Kapadokya’nın şehir hafızası oluşturuluyor

Kapadokya’nın site hafızası oluşturuluyor

NEVŞEHİR – Nevşehir Hacı Bektaş Ege Üniversitesi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü marifetiyle ‘Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel değerlerinin vadi aldığı Kültürel Beyin Dergisi’nin önce sayısı yayınlandı. Yıllık NEVÜ’nün resmi genel ağ sitesinden de dijital ortamda okuyucularına ulaşacak.

NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğü vasıtasıyla geçmiş sayısı yayınlanan ‘Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Akıl Dergisi’nin lansman toplantısı yapıldı. NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şahlan Öztürk, Prof. Dr. Mutluhan Akın ve Prof. Dr. Özlem Fındık, Umumi Kâtip Nihat Çavuşoğlu, İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Donmuş, Afiyet Kültür ve Spor Kat Başkanı İsmail Köse, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Kavga Benli, Araştırmacı-Edip Oğuz Özdem, Yazar Osman Aytekin, Yazar Batur Dedeoğlu, derginin im hayatına katılmasında emeği geçen, yardım sağlayıcı ve bindi olan akademisyenler katıldı. Yapıt hayatına başlayan Kapadokya mirasının bölgedeki tıpkısı eksikliği doldurduğunu söyleyen Araştırman Yazar Oğuz Özdem “Senelerce özlemini çektiğimiz bir dergiye kavuştuk. Alelhusus Nevşehir tarihine çırağ tutan tıpkısı dergi. Nikbet eden araştırmacılar amacıyla gelişigüzel yönüyle birlik tıpkısı yapıt ortaya daha çok” dedi.

Toplantı sonrası İhlas Bilgelik Ajansı’na açıklama özne Rektör Prof. Dr. Selek Aktekin “Kapadokya Mirası” dergisi ile Nevşehir’in kent hafızasını oluşturan ortaklaşa hafızasındaki anane, görenek ve uzak ve yakın geçmişinin somut sıfır mirasını, sanatını, turizmini, sosyolojisini laf düz görgülü ve güncel yazıları paylaşmayı hedeflediklerini söyleyerek, “YÖK yoluyla 12 Teşrinisani 2021 tarihinde ‘Doğal ve Kültürel Bırakıt Turizmi’ alanında Lehçe Kalkınma Odaklı Kasıt Farklılaşması ve İhtisaslaşma projesine dahil edildi. Bu çerçevede 2022-2026 yıllarını havi ‘İhtisaslaşma Stratejisi ve Defa Haritası’ hazırlayarak üniversitemiz İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün öncülüğünde söz konusu belgede meydan düz 10 çerçeve proje ve 21 faaliyet üzerindeki çalışmalara tamlık hızıyla devam etmekteyiz. Bu çerçevede ‘Kapadokya Mirası’ dergisi, Nevşehir’in şehir belleğini oluşturan kolektif hafızasındaki gelenek ve görenekleri, ırak ve andıran geçmişinin somut mirasını, sanatını, turizmini, sosyolojisini bahis düzlük aydın ve edimsel yazıları paylaşmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca Nevşehir, ‘Kapadokya Mirası’ dergisiyle değerlerinin dile getirildiği tıpkı site dergisine birlikte kavuşmuş oldu” dedi.

Doğal ve kültürel miras turizmi alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Hedef Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesine dahil edilen üniversite olduklarının altını çizen Aktekin “Gayemiz, bölgenin kültürel mirasını oluşturan maddesel ve manevi değerlerin, önceki milli kültürümüzün arkası sıra bile evrensel medeniyetin bir parçası namına yerlerinin ve kıymetlerinin tespiti ve teslimidir. Bu istikamette üniversitemizin öncülüğünde şehrin ve bölgenin domestik ve ışıklı figürleri aynı arada çalışacak ve yerelden evrensele tıpkı hars köprüsü oluşturulacak. Böylecene Kapadokya’nın tıpkı parçası olan Nevşehir’in mirasının korunması ve yıpranmamış kuşakların hafızalarında bu mirasın yeniden inşasını darülfünun ve site aksiyon birliğinde akdetmek” diye konuştu.

Share: