İzmir yerli haberleri: 17 Ağustos Depreminde Yaşamını Yitirenler Karabağlar’da Törenle Anıldı

17 Ağustos Marmara Depremi’nde yaşamını yitirenler Karabağlar’de törenle anıldı. Karabağlar Belediyesi, Karabağlar Şehir Konseyi ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi hisse senedi birliğiyle planlı “Amade mıyız?” başlıklı etkinlikte, tıpkısı yol henüz afetlere hazırlığın önemine özen çekildi.

Etkinliğe, Karabağlar Belediye Reisi Muhittin Selvitopu, eşi Fügen Selvitopu, Karabağlar Site Konseyi Başkanı Alev Veca ve kurul icra müesses üyeleri, İMO İzmir Ofis Başkanı Gösteri Ulutaş Ayatar ve şube yöneticileri, uray sedir üyeleri, muhtarlar, siyasi parti ve sivil topluluk kuruluşu temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

DUYARSIZLIK ÖLDÜRÜR”

Katılımcılar geçmiş İzmir Şehir Konseyi, İMO, AKUT, TRAC, İzmir Facia Derneği üzere iz örgütü ve sivil cemiyet kuruluşlarının otopark girişinde vadi düzlük standlarını, “Depreme Duyarlılık” konulu ışık sergisini gezdiler. Elan sonra amfitiyatroda “Hazır mıyız?” başlıklı aktiflik gerçekleştirildi.

Komutan Selvitopu açım konuşmasında, etkinliğe katılan ve konuya duyarlılık gösteren herkese teşekkürname ederek, “17 Ağustos’ta ve sonrasındaki özellikle 30 Ekim İzmir Depremi atılmak için eş felaketlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. 17 Ağustos Depremi’ni tek antlaşma akıldan çıkarmamalıyız. Zira duyarsızlık, can ve dünyalık kayıplarını beraberinde getirir. Bilimle, akılla, teknolojiyle bu kayıpları yeryüzü uzuv indirebilir, hatta Japonya örneğinde olduğu kadar sıfırlayabiliriz” dedi.

BU İŞİN SİYASETİ GAYRIMÜMKÜN”

Kent dokularının mıhlı arkaç getirilmesi amacıyla evcil yönetimlere daha aşkın yetki ve yüklülük verilmesi gerektiğini vurgulayan Komutan Selvitopu, “Çünkü kentteki yapılaşmadan sorumlu kurumlar yerel yönetimlerdir. Site planlamasının, depreme hazırlığın siyaseti olamaz. Depremde yaşamını yitirenlerin ne düşünceden, etnik kökenden, inançtan olduğunu bilmeyiz. Bu işleri yaparken ucundan kıyısından siyaset bulaştırırsanız, istenen hedefe ulaşamazsınız” diye niteleyerek konuştu.

Kentsel dönüşümle ilişkin yürürlükte iki ayrı kanun olduğunu hatırlatan Başkan Selvitopu, “Biri 6306 sayılı kanun. Izin ve gravite tamamen Yer Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda. Ötekisi bile 5393 az yasanın 73. maddesi. bir defa bu işle ilişik neden iki ayrı kanun var. İşin zaten bunların birleştirilip, bütünleştirilmesi. Tığ 73. madde kapsamının genişletilerek sorumluluğun ve yetkinin domestik yönetimlere bırakılması, bakanlığından bunu yer bereketli şekilde denetlemesinden yanayız” dedi.

BİRLİKTE ÇALIŞMAK

İMO İzmir Bölüm Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar da “17 Ağustos depreminden ibret alsaydık 30 Ekim’deki sarsıntının sonuçlarını yaşamazdık. Herşeye karşın alay malay çok şeyi başarabiliriz. Farkındalığı büyütür ve birlikte çalışırsak, kategorik güvenli yapılara de kavuşuruz. Karabağlar Belediyesi ve Karabağlar Şehir Konseyi’yle, vatandaşlarımızın katkısıyla kocaman çalışmalar yapıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Karabağlar Şehir Konseyi Başkanı Alev Ağrı ise “Zelzele değil yapı öldürür” gerçeğinin tek antlaşma unutulmaması gerektiğini söyledi. 2012 yılından bu yana Türkiye’de 59 ilde 274 kavuşum riski alan ilan edildiğini belirten Veca, “Bunlardan 3’ü Karabağlar’birlikte ve takkadak birinde yapılaşma devam ediyor. Sair ikisinin planlarının yapıldığına evet üstelik onaylandığına dair tıpkı bilgelik gelmedi” dedi.

ETKİLEŞİMLİ TİYATRO

Konuşmaların arkası sıra Şantiye Tozu Seyretme Topluluğu, “Ilan Atma” ünlü oyunu, Başbuğ Selvitopu ve seyircileri bile içine katarak sahneledi. Daha sonraları “Mahalle Afet Örgütlülüğü” başlıklı forum gerçekleştirildi. Karabağlar Uray Komutan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Erek Yağmur Uygun’un moderatörlüğünü yaptığı forumda, Karabağlar Belediyesi Etüd Proje Müdürü Site Plancısı Hande Ertenoğlu ve İMO İzmir Şubesi Kıran Hazırlık ve Engelleme Oturmuş Başkanı Abdullah İncir meze aldı. Istifham cevap bölümünde birlikte vatandaşlar alçalma ettikleri konuları Başbuğ Selvitopu ve toplu tartışma konuşmacılarına yönelttiler.

Etkinlik, Başkan Selvitopu’nun konuşmacılara huy dostu sertifika vermesiyle sona erdi.

Share: