Karaman’da kökeni Ilımlı Asya’ya raci “Saya Geleneği” devam ediyor

Karaman’ın Ermenek ilçesine ilişkin Kazancı beldesinde geleneksel kendisine planlı Körkuyu Hars ve Sıla Festivalinde kökeni Ilımlı Asya’ya müstenit “Saya Geleneği” ağır sıklet bağlam gördü.

Günümüzde Tataristan’ın başkenti olan Kazan şehri ve çevresinden asırlar ilk göçüp gelen Kazan aşireti, Taşeli bölgesinde Göksu nehrinin güneyine yerleşerek Kazanlı anlamı taşıyan Ocakçı beldesinin sakinleri oldu. Kasaba da geleneksel namına düzenlenen Körkuyu Kültür ve Sıla Festivalinde ise saya oyunu şişman rabıt gördü.

Saya oyununun Mutedil Asya’dan gelme bir anane baziçe olduğunu belirten Ocakçı Belediye Reisi Muhittin Tuncel, “Saya geleneğimiz Itidalli Asya’dan gelen benzeri kültürel etkinliğimiz ve geleneğimizdir. Malumunuz gelenekte görüldüğü kabilinden develerle kervanla Mutedil Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Dünya’nın rastgele tarafına Türklerin dağılışını yayılışını motive eden bir geleneğimiz. Bu saya etkinliğinde fariza alanlarda de Türklerin İslamiyet’i kabulünden geçmiş Şamanizm dininin etkilerini görebiliyoruz. İyi ruh, ateş can kuşu… Yağız kıyafetlerle gördüğümüz ızdırap ruhları yani şeytanı kaşkariko değer. Gene gelin ve güveyi figürleri ise iyiliği güzelliği külah değer. Bu geleneğimiz binlerce yıllık bire bir anane ve İnşallah Ateşçi Belediyesi adına bu geleneğimizi, bu kültürel etkinliğimizi devam ettireceğiz. Biliyoruz ki kültürel etkinlikler bir milleti birbirine bağlayan insanları kaynaştıran aynı araya getiren millet olmamızı sağlayıcı yetişkin etkinliklerdir. Bundan dolayı tığ uray yerine bunlara önem verdiğimizden, tarihimize, gelmişimize, geçmişimize önem verdiğimizden çevre bu geleneği devam ettireceğiz” dedi.

14 kişiden oluşan saya ekibinden Nurettin Baysal ise, “Devenin üstünde alabalık sergi, ala heybe var, Türk bayrağımız var. 14 kişiden oluşan tıpkı kadro. Devenin içre 2 sevimli var, bire bir birlikte ben çalımlı namına 3 kişiyiz. Ayı ekibinde 3 kişi, iblis ekibinde 4 sevimli kalkışmak için, heybeci var. Iblis ekibi bizleri yüklenmek amacıyla, ayı ekibi kadın damadı koruyor. Bire Bir birlikte gelin ve damadımız var. Eskiden beri sürdürdüğümüz benzeri gelenek” diye konuştu. – KARAMAN

Share: