Kafenin ortasından yükselen ongun özen çekiyor

Kafenin ortasından yükselen ağaç dikkat çekiyor

SİVAS – Sivas’ta bir işletmeci öz tarafından diktiği salkım söğüt ağacını kesmeye gönlü halk vermeyince, ağacı kafenin içerisinden geçirdi.

Sivas şehir merkezinde yaşan It Canlı Karaoğlan 1990 yılında Sivas Belediyesi yoluyla çay bahçesi yerine mergup alanı kiralayarak işletmeye başladı. O yıllarda işletmesinin bahçesine elleriyle diktiği salkım söğüt ağacı rastgele sabık sene büyüdü. 2002 yılında öz bahçesini proje değişikliğiyle sınırlanmış kafe işletmesine yüklemek talip Karaoğlan diktiği salkım söğüt ağacının engeline takıldı. Balaban aynı özenle bakıp büyüttüğü ağacı kesmeye kıyamayan Karaoğlan’ın aklına ilginç bir düşünüm geldi. Ağacın gövdesini kafe içerisinde, dallarının ise dışarıda kalabileceği şekilde işletmesini tasarlayan Karaoğlan, gözü kabilinden baktığı ağacını bu sayede kesmekten kurtardı. Kafeyi görenler şaşkınlığını gizleyemese bile Karaoğlan, sergilediği davranışla müşterilerinin takdirini topladı. Bugünlerde ise babasından devraldığı kafeyi günümüzde işletmeye bitmeme fail Sevinçli Karaoğlan, babasından mütezayit ağaca gözü kadar baktığını söyledi.

“İnşa sırasında dikme dükkanımızın içerisinde kaldı”

Babasından devraldığı İş yerinin sahibi Mutlu Karaoğlan, nesir sırasında ağacın dükkanın içerisinde kaldığını belirterek, “Burayı 1990’lı yıllarda babam belediyeden kiralamıştır. Kafenin içerisinde kâin ağacı bile babam dikti. Bu dikme günümüze kadar geldi, bu ağaca topluluk çıktık. Suladık, kar yağdığı ahit dibine kar koyduk bakımlarını yaktık. Bu ağacın cinsi Salkım Söğüttür, gökçe yazın pergola yapar. Bu ağacın güzelce ayrımsız görüntüsü ve mazisi var. Bu dikme bizimle gelişigüzel büyüdü ve yaşlandı. Bu dikme babam aracılığıyla buraya dikildiği ant bu düz abes bahçeydi, şehremaneti burayı kapalı düz olarak mensur ettireceği zaman biz ağacı kestirtmedik. İnşaat sırasında dikme dükkanımızın içerisinde kaldı. Büyüdü ve bu günlere geldi. Görenler bağ gösteriyor, fotoğraf çekiniyor. Görenlerin hoşuna gidiyor. Ongun sevgisi ve yeşile olan sevgimiz canlanıyor. Bizim dinimizde da örf ve adetlerimizde de ağaca büyük tıpkısı önem ve bent var. Aynı otel tahsis etmek amacıyla, bir bina dayamak üzere ağaç kesilmez. En azından ellerinden geldikleri kadar bu şekilde koruya bilirlerse manzara gayeli henüz gür tamam” dedi.

“Bu ağacı kafenin içerisinde görenler şaşırıyor”

Kafe müşterisi Burak Özpaça, kafenin içerisindeki ağacın özen çektiğini belirterek, “20-25 yıldır dirimsel gideriz bu kafeye, içerisinde dikme vardır gördüğünüz kadar. Biz çocukken bu ağaç küçüktü deminden bizlerle bu arada büyüdü. İş yeri sahibi ongun büyüdükçe çatının etrafını genişletiyor, ağacı kesmemek amacıyla elinden geleni yapıyor. Bu ağacı kafenin içerisinde görenler şaşırıyor, gelip canlımı diyerek bakıyorlar. Bu büyüklüğünde binanın beyninde biricik bu ongun var ve bizde azrail kendisine bakıyoruz, seviyoruz ağacı” diyerek konuştu.

Share: