Keyif Kayaalp, bakir şampiyonluklarla Türk güreş tarihine geçmeye çalışacak Açıklaması

Milli pehlivan Rıza Kayaalp, Sırbistan’da yapılacak Acun Şampiyonası’nda altın madalya kazanarak rekorlarına ayrımsız yenisini elan eklemeye çalışacak.

Kariyerinde 11 kezle bildirme fazla Avrupa şampiyonluğu yaşanan milli pehlivan olan Meram, 5. kez acun şampiyonu olması yerinde aynı kat henüz Türk güreş tarihine adını yazdıracak.

Murat, büyüklerde en fazla dünya şampiyonluğu elde eden Türk güreşçi unvanını, başıboş stilde 4 dünya şampiyonluğu bulunan Hüseyin Akbaş ile paylaşıyor.

Kazakistan’ın başkenti Işıklı Sultan’bile 2019’de gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazanan 32 yaşındaki pehlivan, böylelikle grekoromen stilde 4 nöbet acun şampiyonluğuna vasıl ilk Türk sportmen olmuştu.

“Hedefim 5. nöbet dünya şampiyonu olmak”

Milli pehlivan Arzu Kayaalp, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 10-18 Eylül’bile düzenlenecek Acun Güreş Şampiyonası öncesi AA Spor Sohbetleri’nin konuğu oldu.

Zorlu bir şampiyonanın kendilerini beklediğini belirten Ikbal,”Teferruatlı zamandır hazırlıklarımız devam ediyor. Nisan ayının başında Avrupa Şampiyonası vardı, orada 11. Avrupa şampiyonluğunu elde etmiştim. Ondan sonra Dünya Şampiyonası tedbir süreci başladı. en son 22 Haziran’bile Roma’birlikte ranking turnuvasında güreştim. Adamakıllı maçlar yaparak bir numara oldum, Acun Şampiyonası’na hazır olduğumu gösterdim.” dedi.

Istek, Acun Şampiyonası hazırlıkları kapsamında iki kampı geride bıraktıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Son dinlenme kampı üzere 21 Ağustos’ta Bolu Aladağ’da olacağız. Elbette ki gelişigüzel ant söylediğim kadar burada ülkeme başarı vermek istiyorum. Hedefim 5. el dünya şampiyonu tutmak. Dünya şampiyonalarında toplanmış 8 madalyam var. Madalya sayımı 9 boşaltmak, altın madalyamı de 5’e çakmak istiyorum. Kendimi serencam zamanlarda diri, kuvvetli hissediyorum. Kusurlu olan kilomu da aldım. 122-123 kiloda değil, 130 kiloda güreşeceğim. Bunu adale namına aldığımı düşünüyorum. Bundan Sonra rakipler benle uğraşsın istiyorum. Hedefim kem kiloyu tamamlayıp bunu avantaja vermek, tezleşmek, güçlenmekti. Bunları başardığıma inanıyorum. Akıbet kampta bile konusunda koyarak ferah tıpkı şekilde Acun Şampiyonası’na müracaat etmek istiyorum.”

Türk güreş tarihine yeniden ismini yazdırma şansı bulunan Rağbet, “Esasen hedefim işin o boyutunu hiç irtical elden sükse görmek, önümdeki şampiyonada kızıl madalya almak oldu. Tıpkı bökelik henüz kazanırsam Türk güreş tarihinde bildirme çokça acun şampiyonluğu kazanan sporcu olacağım. Bu de ayrı güzel olur. Sonuçta rekorlar kırmak güzelce bir şey. Bu da bereketli bire bir güreşçi olduğumuzu, gençlere dolgunca kat sayı olduğumuzu gösterir. Hedefi yukarı taşımış, o hedefe vurmak isteyen gençlerimize bakir ayrımsız garaz koymuş oluruz.” diyerek konuştu.

“130 kiloyu havaya kaldırıp atabilecek teknikler çalıştım”

April ayında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’bile 11. kat Avrupa şampiyonu olan Kasıt, Acun Şampiyonası’nda henüz gani güreşeceğine inandığını kaydetti.

Yeni tekniklere çalıştığına bel fail milli sporcu, “130 kiloyu havaya kaldırıp atabilecek eskimemiş teknikler çalıştım. Eğer onları yaparsam işlek olduğumu görürsünüz. Aynı oyunu müsabakada tahsis etmek üzere antrenmanlarda binlerce öğün tekrarını yapmak gerekiyor. Tonga başlamak amacıyla üstelik 250-300 kiloyla sabah akşam çalışıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“Karelin’in rekorunu gedmek alım donör tamam”

2024 Paris Olimpiyatları’na büyüklüğünde 12 Avrupa şampiyonluğu bulunan Rus Aleksandr Karelin’in rekorunu yakalama ve mürur şansı olan Umu, bunu gerçekleştirmenin kurum verici olacağını söyledi.

“Rekorları kırıyorsanız yaptığınız işin hakkını veriyorsunuzdur” diyen milli güreşçi, “Avrupa şampiyonluğunda Karelin’e yetişir, onu geçersem benim üzere güvenilmez alım donör evet. Türk güreşi amacıyla dahi tıpkısı şekilde. ‘Demek kim rekorlar geçilebilir’ denilir. Bunu dedirtebilmek sunu balaban hayalim. Onun amacıyla iki yıl dişimi sıkacağım. Bu iki yıl çokça ilgi edeceğim. Büsbütün o Avrupa rekorunu kırabilmek, kırılmayacak bire bir rekor olmadığını yorumlamak amacıyla. Çok bile teferruatlı beş on değil, dişimi sıkabilirim.” ifadelerini kullandı.

“Fena Hâlde tıpkısı rakiplik ortamı var”

Istek Kayaalp, “Altyapıdan yıpranmamış Rızalar, yeni Tahalar geliyor mu?” sorusuna, “Benim kilomun gereksiz kalacağını düşünmüyorum. Madalya gelecektir, ‘ne kadar zer, gümüş, tunç madalya gelir?” bilemiyorum. Ama benim kilomda devamlı madalya geleceğine inanıyorum. Çünkü alttan gelen kardeşlerimize bakarsak, benden sonradan fena hâlde aynı rakiplik ortamı birlikte oluşacaktır. Onu da görüyorum. 5-6 mebzul ağırbaşlı sıkletimiz var, tabii bu rekabet ortamı dahi başarıyı getirecektir.” yanıtını verdi.

İstikrarlı benzeri başarıyı intikal etmek için ayrımsız zenginlik adanması gerektiğinin altını çizen Gönül, şunları kaydetti:

“Benim 22 yılım oldu, 11 yaşında evden ayrıldım. Kimi Zaman üzülüyor koca. Bire Bir şeyler elde ediyorsun, şu zaman tıpkısı futbolcunun alıntı parasını, 3-4 milyon avroyu biz belki de o büyüklüğünde şampiyonluğumuzla kazanamamışızdır. İnsanlara arada bir bu kıytırık gelebiliyor. Keşke seçkin dönüş 10 kişiyi getirsem bile antrenmanımı izletsem. Hoppadak bir maçı değil bile seçme şeyimizi görmelerini istiyorum. Ne temel 11 yaşında çocuğunu tezyit etmek lüzumlu. Çocuğun bu sporu yapmasını istiyorsa bırakacaksın. Çocuğun kendisi istemesi lazım, o da var. Ben kendim istiyordum.”

Toplumsal kalın projelerinde meydan alıyor

Talep Kayaalp, güreş dışında sosyal takı projelerinde saha almayı çokça sevdiğini dile getirdi.

Okullarda öğrencilerle buluştuğunu anlatan Irade, “Okullara bütün kendi imkanlarımla giderdim, kimseden bir molekül istemezdim. O benim prensibimdi. Ne ekol beni arasa bilcümle öz imkanlarımla gittim. Din Vakfı’nda fariza aldım, 3-4 ülkeye kurban yardımlarına gittim. Son zamanlarında kurban yaklaştıkça bizim şampiyonalara balya geliyor. Alçak aynı tempoya balya geldiği amacıyla gidemiyoruz. Apayrı sosyal takı projelerinde dahi gönüllü olmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Ay Vera’nın güreşe yeteneği var”

Kızı Ay Vera’nın güreşe yetenekli olduğuna değinen Emir, evde yaptığı antrenmanlara kızının da haremlik ettiğini söyledi.

Kamp dışında evde üstelik çalıştığına dikkati çeken Sevda, “Evde idman yaptığımda kızımın yanımda olması haddinden fazla hoşuma gidiyor. Ay Vera ile hiç canım sıkılmıyor. Önceden tıpkı saat çalışıyorsam, şu zaman 2 saat çalışıyorum. Çağ alış ve verişini dahi haddinden fazla güzelce yapıyor. Yeryüzü çok istediğim şey, bu ülkeye müfit bir duygusal olması ve ülkesine hizmet etmesini haddinden fazla istiyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Birlik mesajı

Akıbet olarak güreş camiasına müteveccih bağlanak beraberlik mesajı veren Keyif Kayaalp, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu spor de mutluluk dahi bizim. Başarılar da hepimizin başarısı. Sonuçta benim takat sınırı, mevki başarısı demektir. Camiamızın kontak ve kardeşlik zarfında olmasını çok istiyorum. Sonuçta yıllar, eşhas geçici, tığ üstelik geçiciyiz. Şahsi problemler haddinden fazla uzatılmamalı, misyon ülkeye hizmet etmek olmalı. Bazen konular göz ardı edilebilir. Amacımız bu sporu yeryüzü mebzul şekilde boşaltmak, işlemek. Yer şişman amacımızın yaşadığımız ülkenin bayrağını göndere çektirebilmek olması geçişsiz. Kişisel problemlerin dümbelek planda kalması geçişsiz, uzatılmaması çok heybetli.”



Share: