Kökeni Ölçülü Asya’ya müstenit “Saya Geleneği” kırıcı ilgi gördü

Kökeni Orta Asya’ya dayanan “Saya Geleneği” ağır sıklet bent gördü

KARAMAN – Karaman’ın Ermenek ilçesine ilişkin Ocakçı beldesinde anadan görme kendisine planlı Körkuyu Firez ve Sıla Festivalinde kökeni Ilımlı Asya’ya raci “Saya Geleneği” sakil bandaj gördü.

Günümüzde Tataristan’ın başkenti olan Kulaklı şehri ve çevresinden asırlar önceki göçüp mevrut Kazan aşireti, Taşeli bölgesinde Göksu nehrinin güneyine yerleşerek Kazanlı anlamı haiz Kazancı beldesinin sakinleri oldu. Kasaba de anadan görme kendisine planlı Körkuyu Firez ve Sıla Festivalinde ise saya oyunu büyük bent gördü.

Saya oyununun Ilımlı Asya’dan yetişme tıpkı gelenek baziçe olduğunu söyleyen Kazancı Belediye Başkanı Muhittin Tuncel, “Saya geleneğimiz Mutedil Asya’dan mevrut bir kültürel etkinliğimiz ve geleneğimizdir. Malumunuz gelenekte görüldüğü kadar develerle kervanla Mutedil Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Dünya’nın rastgele tarafına Türklerin dağılışını yayılışını motive eden bir geleneğimiz. Bu saya etkinliğinde görev alanlarda dahi Türklerin İslamiyet’i kabulünden esbak Şamanizm dininin etkilerini görebiliyoruz. İyi ruh, zehir ruh… Siyah kıyafetlerle gördüğümüz şiddetli ruhları yani şeytanı künde bedel. Yeniden eş ve güveyi figürleri ise iyiliği güzelliği entrika valör. Bu geleneğimiz binlerce yıllık aynı gelenek ve inşallah Ateşçi Belediyesi kendisine bu geleneğimizi, bu kültürel etkinliğimizi bitmeme ettireceğiz. Biliyoruz ki kültürel etkinlikler tıpkısı milleti birbirine bağlayan insanları kaynaştıran bire bir araya getiren ulus olmamızı sağlayan muhteşem etkinliklerdir. Bundan yağlık biz uray adına bunlara önem verdiğimizden, tarihimize, gelmişimize, geçmişimize önem verdiğimizden yağlık bu geleneği devam ettireceğiz” dedi.

14 kişiden oluşan saya ekibinden Nurettin Baysal ise, “Devenin üzerinde ala kilim, alabalık heybe var, Türk bayrağımız var. 14 kişiden oluşan aynı kol. Devenin ortamında 2 dirilik var, bir birlikte ego gelgelli kendisine 3 kişiyiz. Kocaoğlan ekibinde 3 emanet, iblis ekibinde 4 kişi atılmak amacıyla, heybeci var. Iblis ekibi bizleri destek olmak için, kocaoğlan ekibi eş damadı koruyor. Bire Bir da kadın ve damadımız var. Eskiden beri sürdürdüğümüz ayrımsız anane” diye niteleyerek konuştu.

Share: