Kılıçdaroğlu, Yalova’da: “Hareket Bölgesi Baştan İnşa Edilecek”

Veri: ÇAĞATAN AKYOL – Azrail: SADIST KARAKULOĞLU

CHP Umumi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yalova’üstelik; “İktidara geldiğinizde depreme dayalı ne üzere önlemler alacaksınız” sorusuna; “İnşallah iktidara geldiğimizde görecekseniz. Bu deprem bölgesi baştan mensur edilecek, depreme dayanabilen konutlar yapılacak. Dolayısıyla yer sarsıntısı olsa üstelik yeryüzü azından can kaybını önleyecek projeleri hayata geçirebilmek bizim sözümüzdür” dedi.

CHP Genel Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu, Yalova’birlikte Balkan Göçmenleri Derneği üyeleriyle dahi tıpkısı araya geldi. Kılıçdaroğlu, Yalova’de kâin Katliam Türkleri anıtını bile karanfil bıraktı.

Kılıçdaroğlu, burada gençlerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “İktidara geldiğinizde sarsıntı riziko analizi, öfke analizinin yapıldığı gelişigüzel yarkurul düşünmek kabilinden çalışmalarınız var mı” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yer Sarsıntısı, çok eke bire bir mahiyet. Bu gerçeği dikkate alarak hepimizin tılsım alması gerekiyor. Vukuf insanları bu konuda bizleri uyarıyorlar, ‘tedbir alın.’ Ancak ehliyetli önlemin alındığı kanısında değilim. Alelhusus

“Özellikle İstanbul, Yalova, Sakarya, Kocaeli üzere zorlu çok yerde anlaşılan önlemler rahmetlik Ecevit döneminde alınmakla bu arada, elan bilahare bunların arkasının kesildiğini biliyoruz. Bu ülkenin güzelce insanları, ellerinden mevrut gelişigüzel tür çabayı gösterdiler, sarsıntı sırasında yardıma koştular. Yağmur Ecevit, Başbakan iken deprem vergileri tanımladığımız tıpkısı paradigma idrak uygulama koydu ve vatandaşlarımız bu vergileri ödediler. ‘Bir daha yer sarsıntısı olduğunda yer azından duygusal kaybı olmasın’ diyerek. Gerçekte öldüren deprem değil insanların içinde yaşadıkları binalar. Bu konuda şu anada büyüklüğünde atılan alçak ayrımsız aşama namevcut.

Amma şundan emin olmanızı isterim. CHP yerine bizler ve şu anda şehremaneti başkanlarımız hele İstanbul ve İzmir şehremaneti başkanlarımız bu konuda ara sıra cesim adımları attılar ve atamaya üstelik bitmeme ediyorlar. İnşallah iktidara geldiğimizde görecekseniz. Yalova dahil başlamak amacıyla; Kocaeli, Sakarya… Bu sarsıntı bölgesi baştan nesir edilecek, depreme dayanıklı konutlar yapılacak. Dolayısıyla deprem olsa da sunma azından birey kaybını önleyebilecek projeleri hayata geçirebilmek bizim vaadimiz ve sözümüzdür.”

Kılıçdaroğlu, “Biz Yalovalılar için, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümünden yağlık üzüntülü benzeri dönüş. Alelhusus gençlerin ve çocukların farkındalığının artırabilmesi için, ülke bazında afet eğitim okullarının kurulmasına yönelik bir proje size sunulsa bu konuyla ait fikriniz hangi olurdu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Böyle benzeri proje sunulursa akıbet etap mutlu oluruz. Amma bunun tıpkı etap ötesine geçmemiz gerekiyor. Bütün okullarda, alelhusus sarsıntı riskinin yüksek olduğu yerlerdeki bilcümle okullarda; deprem olduğunda davranışlarımız, hareketlerimiz elbette olacaktır, bunların öğretilmesi lazım. Nedeniyle bütün öğrenciler üstelik bunu öğrencilerdir.

Basın mensuplarına şurası birlikte söyleyeyim, şurada baktım, arkadaşınız soruları yanıtlamış, altında yanıtları var mı diye. Ama yanıtları yokmuş.”

Soruyu soran tendürüst ise “Burada cevaplar namevcut. Zira biz gençler olarak parçalanmamış cevaplar aklımızda. Siz altın büyüklerimizden fikirlerini alıp ardından projelerle hayata eylemek istiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, “İktidar olduğunuzda sizin önderliğinizde Yalova’birlikte yatırım hamleleriniz şüphesiz olacak” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yalova’yı takkadak Yalova namına düşünmeyin. Tekirdağ’dan başlayıp Sakarya’ya büyüklüğünde olan zincirin alay malay ele alınması geçişsiz. Yatırımların bu çerçeve içerisinde özlük özelliklerine bakarak dağıtılması lazım. Bazen yatırımların bu bölgede tek olmaması lazım. Onların Anadolu’ya kaydırılması lazım. Tekirdağ’dan başlayıp İstanbul’a oradan Kocaeli’ye, Yalova’ya büyüklüğünde bunların tıpkı zamanda entelektüel, hars kentleri olmaları gerekiyor. Bu bölgenin kendine özgü aynı yapısı var. Olağanüstü verimli toprakları var. Kentin iri kısmı filhakika ormanlardan oluşuyor. Uray başkanımıza sordum Vefa beye, ‘Ormanlar elbet gidiyor’ diyerek; ormanlar korunuyor ve ahali dahi ormanları sahiplenmiş durumda.

Nedeniyle bu çerçevede baktığımızda yatırımların Anadolu’ya kaydırılması geçişsiz, özellikle Tuzla’dan başlayıp Kocaeli ve Yalova arasında gemicilik sanayinin gelişmesi gerekiyor. Burada üstelik şanlı bire bir gizil var ve bu potansiyelde çalışacak olan çok sayıda işçimiz var. İş kazaları bile oluyor, hayatlarını kaybedenler var, gelişim güvenliğinin sağlanması lazım. Tıpkısı zamanda bu bölgede hisse senedi bölümünün de yapılması lazım.

İşin özü şu: Temas şeyi Türkiye’yi düşünerek ve planlayarak düzenlemek lazım. Kaynaklarımızı üstelik düzenlenen sürmek zorundayız, pahal halde israfa kere açarız ve töz savurganlığı yarar ortaya şayet biz kaynakları artağan ve yerel durumunda kullanabilirsek hem üretimi artırırız, hem istidam yaratırız, hem Türkiye’nin büyümesinde eşit koşullar sağlayarak katkıda bulunmuş oluruz. Böylelikle çöz göçün de iri ölçüde önüne esbak oluruz. Yani Erzurum’dan buraya geliyor insanlar zira Erzurum’birlikte yapacak bire bir hareket bulunmayan. Ağrı’dan, Şanlıurfa’dan, Kayseri’den, Yozgat’tan gelenler var, zımnında onların zat illerinde çok henüz gani şartlar yaratılabilse, istihdam alanı yaratılabilse ve onlar buraya turist namına gelseler, gezseler çok elan bereketli olacak.”



Share: