Kurakçıl peyzaj düzenlemesiyle almanak 25 bin ton akarsu tasarrufu sağlanıyor

Burdur’un Kenar Belediyesince gaga ve refüjlerde muteber “kurakçıl peyzaj” düzenlemesiyle yıllık averaj 25 bin ton su tasarrufu sağlanıyor.

İlçedeki şişman caddelerin dudak ve refüjlerini havi 10 dekarın üstünde yeşil düzlük, 3 yıldır başlatılan projeyle kurakçıl peyzaja dönüştürüldü.

Kurakçıl peyzajla sudan, sulama amacıyla sarfiyat edilen elektrik enerjisinden ve bakım tamir, iş masraflarından artırım edilirken ayrıca ağız ve refüjlerde kullanılan ağaç kabuğu, renkli ahcar, katıksız lif ve halı süslemeleriyle görsel estetik oluşturuluyor.

Az akarsu tüketen veya susuz yetişen 13 bin civarında bitkinin kullanıldığı ilçedeki kurakçıl peyzaj uygulamasında, 96 titrem taş, 66 metreküp renkli dikme kabuğu, 6 bin metrekare taban örtüsü tel kullanıldı.

“Amacımız akarsu ve erke sarfiyatını hafifletmek”

Yer Belediye Reisi Emrullah Ünal, AA muhabirine, akıbet yıllarda iklim değişikliği ve toptan ısınma zımnında yağış rejiminde, ısı ve rutubet derecelerinde acun genelinde artma gözlemlendiğini söyledi.

Sera gazını zait aceleci şehirleşme ve sanayileşmeyle dünyanın dengesinin bozulduğuna değinen Ünal, ölçüsüz başat baskınları, kuraklığa sınırlanmış nazik orman yangınları, gereksiz ve ağır aksak yağışların daha çok tam dünyada belde sorunlarına önlemlerin alınmasını gösterdiğinin aktardı.

Ünal, yerli yönetimlerin üstelik bu kapsamda üzerlerine sakıt görevler olduğunu belirterek, ilçe genelinde suyu minimal düzeyde kullanacak alanlar düzenlediklerini anlattı.

Su ihtiyacı haddinden fazla olan kavşak, orta kaldırım ve yeşil alanlardaki su tüketimini kesmek, toprağın nem oranını kaybetmemek üzere kimi örgensel ve anorganik maddelerle bu alanlardaki toprağın üzerini kapattıklarını dile getiren Ünal, şöyle konuştu:

“Buharlaşmayı en alt seviyeye uğratmak amacıyla çabalıyoruz. Amacımız su ve erke sarfiyatını düşürmek. Bunda dahi alelade muvaffakiyetli olduk. Kullandığımız su miktarını yüzde 50, enerjiyi yüzdelik 30 oranında azalttık. Yaptığımız mesai ‘Kurakçıl Peyzaj’ çalışması, ‘Malçlama’ dediğimiz formül.”

“Halkımız aracılığıyla da sevildi”

Ünal, ilçedeki Adnan Menderes, Süleyman Demirel bulvarlarını, refüjleri, kavşakları, havuzların etrafındaki yeşil alanları bu şekilde dizayn ettiklerini vurgulayarak, “Çim alanlarını kaldırdık, zira çim haddinden fazla akarsu istiyor. Kuraklığa dayanabilen daha az su isteyen bitkilerle kurakçıl peyzaj çalışmamızı ilçemizde yaygınlaştırıyoruz. Görüntüyü de değiştirdiğinden halkımız tarafından bile sevildi, övgüyle bahsediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Şehremaneti Park Bahçeler Müdürü Sabah Yeli Dinler Ayrıntılı bile ilçede birçok alanda sulama sıkıntısı çektiklerinin dile getirerek, “Bunu nasıl çözebiliriz diye niteleyerek düşündük. Dedik ki sunma azından ark peyzaj malzemeleriyle çalı bitkilerini alay malay kullanırsak hem görsel açıdan gösteriş katmış oluruz hem de suyu yarım kullanmış oluruz.” diye konuştu.

Şanlı Öztürk birlikte yağışsız bir dönemden geçtikleri için belediyenin “kurakçıl peyzaj” uygulamasını beğendiğini, görselinin üstelik adamakıllı olduğundan çıkmaz ve caddelere ayrı bir ilim kattığını kaydetti.

Share: