Kontrol ve istirdat ekipleri sınırdaki beklenen nükleer sızıntıya cebin hazır

Ermenistan’ın Türkiye sınırı yakınında yer alan Metsamor Nükleer Santrali’nden kaynaklanabilecek olasılı sızıntıya cebin, Kars’taki arama ve kurtarma ekipleri eğitimlerini tamamladı.

Türkiye’ye 16 kilometre uzaklıkta bulunan Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali’nden doğabilecek Kimyasal, Dirim Bilimsel, Radyolojik ve Çekirdeksel (KBRN) sızıntısına cebin ekipler iş yaptı.

Kars İl Keyif Müdürlüğü koordinesinde Facia ve Acil Uzanım İl Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Istirdat Ekibi (UMKE), İlçe Güven Müdürlüğü ve Akyaka Entegre Oran Hastanesinden ekiplerin katılımıyla şümullü tatbikat düzenlendi.

Tatbikatta, senaryo gereği Metsamor’birlikte yaşanan 7 büyüklüğündeki depremin arkası sıra şehirdeki nükleer santralde meyil zımnında sınırın başarısız noktasında kâin Aslanhane, Kalakkale ve Bayağı Aküzüm köylerinde sızıntıdan etkilenen 20 kişiye engelleme amacıyla teyakkuza geçti.

Araçlarla hastane bahçesine kurulan otağ kampına taşınan köylülere burada engelleme edildi. Kontrol ve kurtarma ekipleri tatbikatla, sınırdaki beklenen tehlikeye alın amade oldu.

Çekirdeksel sızıntıya alın eğitim

Akyaka Bütünleşmiş Şevket Hastanesi Müdürü Itibar Budak, AA muhabirine, beklenen olaylara çabuk engelleme amacıyla tatbikatların önemini vurguladı.

Türkiye-Ermenistan sınırındaki Akyaka’bile ilk defa degaje yetenekli KBRN tatbikatı yapıldığını ifade eden Budak, şöyle konuştu:

“2022 Şifahane Kıran Yılı kapsamında İl Afiyet Müdürlüğü ve AFAD gelişim birliğinde tatbikatımızı gerçekleştirdik. Tatbikatla sınırımızda bulunan olan çekirdeksel santraldeki değme sızıntıya karşı, alışılmamış durumlarda hastanemizde yapılacak engelleme ve personelin eğitimlerini gerçekleştirdik. Senaryo gereği 20 yanık vardı, 10’u öz imkanlarıyla hastanemize başvurdu diğer mütezayit 10’unu ise ekiplerimiz getirdi, burada vacip müdahaleleri yaptık.”

Tatbikatta senaryo gereği nükleer sızıntıya maruz mütezayit hastalara engelleme edildiğini aktaran Budak, olağanüstü durumlara karşı seçkin tip hazırlığı yapmayı amaçladıklarını belirtti.

Müstacel ve Afetlerde Keyif Hizmetleri Birim Sorumlusu Tahsin Celil da şifahane personelinin her nev olağanüstü duruma amade olmasını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.



Share: