“Kayseri’deki yıldırı saldırısı” davasında Yargıtay’dan bölümsel onama

Yargıtay 3. Ukubet Dairesi, Kayseri’de 2016’da çarşı iznine sâdır askerleri haiz ahali otobüsüne patlayıcı aylı araçla düzenlenen ve 15 askerin şehit olduğu, 54 askerin yaralandığı terör saldırısına ilgilendiren davada sunulan hükümleri kısmi onadı.

Tarafların kararı temyiz etmesinin arkası sıra dosyaya nazır Yargıtay 3. Ukubet Dairesi, incelemenin arkası sıra kararını verdi.

Daire, sanıklar Abdullah Akbıyık, Mehmet Oluk, Ekrem Misyon, Ümit Kepir ve Hamit Eroğlu’na verilen mapushane cezaları ile Vazgeçilmez Şırnak, Mehmet Yaya, Sulh Kayaç ve Mehmet Ayaz’a verilen beraat kararını kem anket gerekçesiyle bozdu.

Ceza Dairesi, sanıklar Kenan Çiçek, Maksat Neşir ve Serkan Ay’a sunulan mahbes cezası ile Hasan Maraba, Hürriyet Yıldırımçakar, İsmail Hakkı Yıldırımçakar, Vesfiye Tekiner, Fahri Demirbaş ve Hüseyin Polat’a verilen aklanma kararını ise onadı.

Saldırının planlayıcısı 1119 yıl hapisle cezalandırılmıştı

Hain saldırıyla ilgili Kayseri 4. Alçak Ceza Mahkemesi’nde 24 Ilk Teşrin 2017’de başlayan ve 19 Nisan 2019’da karara bağlanan davada, saldırının planlayıcısı olduğu belirtilen PKK’lı Kenan Çiçek, “devletin birliğini ve bütünlüğünü nakız”, “düşünülerek katil”, “düşünülerek öldürmeye teşebbüs”, “kilolu konu bulundurmak”, “silahlı yıldırı örgütüne üye kalkmak” ve “evrakta düzmecilik” suçlarından 16 sefer ağırlaştırılmış müebbet ile toplanmış 1119 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Sanıklardan 7’sine 2 ile 7 sene 6 ay beyninde değişen hapis cezası, 10’una ise kanıt yetersizliğinden beraat kararı veren yıldız bilimi, yıldırı örgütü PKK/KCK’nin güya kayırıcı düzem sorumlularından olan ve Kayseri’deki saldırının yanında Ankara ve İstanbul’da PKK yoluyla gerçekleştirilen bazen bombalı saldırıların talimatını veren gönül olduğu kaydedilen firari İshak Özçaktu ile farklı firariler Ferhat Tekiner ve Sait Karabulut’un dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti.

Duruşma savcısı ile müşteki ve maznun avukatlarının yerel mahkemenin kararına itirazı üzerine Ankara Mıntıka Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesinde tanıdık davada, duruşma, ceza ve aklanma kararlarını hukuka uygun bulmuştu.

Saldırının talimatını veren yıldırıcı süreduran arkaç getirildi

İç düzenlilik operasyonları kapsamında Diyarbakır kırsalında 19 Temmuz 2019’da İl Açıkgöz Komutanlığınca gerçekleştirilen gelgel destekli operasyonda süreduran arkaç getirilen teröristlerden 2’sinin, Terörden Arananlar Listesi’nde al kategoride yer aldığı belirlendi. söz konusu teröristlerden “Erhan Garzan Porsipi” harf adlı İshak Özçaktu’nun örgütün sanki “Amed eyaleti” hususi yavaş sorumlusu olduğu, Ankara, Kayseri ve İstanbul’daki gâh bombalı eylemlerin talimatını verdiği tayin edilmişti.

PKK’lı Tekiner, MİT’in operasyonuyla yakalandı

Terör saldırısının faillerinden PKK’lı “Fırat/Botan” harf isimli Ferhat Tekiner, 23 Ekim 2020’de Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) operasyonuyla Irak’ın kuzeyinde yakalanarak Türkiye’ye getirilmişti.

Emniyetle iş birliği zarfında planlı operasyonla yakalanan Tekiner ile onun ifadeleri doğrultusunda Diyarbakır’da gözaltına alınan 4 dirilik, getirildikleri Kayseri’de tutuklanmıştı.

Tekiner’in, “devletin birliğini ve devlet bütünlüğünü halel”, “kasten katil”, “nitelikli şekilde isteyerek öldürme”, “silahlı terör örgütüne organ olma”, “kilolu maddeleri müsaadesiz namına bulundurma yahut değiştirme” suçundan, diğer 4 sanığın ise çeşitli suçlamalarla yargılanmasına Kayseri 4. Alçak Ceza Mahkemesinde bitmeme ediliyor.

Terörist Özçaktu’nun süreduran arkaç getirildiği, Kenan Çiçek’in yargılandığı davada 16 sefer ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığı ve yakalanan Tekiner’in Türk adaletine adisyon verdiği yıldırı saldırısının geriye küsurat tek firari sanığı olan ve karşı kırmızı dergi çıkarılan Sait Karabulut’un yakalanması üzere icraat sürüyor.

Share: