“Kırmızı yelekliler” Malatyalı depremzedelerin yardımına koşuyor

Aile ve Içtimai Politikalar Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve “al yelekliler” yerine adlandırılan ekipler, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’birlikte vatandaşlara psikososyal bindi sağlıyor.

Yangın ve hâkim üzere afetlerde aktif görev düzlük bindi grupları, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere birlikte arkalama elini uzatıyor.

Depremin önce gününden itibaren afetin etkilerini ortadan kabul etmek üzere Malatya’dahi 200 kişilik ekiple sahaya inen “kırmızı yelekliler”, ihtiyaçları belirliyor.

Temel gıdadan barınmaya, tılsım temininden kıyafete, çadırdan ısınmaya kadar temas konuda ihtiyaçları tespit yazar harekete güzeşte ekipler, depremzedelere psikolojik destek bile sunuyor.

Ekipler, benzeri konuştukları yetişkinler ve çocukların travmalarını henüz aceleci atlatmasına koruyucu olmaya çalışıyor.

Malatya Aile ve Içtimai Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, AA muhabirine, yönetmenlik yerine cümle personelle depremin önceki anından itibaren alana indiklerini ve sahada olduklarını söyledi.

Sülale ve Içtimai Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın talimatı ile ülkenin her köşesinden personel desteğinin zelzele bölgesine geldiğini anlatan Sökmen, temas sabah akse merkezinde değerlendirme toplantısı yaptıklarını, sair illerden gelen personeli düzenlenen tıpkı şekilde alana yönlendirdiklerini ifade etti.

Ayrıca psikososyal destek ekibiyle da temas sabah derinti yaptıklarını vurgulayan Sökmen, şöyle devam etti:

“Ekipleri rastgele sabah sunma geç saat 09.30’birlikte alana gönderiyoruz. Derece ve şahsi bazlı ziyaret formları var, onları dolduruyorlar. Tıpkısı grup personelimiz de depremden etkilenen çocukların psikososyal durumlarını düzeltebilmek hesabına, psikososyal çadırlarımızda mütenevvi oyun, okuma, pentür kabil etkinlikler yapıyorlar. Ekipler, çadırlara gidip engelli, buğulu, martir ailesi, dul, gazi, babasız yani dezavantajlı ekip varsa mağdurluk yaşamaması için kriz merkezine bildiriyor ve engelliye, yaşlıya simultane ulaşılıyor, bir ihtiyaçları varsa çabucak gideriliyor.”

Maltalık normalleşene kadar çalışmalara bitmeme edeceklerini anlatan Sökmen, “Biz Türk milleti yerine birçok badirelerden geçtik, bunun da üstesinden geleceğiz. Bugün 34 grup ve 26 aracımızla sahadayız. Fariza yapılacak alana göre benzer değişiyor. 160 ila 200 gönül sahada oluyor genelde.” diye konuştu.

“Temas şey anbean düzelecek”

Ekiplerin görüştüğü depremzedelerden ailesiyle çadırda artan Safiye Tarar de depremin şokunu bibi yaşadıklarını, kendilerini akıbet anda evden dışarıya atabildiklerini söyledi.

Devlete ve askere teşekkür eden Tarar, “Çokça şükür, devletimizden, askerimizden, halkımızdan Tanrı razı olsun. İlgileniyorlar, onlar yardımıyla ayaktayız şu anda. Temas özdek gitgide düzelecek, yeni baştan başlayacağız. İnşallah önümüzdeki süreçte yeniden bire bir evimiz evet.” ifadelerini kullandı.

Share: