“Kırmızı yelekliler” Malatyalı depremzedelerin yardımına koşuyor

Sülale ve Toplumsal Politikalar Bakanlığı bünyesinde görev eden ve “kırmızı yelekliler” olarak adlandırılan ekipler, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’de vatandaşlara psikososyal bindi sağlıyor.

Yangın ve baskın üzere afetlerde canlı görev kayran bindi grupları, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere dahi müzaheret elini uzatıyor.

Depremin evvel gününden itibaren afetin etkilerini ortadan çekmek için Malatya’da 200 nefis ekiple sahaya inen “al yelekliler”, ihtiyaçları belirliyor.

Temel gıdadan barınmaya, çıkar yol temininden kıyafete, çadırdan ısınmaya kadar seçkin konuda ihtiyaçları tayin yazar harekete geçen ekipler, depremzedelere psikolojik bindi bile sunuyor.

Ekipler, tıpkı konuştukları yetişkinler ve çocukların travmalarını daha acul atlatmasına havari olmaya çalışıyor.

Malatya Ocak ve Içtimai Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, AA muhabirine, müdürlük adına tam personelle depremin evvel anından itibaren alana indiklerini ve sahada olduklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Su Yanık’ın talimatı ile ülkenin her köşesinden personel desteğinin deprem bölgesine geldiğini anlatan Sökmen, temas sabahleyin kriz merkezinde kıymetlendirme toplantısı yaptıklarını, özge illerden gelen personeli planlı ayrımsız şekilde alana yönlendirdiklerini tabir etti.

Ayrıca psikososyal bindi ekibiyle da seçkin sabahleyin güruh yaptıklarını vurgulayan Sökmen, şöyle bitmeme etti:

“Ekipleri değme sabah arz geç saat 09.30’birlikte alana gönderiyoruz. Ayak ve ferdî bazlı müzakere formları var, onları dolduruyorlar. Benzeri kadro personelimiz de depremden etkilenen çocukların psikososyal durumlarını düzeltebilmek namına, psikososyal çadırlarımızda mütenevvi baziçe, kıraat, boyama kabil etkinlikler yapıyorlar. Ekipler, çadırlara gidip engelli, yaşlı, martir ailesi, dul, gazi, babasız yani dezavantajlı kadro varsa mağdurluk yaşamaması üzere kriz merkezine bildiriyor ve engelliye, yaşlıya simultane ulaşılıyor, bir ihtiyaçları varsa simultane gideriliyor.”

Maltalık normalleşene büyüklüğünde çalışmalara devam edeceklerini anlatan Sökmen, “Tığ Türk milleti yerine bir nice badirelerden geçtik, bunun da üstesinden geleceğiz. Zaman 34 kol ve 26 aracımızla sahadayız. Fariza yapılacak alana bakarak kopya değişiyor. 160 ila 200 emanet sahada oluyor genelde.” diye konuştu.

“Temas özdek derece derece düzelecek”

Ekiplerin görüştüğü depremzedelerden ailesiyle çadırda artan Safiye Tarar bile depremin şokunu hala yaşadıklarını, kendilerini sonuç anda evden dışarıya atabildiklerini söyledi.

Devlete ve askere teşekkür eden Tarar, “Çok şükür, devletimizden, askerimizden, halkımızdan Allah razı olsun. İlgileniyorlar, onlar yardımıyla ayaktayız şu anda. Temas madde gitgide düzelecek, yeni baştan başlayacağız. İnşallah önümüzdeki süreçte baştan bire bir evimiz tamam.” ifadelerini kullandı.

Share: