Keçiören’de Hacı Bektaş Ege anıldı

Keçiören’da düzenlenen programla Hacı Bektaş Veli anıldı.

Keçiören Belediyesi tarafından Neşet Ertaş Nutuk ve Gösteri Merkezi’nde ‘Hünkar Hacı Bektaş Iye anma programı ve Alevilik belgeseli özel gösterimi’ düzenlendi. Keçiören Belediyesi marifetiyle hazırlanan belgeselinin gösterimi yapılırken, Seyyid Hacı Büyük Turabi Derneği üyeleri semah gösterisi yaptı. Akademisyen ve sanatçı Bergüzar Coşkun’un eserlerini seslendirdiği programın sonunda aşure ikramında bulunuldu.

Keçiören Şehremini Turgut Altınok, yaptığı konuşmada, “Hocalarımız Hünkar Hacı Bektaş Iye ve aşure ile ilgili yürek sözlerini çattılar. Hünkar Hacı Bektaş Iye’yi anlama ve anlatmayla ilişkin 17’nci programımızı yapıyoruz. Eksiklerimizi ifham etmek gerekirse birçok değerimizden bilgili değiliz. Canan Elçi Efendimizin (IDDIA) torunlarıdır Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin. Biri Sefir Efendimizin sıhhatli omzunda, başkası sol omzundadır. Hz. Büyük (R.A.), Allah’ın aslanı, Elçi Efendimizin damadıdır. Behişt müjdelenen 10 sahabemizden biridir. Kerbela hepimiz amacıyla felakettir. Kerbela’üstelik şehit olan 72 Ehli Beyt’i rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Hünkar Hacı Bektaş Ege’nin Türk toplumunun cesim aynı değeri olduğuna dahi değinen Altınok, “Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’nun Türkleşmesine şanlı katkısı olmuştur. Hünkar birçok madde söylemiştir ama temelinde ilişik, istinkâf etmek ve tolerans vardır. ‘İncindiği halde incitmeyen merttir, yiğittir’ diyor. Değerlerimiz bir, acılarımız bire bir, kutsallarımız bir. Zaman ‘kardeşler arasına pekâlâ kundak tohumları ekebiliriz’ derdindeler. Müslümansız aynı Alevilik, Şanlı’siz bir Alevilik, Hüseyin’siz, Hasan’sız aynı Alevilik imkansız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’dahi ayrışmayı körüklemeye yönelik eskiden yaşanan olaylara bile atıfta mevcut Altınok, konuşmasını şöyle sürdürdü:

” Çorum’de, Sivas’ta yaşanan ızdırap olaylarda bizleri Alevi vatandaşlarımız üzerinden ayrıştırmak istediler. Aleviler devletine, milletine, ülkesine ve cumhuriyetine sonuna kadar sadık kaldı. Hünkar derdi kim, ‘Bunu eden bizden değildir.’ Peki, hangi diyor Hünkar, ‘Bir olalım, kart olalım, dallı güllü olalım; elkızı canlar tıpkısı olalım.’ Bizim tarihimize ve geçmişimize borcumuz var. Nereden geldik, kimlerin yardımıyla geldik ve değerlerimiz nedir bilmeliyiz. Alevilik nedir çoğumuz bilmiyoruz. Bir Nice şey söylenmiştir ama Alevilik’te incelik vardır, incelik vardır. ‘İlla edep hele incelik’ denmiştir. Cemevlerimiz da edebin evidir. Sayısını hangi büyüklüğünde artırırsak bu edeple, bu terbiyeyle gençlerimizi yetiştirebiliriz. Yoksa ecnebi istihbaratlar ülkemizde ‘Türkiye’yi elbet Suriye yaparız, Türkiye’yi pekâlâ Irak yaparız, Türkiye’yi nasıl Yemen yaparız’ diyerek kol gezmeye devam ölçü.”

“Birliğimiz, dirliğimiz kardeşliğimiz daima olsun”

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Hüseyin Gazi Cemevi’hangi yapmış olduğu ziyaretin angajman ve kardeşlik amacıyla mehabetli olduğuna birlikte değinen Altınok, “Anadolu’muzun tapusu olan aynı dağımız var Ankara’birlikte. Hüseyin Gazi Türbemizin bulunduğu yer. Belki çoğumuz bilmiyoruz ki orada mübarek Hüseyin Gazi hazretleri var. Orası Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bu arada toplumumuz tarafından henüz bile çok bilindi. Ego şahsen çok mutlu oldum, mutlu oldum. Birliğimize karışıklık sokmaya çalışanlara sunturlu bire bir endişe verildi. İnşallah birliğimiz, dirliğimiz kardeşliğimiz daima olsun. Cumhuriyetimizin, devletimizin kurucusu balaban başkan, iri heybet adamı, devletimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta kalkışmak üzere tamlık cebe arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi yağmur ve minnetle anıyorum” dedi.

Anma programına Alevi dernekleri, siyasal parti ve sivil topluluk kuruluşları özellikle girmek amacıyla toplumun seçme kesiminden vatandaş iştirak sağladı. – ANKARA

Share: