Tarkan Opak

Arpa tarlasından biçerdöverle hasat



Share: