Karamanlı profesör, binin üstünde görgüsüz geyicek fidanının bakımını yaptırdı

Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü akademisyen Prof. Dr. Hacı Aldanmaz, doğup büyüdüğü Karaman’ın Sarıveliler ilçesinde geyicek elmasının esasen çoğalması için binden çok fidanın bakımını yaptırdı.

Kurt (60), AA muhabirine, Göktepe beldesine vabeste Esentepe Mahallesi’nde doğup büyüdüğünü, tek antlaşma köyünü unutmadığını söyledi.

Çocukluğunda Toros Dağlarında geyicek ağacının tabii olarak yetiştiğini tamlayan Aldanmaz, “Geyicek ağacı Toroslar’da yetişen benzeri tuhaf utangaç yemiş ağacı. Yaprakları çınara, meyvesi ise elmanın küçüğüne analog. Bu toy ürün, köylümüz elma üretimine başlamadan önce kış aylarında tüketilen muhteşem bir meyveydi. Zaman zarfında köye elma geldi, bu meyvenin değeri köylülerin gözünde azaldı. Kesmeye başladılar.” dedi.

Aldanmaz, hele kıtlık zamanlarında geyicek meyvesinin kurutulup dövülerek un haline getirildiğini ve buğday unuyla karıştırılarak tüketildiğini, bu sebeple köy halkı üzere çokça kızıl olduğunu anlattı.

“Aynı şeyler yazmak gerektiğini düşündüm”

Köy içindeki bahçelerde hoppadak 4-5 dikme kaldığını söyleyen Kurt, “İlk önce geyicekle ilişkin tıpkısı şiir yazdım. Bunu bazen matbuat organlarında yayınlattım, köylülere okudum. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde sempozyumda geyicekle ilişik ayrımsız bildiri sundum. Bu Karaman Araştırmaları kitabında yayınlandı. Henüz sonra tıpkısı şeyler boşaltmak gerektiğini düşündüm. Münteha acılanmak güzel benzeri madde ama tıpkısı şeyler birlikte yapmazsan içsiz.” dedi.

Kurt, arazilerde tarama yaptığını, bibi metin olan geyicek fidanlarını belirleme ettiğini belirterek, “Çalıların ortada kendilerini korumuşlar. Köyden 2 arkadaşla görüştüm. Ücretleri karşılığında bu fidanların bakımını yaptırdım. Etraflarını temizledik, budadık. Bu galiba bölgelerde aralıklarla devam etti. 3 yılda binin üzerinde geyicek fidanının bakımını yaptırdık. İçinde ürün verenler var.” diyerek konuştu.

“Geyicek elması ilerde inikat kaynağı mümkün”

Bu çabaların köyde de bilinçlenmeyi sağladığını dile getiren Kurt, şunları kaydetti:

“Dedelerimizin babalarımızın ayakta kalmasında bugünlere gelmesinde bu ağaçların katkısı var. Hoppadak bize arkalama fail insanlara yardım etmek yetmiyor. Bu çalışmamız bizim doğamıza tıpkı borcumuz diyerek düşünüyorum. Günümüzde natürel ve acemi meyvelere deste çokça aşkın. Bölgemizde geyicekin yanı sıra ahlat, utangaç erik, gövem eriği, ahlat üzere doğada bolca bulunan toy meyve ağaçları var. Geyicek, elma kadar tüketilebildiği üzere şerbeti, pekmezi, ekmeği yapılabiliyor. İyi aynı organizeyle bu mahsulat kazanca dönüşebilir.”

Share: