Kastamonu’nun 28. coğrafi işaretli ürünü “kestane balı” oldu

Kastamonu Katışıksız Yetiştiricileri Birliği eliyle 3 sene önceki tescil amacıyla başvurusu yapılan Kastamonu kestane balı tescillendi. Bahis ile ait konuşan Kastamonu Valisi Avni Çakırdoğan, “Tamam Kastamonu’dahi üretilen balın standartının yakalanması amacıyla hem Il hem üstelik Ajans olarak gereken katkıları vermeye hazırız” dedi.

Kastamonu’üstelik özellikle yaka bölgesinde kestane ağaçlarının zait göstermesi sebebiyle Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçeleri özellikle koyulmak amacıyla ciddi adına üretimi yapılan kestane balı tescillendi. 3 yıl süren çalışmanın arkası sıra Kastamonu Salt Yetiştiricileri Birliği’nin başvurusu üstüne Türk Berat ve Ayraç Kurumu’nca yapılan tetkikat neticesinde Coğrafi İşaret Belgesi alarak tescillenen Kastamonu kestane balının da tescillenmesiyle birlikte kentin coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükseldi.

Coğrafi İşaret Belgesi alarak tescillenen Kastamonu kestane balı, Vali Avni Şarap’ın sülale sahipliğinde düzenlenen törenle tanıtıldı. Kastamonu Öz Yetiştiricileri Birliği Başkanı Toplama Başar, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu’nun üstelik katıldığı beraberindeki astronomi ile alay malay Vali Avni Çakır’a kestane balı sunma etti.

Coğrafi meni anlamında Kastamonu’nun Türkiye çapında evvel sıralarda meydan aldığını ve 28. coğrafi işaret alan ürünlerinin kestane balı olduğunu söyledi.

“Kastamonu deyince doğalın merkezi sözünü here fırsatta dile getiriyoruz” diyen Vali Şarap, “Gastronominin, katıksız ürünlerin ve metin yaşamın, Türkiye’nin yer bozulmamış arz zinde şehri olduğunu rastgele çeşit platformda dörtköşe tıpkı şekilde söylüyoruz. Yöremize ilişkin ürünlerimizi değme kalemde, imalatlarımızın, gıdalarımızın coğrafi belen alması noktasında dahi bati bir çabalama içerisindeyiz. Bu çerçevede, biliyorsunuz ki Kastamonu bu konuda Türkiye içinde ilk 5’lerde düzlük alıyor ve 28’inci coğrafi işareti kayran ürünümüzün kestane balı oldu. Kastamonu kestane balı bakımından üstelik berenarı ensesi kalın ayrımsız coğrafya, sahil hattımızdan Cide’den başlayarak Doğanyurt, Abana, Bozkurt ve İnebolu bu hatta kestane ballarımız çetin ayrımsız şekilde bulunan ve kısık ayrımsız kestane balı üretimi gerçekleşmekte. Kısaca burada 600-650 beyninde halis üreticiliğimiz var, irili ufaklı değişik rakamlarda. Burada balla uğraşan arıcılarımız var ve bardanda yıllık mevsimlik şartlara baktığımızda yıllık 100-150 ton arasında kestane balı üretimi gerçekleşiyor. Bu sene az buçuk yağışlardan dolayı mergup rekorun altındayız ama yeniden bile 100 tondan zir düşmeyen kestane üretimlerimiz var. Bu konuda Kastamonu kestane balı deyince Türkiye’de gelişigüzel zaman hazır olan ayrımsız havza burası ve sizlerde kimi zaman izlence yaptınız söyleyişiler yaptınız bizlerde bunlara şehadet ediyoruz. Bulunan yönetimimizindi temas başkanı ve yönetimi, bu konuyla ilgili üniversiteyle, ekincilik müdürlüğümüzle yapmış oldukları çerçevede iyice projeler var. Parçalanmamış Kastamonu’üstelik üretilen balın standartının yakalanması amacıyla hem Vilayet hem birlikte Ajans olarak müstelzim katkıları vermeye hazırız. Zer ihvan kestane balının coğrafi meni alması biraz tafsilatlı oldu. Bu proses metin ve tekaüt. 2018 yılında takibini yaptınız bu süreç boyunca. Müracaatı yapılmıştı ama epey geçilmesi gereken dayanıklı yollar var, bunların kâffesi kalburüstü ayrımsız şekilde geçildi. Emeği güzeşte herkese teşekkürname ediyoruz, halen yolumuz uzun” dedi. – KASTAMONU



Share: