Karabük’te “Ev Diş Hekimlikleri” çocukların ağız bakımlarına başladı

Sağlık Bakanlığınca “Aile Diş Hekimliği” modelinin hayata geçirildiği uçucu illerden Karabük’te füru, diş hekimlerine taharri olmaya başladı.

Eskişehir ve Kırşehir ile tayyareci iklim seçilen kentte, Merkezi Doktor Termin Sistemi (MHRS) uygulaması üzerinden termin alınarak ocak hekimine revan 2-12 gözyaşı arası çocukların munsap ve diş sağlığı kontrolleri yapılıyor.

Ebeveynlerin çocuklarının gaga ve diş sağlığı tarama sonuçları ile strateji randevularını e-Bilek Damarı üzerinden görüntüleyebildiği uygulama kapsamında çocuklara tedavilerinin sonunda, diş macunu ve diş fırçası hediye ediliyor.

“İleride oluşabilecek daha iri benzeri sorunun önüne geçilmesi sağlanıyor”

İl Sağlık Müdürü Ahmet Soluk, AA muhabirine, Eskişehir ve Kırşehir ile Karabük’te başlatılan “Sülale Diş Hekimliği” modelinin, 2023 yılında hep ülkede uygulanmasının planlandığını söyledi.

Uygulamada amacın, 2-12 gözyaşı arası çocuklarının ağız ve diş sağlığını ağır ezgi aynı şekilde intikal etmek ve korumak olduğuna bel fail Soluk, “2-12 gözyaşı arası çocuklarımız eş diş hekimine geldiklerinde önceki önceki munsap ve diş muayeneleri yapılıyor, durumları tayin ediliyor. Daha bilahare yardımcı dudak ve diş sağlığı uygulaması oluyor ve tedaviye ihtiyacı varsa yönlendiriliyor. Ev diş sağlığı uygulaması aynı yardımcı keyif hizmeti. İleride oluşabilecek daha şişman tıpkı sorunun önüne geçilmesi sağlanıyor.” diyerek konuştu.

Zerrin, ağız ve diş sağlığının, koca sağlığının sunma mefret parçalarından biri olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Bu aplikasyon çocukların ilerleyen yaşlarda henüz zinde olmalarını sağlıyor. İlimizde 28 bin çocuğa bakım vereceğiz. İlk etapta 9 diş hekimi sülale dişçi yerine görevlendirildi. İlimizde çocuklarımızın ne familya diş hekimine mukayyet oldukları e-Bilek Damarı yahut MHRS uygulamasından göre kontrol edilebilir. MHRS üzerinden sülale diş hekiminden termin alınıp sondaj olabilirler. Gine e-Bilek Damarı üzerinden dişlerin mevcut durumu, yardımcı tedbirler görülebilir. Taharri periyotları, ne büyüklüğünde süre aralığında yeniden kontrole gelinmesi gerektiği izleme edilebilir. Bu sayede çocukların 2 yaşından itibaren hep diş verileri mukayyet olacak.”

Sarı, uygulamayla çocuklara diş fırçalama alışkanlığının da kazandırılmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.



Share: