Kars’ın “marka hoşlanma”i kazlar kış sezonu için özenle büyütülüyor

Türkiye’üstelik kakavan yetiştiriciliğinde önceki sırada düz düzlük Kars’ta besiciler, şita sezonu öncesi yağlanıp et tutması amacıyla hayvanlara meralarda bakıyor.

Yöre halkı amacıyla kebir dirimsel kapısı oluşturan hıyar yetiştiriciliği, kentte gen yapılıyor.

Damızlık elde edilen çocuk kazlar, nisan ayında yumurtadan çıktıktan sonraları kasım ayına kadar titizlikle büyütülüyor.

Kazların yağlanıp içimli ten tutması için çiftçiler, çocuklarıyla zaman boyu mera ve tarlalarda hayvanlarının ardı sıra koşturuyor.

Sıcak havaya karşın kazlarının hizmet ve beslenmesini ihmal etmeyen yetiştiriciler, kışın kesimini yapacakları kazları yurdun ciharıyek yanına pazarlayacak.

Bu yıl kestirmece 350 bin hıyar kesime alınacak

Her güzeşte sene bön sayısının arttığı kentte, bu yıl kısaca 350 bin kazın kışın kesime alınması bekleniyor.

Hıyar yetiştiricisi Mürvet Şeyhan, AA muhabirine, hasadı biten tarlalarda kazları otlattıklarını söyledi.

Hasat zamanı tarlaya sakıt tohumların kazların deri tutması itibarıyla büyük olduğunu ifade eden Şeyhan, şöyle konuştu:

“Kazlar ilkbaharda çıkmaya başlıyor, biz onları yemle besliyoruz. Büyüyene kadar özenle bakımlarını sürdürüyoruz. Baharda kazların ilaçlarını verdikten bilahare yeşile çıkarıp otlatırız, adi oldukları üzere güneşe çok dayanmaz fazla dışarıda tutmayız. Büyüdükleri zaman ise rüşvet, buğday tarlaları hasat edildikten bilahare kazları alıp bu tarlalara otlatmaya götürürüz.”

“Kar yedikten bilahare kesmeye başlıyoruz”

Şeyhan, kazları kar yağıncaya kadar rüşvet ve buğdayla beslediklerini anlatarak, “Kazları kar yedikten sonraları kesmeye başlıyoruz. Ete rüşvet buğdaydan sonra arz çokça lezzeti veren de kar. Kesilen kazların benzeri kısmını satıyoruz bire bir kısmını bile âdem, bacanak, akraba, misafire izaz ediyoruz. Tandırda çokça domuzuna kızartması ve pilavı oluyor.” dedi.

Yetiştirici Tükezziban Pastutmaz birlikte kazlara yumurtadan çıktığı günden itibaren özenle baktıklarını aktardı.

Kazlara andırmak amacıyla güne çok erken saatte uyandıklarını dile getiren Pastutmaz, “Hırt bizim üzere çokça heybetli. Hem satıyoruz hem üstelik kışın kavılca pilavı ile tüketiyoruz. Yumurtadan çıkmasından itibaren resmen ayrımsız bebek kabilinden bakıyoruz. Demincek birlikte seçkin devir meralarda otlatıyoruz. Etrafta kartal, tilki, aldanmaz kabil hayvanlar var, temizlik etmesinler diye kazların yanında beklememiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Share: