Kış aylarının gelmesiyle kuzineye gönül arttı

Şita aylarının gelmesiyle kuzineye heves arttı

RİZE Bire Bir Rizeli’nin kemirmek pişirmek veya atmak için olmazsa olmazlarından olan kuzineler kışın vazgeçilmezleri beyninde meydan alıyor.

Şita aylarının gelmesi ile sıkı dışından da talepler aldıklarını belirten kuzine ustaları bu durumun kendilerini memnun ettiğini söylüyor. Yıllardır kuzinecilik işleyen ustalar kuzineye olan talepten mutlu olsa da mesleklerini devredebilecekleri gençlerin yetişmemesi noktasında dip kaygılar taşıyor.

“Kuzineye istem şu zaman eskisinden henüz çok”

Sektörün arz tendürüst ustalarından biri olan ve 25 yıldır kuzine ustalığı yaptığının altını çizen Salih Cebbar, “Kuzineye umu şu dakika eskisinden daha aşkın. 20 yıl ilk 7-8 asıl kuzinemiz vardı ama şu an 65-70 cins sobamız. Kuzineler vaktiyle seçkin karı üzere ayrımsız asıl ihtiyaçtı. Fakat şu zaman eskiye için gözede hitap etme ile birlikte bir nice kuzine türü de oluştu. Normalde Rize sobası diye geçer fakat diyar dışı ve sıkıntılı dışından mevrut talepler birlikte arttı. Çağ süratle yükseliyor fakat alttan mevrut şakirt olamadığı için usta yetişmiyor. Biz son nesiliz ve 35 yaşın altında ustamız namevcut. Hıfzetmek isteyen, ustalığı talep fail çoluk çocuk dahi yok” şeklinde konuştu.

“Sanatla uğraşan sevimli haris kalmaz”

Gençlerden kuzinecillik mesleğine kâm göstermediğini belirten Orion, “Gençlerden rastgele kürsü kadar bunlarda murat bekleniyor ama gençlerde murat namevcut. Bundan Sonra gençlerde imdi masa başı işlemler rantablı geliyor bu sektörde az buçuk pres. Sanatla uğraşan birey açgözlü kalmaz. Elinin emeğinin niyetini yiyorsun sonuçta” ifadelerini kullandı.

“Maliyetler arttığı için kuzinelerin fiyatları de arttı”

Maliyetler arttığından ufuk Kuzinelerin fiyatlarında birlikte aynı artış yaşandığını anlatım eden kuzine ustası Ergün Kazmaz, “Geçtiğimiz yıla göre bu yıl elan dahi satışlar arttı zira pandemi bir zamanlar köylere çıkanlar köylerde kaldı. Bundan ufuk üstelik kuzineye istek henüz fazla. Güzeşte yıl bin TL’ye sattığım kuzine maliyetlerimizin bile artmasından hava 4 bin TL’ye satıyorum. Maliyetler arttığı amacıyla kuzinelerin fiyatları dahi arttı” dedi.

Share: