Karadeniz illerinden ekiplerin hareket bölgesine sevki sürüyor

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde enerjik olan depremler nedeniyle Trabzon, Giresun, Rize, Artvin, Kargaşa ve Bayburt’tan ekiplerin bölgeye sevki üçüncü günde bile bitmeme etti.

Depremin yaşandığı önceki andan itibaren Trabzon’dan AFAD koordinasyonunda resmi çalım ve kuruluş ile sivil toplum kuruluşlarından ekipler, şalter ve iş makineleri mütemadi bölgeye irsal edildi.

AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentten, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ile Malatya’ya personel, vesile ve gelişim makinesi sevki zaman de sürdü.

Bu kapsamda Trabzon AFAD, Büyükşehir Belediyesi, KTÜ, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Güvenlik Müdürlüğü, Güllabi, Deniz Boyu Düzenlilik, Adli Tababet Kol Başkanlığı, Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 112 Evgin Çağrı Merkezi, İlbank, Çoruh EDAŞ, UMKE, TTAKE, AFAD Gönüllüsü, Kızılay, AKUT, İHH, BEŞİR, ANDA, SÜRAK ve domestik destek ekiplerinden toplamda mazi 571 personel, 89 kurgu ve 1 eş güdüm tırı olan rakam, bugün 1004 personel, 107 vasıta ve 1 koordinasyon tırına ulaştı.

Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi, KTÜ, DSİ, Orman Mıntıka Müdürlüğü, Karayolları 10. Kesim Müdürlüğü, PTT, Akçaabat Kaymakamlığı, Tonya Kaymakamlığı, Ortahisar, Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Vakfıkebir, Sürmene ve Yomra Belediyeleri ile Kızılaydan güzeşte 112 olan iş makinesi sayısı zaman 204’e çıkartıldı.

Giresun

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ilde hareketli olan depremler nedeniyle Giresun’dan, bütün 51 arkalama ara bulucu ve hisse senedi makinesi törenle bölgelere irsal edildi.

İl Hususi İdaresi bahçesinde yapılan törenin peşi sıra Vilayet koordinesinde düzenlenen kampanyalarda toplanan yardımlar ile iş makineleri yola çıktı.

Giresun İl Umumi Meclisi Başkanı Ahmet Atmaca, yardım kampanyasına mıntıka halkının bunaltıcı ilişki gösterdiğini söyledi.

Bugün toplanan azık özellikle koyulmak yardım malzemeleri ile iş makinelerinin bölgeye irsal edildiğini vurgulayan Şahin, “Bunların içerisinde İl Hususi İdaremiz, amme kurumlarımız, belediyelerimiz ve özel firmalara ilgili 18 hareket makinemiz var. Hep gelişigüzel bu yarayı saracağız. Türk milleti yardımseverdir. Gelişmemiş sürede dahi bu yaraları saracağız.” dedi.

Rize

Rize’bile kamu çalım kuruluşları, sivil toplum örgütlerinden 869 kontrol istirdat personeli, 110 hisse senedi makinesi, 177 kamyon, 285 şalter, 9 ambulans ve 5 itfaiye ile 84 hayat ve gerekseme malzemesi tırı bölgeye gönderildi.

Öte yandan Keyif Müdürlüğü öncülüğüne memur doktor ve afiyet çalışanlarının birlikte Rize Müftüsü Naci Çakmakçı ile 70 yabanlık diyanet görevlisi üstelik bölgeye gitti.

Artvin

Artvin’da bugüne kadar amme kuruluşları, uray ve sivil toplum kuruluşlarından toplanmış 402 kişi kontrol istirdat çalışmalarına ve sair faaliyetlere akmak üzere zelzele bölgesine gönderildi.

İnsan gücünün yanı sıra deprem bölgesinde çöküntü kaldırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere İl Özel İdaresi, Karayolları, DSİ 26. Mıntıka Müdürlüğü, Artvin Orman Toprak Müdürlüğü ve belediyelere ilişkin 120 gelişim makinesi de bölgeye irsal edildi.

AFAD koordinesinde ölçülü icraat kapsamında yıpranmamış sevklerin yapılması üzere de faaliyetler sürüyor.

Kalaba

Ordu Valiliğinden yapılan bağlanmış açıklamada, kentten arama istirdat, keyif, maharet, düzenlilik ve domestik destek ekibi ile AFAD gönüllüsü oluşmak için toplam 528 personel, 82 gelişim makinesi ile 62 ayrışık aracın atıf edildiği belirtildi.

Çadır, yatak, battaniye, yastık, aş damı setinden oluşan hep 3 bin 264 facia malzemesinin bile gönderildiği rapor edilen açıklamada, bunlara ilişik namına battaniye, ısıtıcı, giyecek, pabuç, besin, akarsu, bebek maması ve bezi, hıfzıssıhha ve saffet malzemelerinden oluşan 26 tır ve 15 kamyon müzaheret malzemesinin üstelik yer sarsıntısı bölgesine gönderildiği kaydedildi.

Bayburt

Bayburt’ta bugüne kadar kamu kuruluşları, uray ve sivil topluluk kuruluşlarından kurtarma çalışmalarına ve sair faaliyetlere karışmak üzere istirdat, keyif, beceri, güvenlik ve yerel destek ekibi ile Kızılay gönüllüsü kalkışmak için toplanmış 300 birey deprem bölgesine gönderildi.

Ayrıca kriz kaldırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere İl Özel İdaresi, Karayolları, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve belediyelere ilişik 37 hareket makinesi bile bölgeye sevk edildi.

Share: