Kavurucu sıcaklıklarda çıpa döven yordamlı teknolojiye direniyor

Kavurucu sıcaklıklarda demir döven maharetli teknolojiye direniyor

ERZİNCAN – Erzincan’birlikte ruhlu 64 yaşındaki Cahit Atamer, 14 yaşından bu yana babasından öğrendiği demircilikle geçimini sağlıyor.

Erzincan sakat Sanayi’dahi kâin hareket durumunda bölgede daha çok kullanımı vâsi olan ekincilik aletleri üreten 64 yaşında ki Cahit Atamer 50 yıldır demircilik yapıyor. Hele teber, kazma, kerki, orak, dehre gibi karye aletleri yaparak mesleğini sürdüren Atamer, 2000’li yıllara kadar inşaatlar da beğenilen malzemeleri de yaptıklarını söyledi. 50 yıldır demir ocağının başında demir döven Yunak Demir Ustası Cahit Atamer, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini 1972 yılından beri aşkla devam ettiriyor.

Sıcak demircilik mesleğine şakirt kendisine kimsenin gelmediğini ve uygulayım bilimi ilerledikçe mesleğin gerilediğinin altını çizen Cahit Atamer, “Bu iz bizim dede baba mesleği. 50 yıldır bu meslekle iştigal ediyorum. Tığ burada yunak demircilik yapıyoruz. Hamam demircilik derken de, çıktı köylünün uğraştığı baltası, kazması, dehresi ve burada gördüğünüz malzemeleri yaparak üretiyoruz. Bağımlı henüz önceden, 2000’li yıllara büyüklüğünde bugün ki inşaat malzemelerini birlikte biz yapardık ama teknoloji ilerlediği kabil bizim patika üstelik geriledi. Şuan de mesleği benden iri tıpkısı ustamız var ondan sonra dahi aynı arkadaşımız henüz var benden yoz, onun dışında aile işiyle uğraşan sanatkarımız kalmadı. Şakirt de gelmiyor. Gelenler önceki önceki alacağı maaşı konuşuyor, sigortasını soruyor, yiyeceğini hesaplıyor. Elbette bizim üstelik bunları karşılayacak gücümüz olmadığı amacıyla yegâne başımıza bitmeme ettirmek mecburiyetinde kaldık” dedi.

“İnsanlar bu sıcakta gölgede duramıyor”

Atamer, insanların kavurucu sıcaklıklarda ağacın gölgesinde dahi durmakta zorlandığını ama işi gereği o sıcaklığa katlandığını belirterek, “İnsanlar ağacın gölgesinde oturamazken tığ demirin 800 veya bin 500 basamak karşısında hem demiri ısıtmak hem dahi taklit etmek, fayrap etmek bağımlı kim yumruk. Mesleğimi seviyorum. Ağababa mesleğim. Allah’a çokça şükür çoluğumuzun çocuğumuzun nafakasını bu meslekten kazandık. Sevmesek dahi yapmayız. Uygulayım Bilimi birlikte ne kadar ilerlerse üstelik ilerlesin gene bu mesleğe herhangi bir zaman gerekseme var” diye niteleyerek konuştu.

Share: