Kırka’da dernekevi tarhana telaşı başladı

Eskişehir Seyitgazi ilçesi Kırka mahallesinde, seçme yılın ağustos ayında başlayıp ilkgüz ayının sonlarına büyüklüğünde süren, şita aylarının vazgeçilmezi olan tarhananın hazırlıklarına başlandı.

Hazırlanma süreci epey tafsilatlı ve mütekait olan tarhanalar tamamen el emeği ile yapılıyor. Malzemesi hazırlandıktan sonradan tarih gören alanlara serilip kuruması muhtemel tarhanaların korunması üstelik balaban ehemmiyet sunma ediyor. Haftalarca süren iş sonucu hazırlanan ve özellikle sevimsiz kış günlerinde çorba yapılarak tüketilen anadan görme haz, civar insanı amacıyla elzem kendisine biliniyor. Anadolu’nun bir nice bölgesinde olduğu Eskişehir’üstelik üstelik hele kırsal kesimde yaşayanlar, tarhanayı satın kabul etmek adına öz yapmayı yeğleme ediyor.

Kırka mahallesinde dinamik Naciye Hayırlı, “Kışın soğuk günlerinde pişirilen enfes tarhananın tadına tatmin olmuyor umum bir şifa kaynağı. Tarhanamızı şişman emek harcayarak ayrıntılı bire bir müddet böylelikle hazır kuzuluk getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her sene tarhanayı 15 Ağustos ile Eylül ayın sonuna büyüklüğünde yaparız”

Tarhananın yapılışını anlatan, Fadime Tatlıca ise, “Biz seçme sene tarhanayı 15 Ağustos ile Ilkgüz ayın sonuna büyüklüğünde yaparız. Sütü alırız natürel adına yoğurdumuzu hazırlarız. Yoğurdu hazırladıktan sonraları, keseye atıp sodyum klorür atarız domuzuna süzüp kese yoğurdu kıvamına getiririz. Önceki kazanı ateşli üstüne koyarız tıpkı hacim ayçiçek hasım koyarız, içine tıpkı baş soğan doğrarız kavurur karışıma süt koymadan ilk ayrımsız tas akarsu koyarız, elan sonra sütü koyacağımızdan ilk suyu ekleriz. Bu sütün kesilmesini önler, sonrasında sütü ekleriz ve kaynamaya bırakırız. Benzin kaynadıktan sonradan bir miktar sodyum klorür atarız. Ondan sonradan sürekli karıştırarak göceyi (Çekilmiş buğday) atarız. Altının ateşini çeker demlenmeye bırakırız. Henüz sonraları piştikten bilahare aynı bezin konusunda çıkartır soğuturuz iyice soğuduktan sonra yoğurdu bire bir leğene çıkarır süresince tarhananın durumuna bakarak testis kırarız. Testis ile özleştirdiğimiz yoğurdu hazırladığımız kaynattığımız göce karışımına yoğurt arttırma ederiz. Sonrasında asıl üzere yoğurup aynı çaput örterek sabaha kadar dinlenmeye bırakırız. Sabahleyin olunca bezin üstüne sıradan parçalar haline getiririz güneşe çıkarıp az buçuk sararmasını bekler esasen ufaltırız. Sonrasında ‘Gözel’ denilen elekten geçiririz sonradan kurumaya bırakıp tarhanamızı hazırlarız” diye konuştu.

Kırkalı Emekli sarıklı Ahmet Okşayıcı ise; “Kırka’nın tarhanası meşhurdur. Şehirliler, pazarlılar çok severler” diyerek belirtti. – ESKİŞEHİR

Share: