İzmir’de 9 Ilkgüz İçin Ansız Tadat. Bronz Soyer: “Türkiye Tarihinin En Debdebeli Kutlaması Olacak”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü tarihe geçecek etkinliklerle kutlamayı hedefliyor. Kocatepe’den başlayıp İzmir’birlikte sonlanacak 400 kilometrelik utku yürüyüşü düzenleyecek olan Büyükşehir Belediyesi, 2023’te yeniden toplanacak İktisat Kongresi’ne üstelik karı sahipliği yapacak. İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Bronz Soyer, “Çocuklarımıza kazandığımız zaferin büyüklüğünü ve barışın değerini anlatacağız. Türkiye tarihinin sunu gösterişli kutlaması İzmir’dahi olacak” dedi.

İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü sene dönümü detaylı yıllar unutulmayacak nitelikte, birbirinden makro etkinliklere fon olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 100’üncü sene dönümü etkinlikleri kapsamında 24 Ağustos-9 Eylül 2022 tarihleri arasında Kocatepe’den İzmir’e Zafer ve Anma Yürüyüşü düzenliyor. 400 km’lik tarihi yürüyüşe katılacak kafile 9 Eylül sabahı İzmir’e varacak. Yürüyüşün ilk iki gününü kapsayan Dereçine-Kocatepe etabına ait kayıtlar www.bizizmir.com üzerinden alınmaya bitmeme ediyor.

BÜYÜK FİNAL GÜNDOĞDU’DA

İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü sene dönümünün kutlanacağı 9 Ilkgüz günü ise coşku doruğa çıkacak. Sabahleyin dokuzda Basmane-Cumhuriyet Meydanı beyninde geleneksel saraka ve alem konfirmasyon merasimi düzenlenecek. Tıpkı günün akşamı ise şehir tarihinin bildirme büyük çerağ ve görüntü gösterisi yapılacak. Gündoğdu Meydanı’nda kurtuluş mücadelesi ve İzmir’in kurtuluşunu canlandıran nazik bire bir görsel demonstrasyon düzenlenecek. Gösteriler Cumhuriyet Altını Meydanı’ndan başlayıp, Alsancak Limana kadar uzanan sahile yayılacak.

GÖRSEL ŞOV VE TARKAN KONSERİ

Sahnelenecek “artırılmış hakikat destekli etkileşimli tiyatral gösteri” toplanmış 8 bölümden oluşacak ve kestirmece 40 dakika sürecek. 180 dansçı ve 300 vadi çalışanının görevli olduğu etkinlikte 1 sayı ölçülü cihannüma, 6 nüsha taraf kule ile izleyenlere 360 derecelik ayrımsız gösteri deneyimi yaşatılacak. Tıpkı anda yüzbinlerce dirilik tarafından izlenebilecek toplam bin 300 metrekarelik led ekranın kullanılacağı gösteri Türkiye tarihinin gelmiş geçmiş bildirme büyük nümayiş prodüksiyonu olacak. Gecenin finalinde ise ünlü sanatkâr Tarkan dinleti verecek.

ATATÜRK’ÜN İZMİR’E GELİŞİ KUTLANACAK

Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün İzmir’e geldiği 10 Eylül’da da kutlamalar bitmeme edecek. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılına atfen, şefliğini Tuluğ Tırpan’ın üstlendiği, İzmir türkülerinin dokuz sanatkâr tarafından seslendirildiği hususi resimlik projesi kapsamındaki eserler ilk kez sahnelenecek. Göksel, Feridun Düzağaç, Çokluk Adrian, Nil İpek, Kaime Akgül, Sinan Kaynakçı, Soner Olgun, Yaşar ve Yiğit Kara’nın seslendirdiği Senfonik İzmir Türküleri konserinde sanatçılara Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası haremlik edecek.

24 AĞUSTOS’TA HALUK UZUN SAHNEDE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kocatepe’den başlayıp İzmir’bile sonlanacak Yengi ve Ihtifal Yürüyüşü kapsamındaki etkinlikler Iri Atak öncesi Türk ordusuna aguş açan Dereçine’dahi 24 Ağustos akşamı başlayacak. Açım İzmir Büyükşehir Şehremini Bronz Soyer, İzmir Milli Kitabevi Vakfı Başkanı Uca Puğ ve Prof. Dr. Ergün Aybars’ın mihman namına katılacağı “Sulh ve Türkiye Söyleşisi” ile yapılacak. Aynı geceleyin adlı sanatçı Haluk Levent dahi manzara algı. Dinleti sonrası bitişik Yeşilçiftlik kasabasına düzenlenecek 8 kilometrelik el yürüyüşüne katılacak kafile, geceyi üstelik oba kampında geçirecek.

Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün Büyük Tecavüz’a ilgilendiren akıbet hazırlıklarını zırh arkadaşlarıyla paylaştığı Şuhut Atatürk Evi’ni mülakat edecek barhana, Şişman Hücum’un tarihi sene dönümü olan 25 Ağustos gecesi ise Çakırözü köyünden Kocatepe’ye uzanan 14 kilometrelik Galebe Yolu’nda yürüyecek. Bire Bir çağ evvel Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının zafere yürüdüğü yoldan Kocatepe’ye ulaşacak barhana, sabah saatlerinde düzenlenecek ihtifal törenlerinden bilahare İzmir’e uğurlanacak. Lisanslı alpinist, sporcu ve gönüllü gençlerden oluşan asıl tutum kafilesi ise istiklal mücadelesinin hürriyet ve istiklal coşkusuyla mayalandığı 400 kilometrelik Zafer Yolu’nu ayrımsız atalarımızın geçtiği karye ve kasabalardan tabanvay, 14 günde İzmir’e varacak.

KURTULUŞ GÜNLERİ KUTLANACAK

Güzergah üzerindeki Atatürk Evi, müze ve şehitlik ziyaretlerinin ardından Dumlupınar’a yürüyecek grup, Mustafa Eksiksizlik Gösterişli’nın “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, İleri” emriyle ulusun zaferini müjdelediği Zafertepe’dahi düzenlenecek etkinliklere de katılacak. Banaz, Yardımcı, Ulubey, Eşme, Kula, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Kemalpaşa’nın halas günü kutlamalarına katıldıktan sonradan İzmir’e makul ilerlemeye bitmeme edecek kafilenin akıbet durağı ise 9 Ilkgüz sabahı Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek İzmir’in kurtuluş törenleri olacak. Tutum kafilesi, Kocatepe, Zafertepe ve Dumlupınar şehitliklerinden bayrağa sardıkları hatıra toprağını dahi Cumhuriyet Meydanı’nda yükselen Atatürk Anıtı’nın toprağına katacak.

TARİH SÖYLEŞİLERİ VE MÜZİK DİNLETİLERİ

Kafileye suret boyunca oynak ekipleriyle geri hizmet bindi sağlayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi, yürüyüşçülerin geçtiği köylerde toplumsal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek halas ve galebe coşkusunu civar halkıyla birlikte yaşayacak. Kamp akşamlarında karye halkının da davetli olacağı çağ söyleşileri ve müzik dinletileri düzenlenecek, çocuklara hikaye kitapları ve Nutuk ödül edilecek.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılı kapsamında site genelinde çeşitli etkinlikler, söyleşiler, küşade alanlarda performanslar, seyretme gösterimleri ve konserler yapılacak. Ayrıca Türkiye Halk Oyunları gecesi adıyla Konak Atatürk Meydanı’nda bile Türkiye’nin 7 bölgesinin el oyunlarının sergileneceği ayrımsız hars gecesi düzenlenecek. Kutlamaların finalinde Kültürpark çim alanda Zeynep Pestil bir konser verecek.

9 EYLÜL FOTOĞRAF YARIŞMASI

26 Ağustos-10 Eylül 2022 tarihleri beyninde 9 Ilkgüz kutlamaları kapsamında fotoğraf yarışması düzenlenecek. Yarışmanın duyurusuna 26 Temmuz’birlikte çıkıldı.

İZ BIRAKAN 9 EYLÜL KUTLAMALARI FOTOĞRAF SERGİSİ

9 Ilkgüz 1922’den bugüne yapılan 9 Ilkgüz kutlamaları ve anılarını günümüze taşıyacak hususi benzeri foto sergisi 8 Eylül’de Bıçakçı Han’birlikte açılacak. İzmir’in bağımsızlığını simgeleyecek ve 100. Yıl adıyla anılacak gündeş, teknolojik altyapıya sahip ve aktüel tezkere envanteri olan kütüphane 100. yılda İzmir’e kazandırılacak. Eğlek Belediyesi gelişim birliğiyle Kemeraltı’nda saha düz Yemişçizade Konağı’nda 9 Eylül’birlikte 100. Yıl Ajanda Evi’nin açılışı yapılacak. 9 Eylül zaferinin 100. sene dönümü anısına kutlamaların yapılacağı Gündoğdu Meydanı’nda 100. Sene Ajanda Taşı yerleştirilecek. 2022’bile onuncusu koşulacak “9 Eylül Yarı Maratonu” bu sene 11 Ilkgüz tarihinde 100. Yıl Nısıf Maratonu olarak yapılacak. 13-14 Eylül tarihlerinde Şişman İzmir Yangını üzerine bölüt degaje benzeri açık oturum ve İzmir Hanek Merkezi’nde dijital bire bir işporta yapılacak.

100. YIL AÇIK OTURUM VE SÖYLEŞİLERİ

Teşrinievvel’de “Mudanya Mütarekesi ve İsmet Vakarlı” mevzulu açık oturum ve sergi çalışması yapılacak. İzmir’in 100’üncü yılını değişik açılardan ele algı özge siyasal ve söyleşiler ise “Milli Savaşım”, “İzmir Mutfağı: Kültürel Ekseriyet”, “Toplumsal Ahval”, “İzmir Müziği”, “Toplum, Kent ve Mekan”, “Hars, Nutuk ve Gökçe Yazın” başlıklarıyla yapılacak.

100. YIL ULUSLARARASI AÇIK SU YARIMADA YÜZME ŞAMPİYONASI

16 Ekim’bile Urla’birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yüzme Federasyonu ile Türkiye’nin ve dünyanın gelişigüzel yanından küşade akarsu yüzücülerinin katılacağı “Yarımada Engelsiz Akarsu Yüzme Şampiyonası” düzenlenecek. Bayraklı Rekreasyon Alanı’na yerleştirilmesi planlanan Bildirme Balaban Galibiyet Barıştır Anıtı 29 Ekim 2023’te açılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla planlı ve iki etaplı olan Cumhuriyetimizin 100. Yıl Marşı Yarışması’nın koşuk etabı tamamlandı. Beste yarışması üzere son müracaat tarihi 1 Teşrinievvel 2022 olarak planlandı. Finale küsurat 10 işaret, 3 Ekim 2022’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplumsal medya hesaplarından car edilecek.

“KURTULUŞTAN KURULUŞA 100. YILINDA İZMİR” TEMALI KİTAP ÇALIŞMASI

İzmir’i farklı açılardan ele kayran 10 ciltlik tıpkısı sıra mektup yayımlanacak. Kitaplarda İzmir’da spor, yazın, nutuk, eğlence ve sosyal hareketlerin yanı sıra kentin bildirme oylumlu dinamiklerini oluşturan içtimai cinsiyet, kültürel geçişlilik ve çoğulculuk üzere olgular degaje ayrımsız perspektifte incelenecek.

“Kurtuluştan Kuruluşa 100. Yılında İzmir” temel başlığıyla hazırlanacak 10 ciltlik kitabın lansmanıyla eş anlı adına 2022 yılının açıklık ayında betik başlıkları genişletilerek “100. Yılında İzmir” adıyla benzeri bilgi şöleni düzenlenecek. Kurtuluşun 100’üncü sene dönümünde Kent Arşivi ve Müzeler Ofis Müdürlüğü marifetiyle 7 pusula yayımlanacak. 100 muhtarın yer aldığı ve 6 ay önceki çalışmalara başlanan müzikal himmet, 4 Eylül 2022’bile Alaşehir üstelik 8 Ilkgüz 2022’bile Kemalpaşa’de, 14 Eylül 2022’birlikte AASSM’üstelik sahnelenecek.

BENİM NAÇİZ VÜCUDUM TİYATRO GÖSTERİSİ YAPILACAK

İzmir Şehir Tiyatroları aracılığıyla İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü sene dönümü anısına hazırlanan ‘Benim Hasis Vücudum’ isimli piyes oyunu 10 Kasım 2022’birlikte İsmet İnönü Laf Merkezi’nde seyirci ile buluşacak. İzmir Valiliği paydaşlığında 9 ve 10 Eylül 2022 tarihlerinde Körfez üstünde çok sayıda çekicilik aracının katılacağı akrobatik albeni gösterileri, yarışmalar ve düz performansları ile ekspozisyon çalışmaları yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Bronz Soyer, 100. sene etkinlikleriyle ait “Çocuklarımıza kazandığımız zaferin büyüklüğünü ve barışın değerini anlatacağız. Türkiye tarihinin en gösterişli kutlaması İzmir’birlikte olacak” dedi.

Share: