İzmir’de zelzele sonrası gönüllü ordusu ikiye katlandı

İzmir’de 117 kişinin hayatını kaybettiği, 1034 kişinin yaralandığı 30 Ekim 2020’deki sarsıntı sonrasında “AFAD Gönüllüsü” sayısı 44 bin 272’ye, profesyonel arama istirdat görevlisi sayısı 650’ye ulaştı.

Seferihisar ilçesinde 6,6 büyüklüğündeki depremin arkası sıra yıkımların yaşandığı Bayraklı ilçesinde taharri istirdat ekipleri onlarca kişiyi çöküntü altından kurtardı.

Arama kurtarma ve afet eğitimi almış kayırıcı kaynağının önemi İzmir depreminde elan üstelik anlaşıldı.

Kıran ve Evgin Genişlik Yönetimi Başkanlığından (AFAD) alınan bilgiye göre hareket öncesinde İzmir’da 22 bin olan sisteme mukayyet “AFAD Gönüllüsü” sayısı güzeşte 2 almanak sürede 44 bin 272’ye yükseldi. İlçe belediyelerinde bile antrparantez hep 1700 kişinin vadi aldığı 27 destek ekibi oluşturuldu.

Verilen eğitimlerle kentte arzulu arama kurtarma görevlisi sayısı da iki katını geçti. Depremden önce 8’i AFAD bünyesinde, 8’i da ayrıksı amme ve sivil cemiyet kuruluşlarına tutkun olmak üzere 16 olan grup sayısı 27’ye, hevesli arama kurtarma görevlisi sayısı üstelik 300’den 650’ye yükseldi.

AFAD fahri olmaya çağırıyor

AFAD İl Müdürü Kartal Muhcı, AA muhabirine, depremin ardından İzmir’de afet bilincinin bundan sonra geliştiğini rapor etti.

İzmir el Afet ve Müstacel Ebat Taharri ve Kurtarma Kontak Müdürlüğünün eğitim bilimi sahasında, arama kurtarmacı eğitimleri verildiğini aktaran Muhcı, çevrim içi gönüllü eğitimlerin de bitmeme ettiğini belirterek “Yer Sarsıntısı öncesine bakarak kıyasladığımızda vatandaşlarımız çok daha bilinçli. Sonsuz kendisine online eğitimlerle evet birlikte sivil sosyete kuruluşlarının eğitimlerine katılarak Kıran Gönüllülerine katılmak için sıraya girmiş durumdalar.” dedi.

Kıran eğitimlerinin balaban önem taşıdığını dile getiren Muhcı şunları söyledi:

“Edinilebilecek yer siftinlik tıpkı vukuf beklenir bire bir facia takkadak evet bizim ya dahi sevdiklerimizin komşularımızın, halkımızın canını kurtarabilir. Biz buradan hep halkımıza sesleniyoruz; sevdiklerimizin, halkınızın kahramanı gelmek amacıyla kıran gönüllüsü eğitimlerini karşı. Bizimle gelişigüzel umulur seçkin afette birlikte görev yaparak vatandaşlarımız için zaruri çalışmayı hep birlikte gerçekleştirelim. Ben olmasam hangi peki kim demeyin; güvenli olun tıpkı güç de eksik olsak tığ bütün tıpkı sevimli yarım yamalak kalacağız. Bunun amacıyla eğitimlere cümle halkımızı çağırma ediyoruz.”

AFAD’dan kıyamet eğitimi düz sarıklı Teslime Delicesine, İzmir depreminin peşi sıra kıran bindi gönüllüsü adına çalıştığını, kıran çabucak insana ne kadar gerekseme duyulduğunu yaşayarak gördüğünü belirtti.

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğünün arama ve istirdat ekibi kurduğunu ve orada fariza alacağını aktaran Delicesine, “İnsanlara havari olabilmenin duygusu beni insani olarak rahatlatıyor.” ifadesini kullandı.

Öğretmen Fatma Birdal ise üniversitede terbiye alırken dahi kıran bölgelerine gittiğini, insanlara yardım etmenin haddinden fazla güzelce tıpkı önsezi olduğunu dile getirdi.

Share: