Kışın vazgeçilmezi közde kumpir Muş’ta yaşatılıyor

Kışın vazgeçilmezi közde kumpir Muş’ta yaşatılıyor

MUŞ – Muş’ta mufassal şita gecelerinin vazgeçilmezi közde patates geleneği devem ediyor. Doğalgazın hayatımıza girmesi ile birlikte evlerde daha çok yapılmayan patates közlemesi soğuk kış gecelerinde tarihi mekanlarda yaşatılıyor.

Muş’ta eski yıllarda berenarı ferah kendisine beğenilen soba, bugünlerde yerini doğalgaza ve türlü istinas araçlarına bırakırken kış aylarının elzem lezzetleri bile yok olmayla yüz yüze kaldı. Muş’ta hususi sobalarda yapılan kumpir közlemesi, itici şita gecelerinde şehir sakinlerine nostalji yaşatıyor. Tarihi Celi Handa kurulan kuzineli sobada meşe odunu közünde pişen patatesler sevimsiz akşamların vazgeçilmez lezzetleri ortada yerini alıyor. Vatandaşlar yoluyla yavaş ilgi gören közde kumpir, konusunda sadeyağ, kaşar peyniri ve mütenevvi baharatlar serpiştirilerek tüketiliyor.

Muş Alparslan Üniversitesinde tahsil gören İbrahim Yıldırım, kumpir külbastı eşliğinde sobanın başında arkadaşları ile dostane ederek sınav stresini attıklarını anlatım ederek, “Sınavımız vardı bu ahit. Sınav çıkışı arkadaşlarla birlikte eskimemiş açılan Küşade eğlek geldik. Kış aylarının vazgeçilmezi közde kumpir ve kestaneyi arkadaşlarımızla gelişigüzel tatmaya geldik. İşletme sahibi, patatesleri ve kestaneleri közlememize izin etikleri için teşekkür ederim. Patates ve kestane külbastı eşliğinde arkadaşlarımız ile birlikte haddinden fazla iyice sohbetler yaptık. Tarihi dokusu ve dekorasyonu olan Belirgin Handa geçmişi namahrem ettik” dedi.

Doğalgaz ile alay malay vatandaşların ara sıra lezzetlerden mahrum kaldığını tamlayan pres sahibi Burak Makro, “Mekanımızda ayrıntılı şita gecelerinin vazgeçilmezi közde patates pişiriyoruz. Önceden hepimizin evlerinde sobalar mevcuttu. Tabi bu derece derece doğalgaza dönüştüğü için insanlar bu lezzetten mahrum kaldı. Bizde bu mahrumiyeti görmek için işletmemizde kuzineli sobaya meydan verdik. İnsanlara bu lezzeti tattırıyoruz. Patatesi, sadeyağ, kaşar ve değişik baharatla harman edip izaz ediyoruz. Mevrut müşterilerimiz gusto ile ayrılıyor arzu fazla, bizlerde bu ilgiden yağlık mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Share: