Kültepe’den çıkarılan tabletleri başlı yazısıyla kile işliyor

KAYSERİ’de, 16 yıl önceki Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) mütekait olan astsubay Şanlı Akargöl (53), 6 bin almanak geçmişe cemaat Kültepe Kaniş Karum’dan çıkarılan tarihi tabletleri, çivi yazısıyla kile işliyor. Merakı dolayısıyla çivi yazısı yazmayı ve okumayı öğrenen Akargöl, replika tabletlerle Kayseri’de sergi açıyor.

Kayseri’de faal Büyük Akargöl, 16 sene ilk astsubay kendisine fariza yaptığı TSK’dan malulen emekli oldu. Akargöl, ahali sanatları taş oymacılığına deste göstermeye başladı. Bir süre mütenevvi ahali sanatlarıyla uğraşan Akargöl, 5 sene önceki ise tarihi Ören Yeri Kültepe Kaniş Karum’dan çıkarılan tabletleri çivi yazısıyla kil tabletlere işlemeye başladı. Akargöl, işlediği kil tabletleri tarihi Kayseri Kalesi’ndeki Sanatçılar Sokağı’nda sergiliyor. Çivi yazısı okumayı ve yazmayı bildiğini söyleyen Akargöl, “Kayseri Sanatçılar Sokağı’nda antik tarihle hele çivi yazısıyla ilgilendiren kopyalar ve statü çalışmaları yapıyorum. Tıpkı zamanda taş oymacılığı geleneksel el sanatları dalında Hars Bakanlığı sanatçısıyım. Kayseri Sanatçılar Sokağı’nda 5 senedir sanatımızı yürütme ediyoruz. Hele antika tarihle ve çivi yazısıyla ilgili teferruatlı icraat yapıyoruz, objeler ve tabletler çıkarıyoruz” dedi.

‘ÇEK, HÜCCET VE TİCARİ TABLETLER VAR’Çivi yazısı ve Kültepe’de çıkarılan tabletler hakkında hikmet veren Akargöl, şöyle konuştu: “Çivi yazısı milattan önceki 3 binlerden başlayıp, daha sonradan 1400’lere büyüklüğünde alfabe gelişip milattan bilahare bile 100 yıl büyüklüğünde huruç aynı anahtar. Bu çivi yazısı dilini Sümerler buluş ediyor. Elan sonra bu çivi dili değişik toplumlara geçiyor. Onlar de kendilerine bakarak bu dili kullanıyor ve yazının başlaması oluyor. Hititler ve Persler gibi topluluklara geçiyor. Bunlar bağımlı başlı yazsını kendilerine bakarak uyarlamışlar. Çokça mütenevvi tabletler var. Bunlar acun müzesinde civar plana balkon tabletler. Bu tabletler günce hayatta yazıyla ilgilendiren neye gerekseme duymuşlarsa onu kullanmışlar. Alelhusus adisyon işlerinde kullanmışlar. Neolitik döneminde kurulan bu Kültepe tabletleri içerisinde alelhusus çek, senet ve ticari tabletler var. Bunun yanında ocak içi yazışmalardan tutun de günlük yaşamla ilgili envaiçeşit tabletlerimiz çıkıyor. Bu tabletlerin ayrımsız kısmı Küçük Asya Medeniyetler Müzesi’ne kaldırılıyor. Çokça birkaç tıpkı tablet koleksiyonumuzda içerideki müzemizde sergileniyor”

Kültepe Kaniş Karum’dan çıkarılan eserlerin replikalarını yaptığını dile getiren Akargöl, “Tığ bu tabletleri yaparken üstüne taklit olduğunu yazıyoruz. Özellikle ölçüsünden, satır sayısından ve yazı karakterinden biraz kaçınıyoruz. Kültepe tabletlerini yapıyoruz amma temas ticari amacımız bulunmayan. Biz çıktı acun genelindeki müzelerden tablet koleksiyonları yapıyoruz. Aritmetik, heyet üzere bir nice tabletleri yapıyoruz. Kültepe tabletlerinin satışını yapmıyoruz” diye niteleyerek konuştu.



Share: