Komutan Joe Biden’dan Şişkinlik Düşürme Yasası’na imza: ÇAKER tarihinin sunu önemlilerinden biri

ÇAKER Başkanı Joe Biden, abuhava kriziyle dövüşmek, esenlik ve hizmet maliyetlerini azaltmak amacıyla beniz milyarlarca dolarlık Şişkinlik Tenzil Yasası’nı imzaladı. Biden, Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Pahalılık Tenzil Yasası’nı “ESIR tarihindeki arz muhteşem yasalardan biri” yerine nitelendirdi. Biden, “Demincek tarihimizin sunma balaban yasalarından biri olan Şişkinlik Azaltma Yasasını imzalıyorum. Bu yasayla Amerikalı halkı kazandı ve özel çıkarlar kaybetti. Aynı süreliğine insanlar bunların olup olmayacağından işkil duydular, fakat önemli aynı dönemdeyiz. İmza alaşağı etmek hemen bugünle ilişkin değil yarınla ilişkin. Amerikalı ailelere çoğalma ve zenginlik sağlamakla ilgilendiren. Amerika’da demokrasinin varlığı göstermekle ilgili.” ifadelerini kullandı.

YASA NELERİ KAPSIYOR?

Pahalılık Düşürme Yasası, yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırmayı amaçlayan enerji ve abuhava programlarına yatırım açmak, büyük ve karlı şirketlerden yeryüzü az yüzdelik 15’lik kurumlar vergisi almak ve reçeteli deva fiyatlarını düşürerek keyif maliyetlerini azaltmayı hedefliyor.

REÇETELİ İLAÇ FİRMALARINA PEŞ SINIR

Biden, Parafin Saray’dan yaptığı konuşmada, yasa ile ilk kez belli başlı reçeteli ilaçların fiyatlarının düşürüleceğini söyledi. Biden, “Bu reçetelerin nedeni ne olursa olsun, hangi kadar reçeteniz olursa olsun tılsım maliyetlerine yılda en aşkın 2 bin dolarlık bir dal sınır koyulacak. Yılda 2 bin dolardan aşkın ödemeyeceksiniz. Pahalılık Azaltma Yasası yardımıyla 13 milyon adam esenlik sigortasından yılda ortalama 800 dolar tasarruf edecek.” şeklinde konuştu.

BÜTÇE AÇIĞI 10 YILDA 300 MİLYAR DOLAR AZALTILACAK

Yasayla ati 10 yıl içinde bütçe açığının 300 milyar doların üstünde azaltılacağını belirten Biden, yasa ile mevzuat açığının azaltacağını ve iri şirketlere yüzdelik 15’lik aynı minimum kazanç uygulanacağını söyledi. Biden, “Önümüzdeki on yılda enflasyonu düşürme yasasıyla, açığı 300 milyar dolar daha azaltacağız. Varlıklı ve balaban şirketler böylecene adil paylarının bir kısmını ödemeye başlayacak. Nazik şirketler arz az yüzde 15 idrak ödeyecek. Yılda 400 bin dolardan bir iki kazanan tek kimesne federal vergilerde ayrımsız kuruş çok ödemeyecektir.” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE UĞRAŞ İÇİN 369 MİLYAR DOLAR

Biden’ın imzaladığı Enflasyon Düşürme Yasası’nın, erke güvenliği ve abuhava değişikliğiyle mücadeleye müteveccih yatırımlar için 369 milyar dolarlık bütce ayrılacağı belirtildi. Biden, yasayla iklim krizi mücadelesi, karbon emisyonlarını düşürme, ekonomiyi güçlendirme ve enerji güvenliği amacıyla envestisman yapılacağını söyleyerek, Amerikan halkına ruz enerjisi kadar yenilenebilir erke sistemlerini kullanmalarını pekiştirmek için indirimler sağlanacağını söyledi. Biden, “Bu endişe, abuhava üstüne şimdiye büyüklüğünde atılan arz iri adımdır. Yöre saflarda bozulmamış erke fırsatları oluşturmamızı ve kirlilikle savaşım etmeyi sağlayacağız” dedi. Tasarının bu noktada antrparantez elektrikli vesile almak isteyenlere ise 7 bin 500 dolarlık idrak indirimi sağlayacağı belirtildi.

KÖLE Başkanı Biden’ın imzasıyla yasalaşan kanaat elan evvel hem Temsilciler Meclisi’nde hem da Senato’da onaylanmıştı. Biden’ın ilerleyen süreçte kanun üzerine henüz çok ayrıntıları tesahup etmek üzere değişik eyaletleri müzakere etmesi bekleniyor. Öte yandan, Şişkinlik Düşürme Yasası, Teşrinisani ayında yapılacak ara intihabat öncesinde Biden yönetimi amacıyla “yengi” namına değerlendiriliyor.



Share: