Kuraklığın arz şiddetli görüntüsü…Sındırgı Çaygören Barajı alarm veriyor

Kuraklığın bildirme şiddetli görüntüsü… Sındırgı Çaygören Barajı alarm veriyor

Çaygören Barajında su seviyesi yüzde 20’in altında

BALIKESİR – Balıkesir ve bölgede yağışların bu yıl birkaç olması sebebiyle Çaygören Barajı kurudu. su düzeyi yıllar bilahare ilk defa yüzdelik 20 seviyesinin altına düştü. Akarsu seviyesindeki düşüş ve barajdaki kuraklık bazen alanlarda tarla halini alsa da, çiftçiyi huysuz yönde etkiledi.

Sındırgı ilçesi sınırlarında artan Çaygören Barajı’nın yağışsız işsiz görenleri şaşırttı. Alelhusus Sındırgı-Simav amacında gezi edenlerin dikkatini çeken kuraklığın nedeni yağışların birkaç olması ve bölgenin birlik anlamıyla kar yağışı almamış olması ve barajın ömrünün azaldığı olarak görülüyor. Suların Sındırgı bölgesinde berenarı azaldığı; tahminî 20 kilometre giderek bulunan Hisaralan mevkiinde ise suyun hiç kalmadığı görüldü. Pürsünler, Çaltılı mahalle kıyıları, Çaygören mevkiinin cebin kıyılarından Hisaralan bölgesine kadar olan düz tarlaya döndü. Kuraklıktan etraf gâh bölgelerde vatandaşların işaret ekmesine bile müsaade edildi.

2000’li yıllardan beri baraj seviyesinin bu kadar düşmediğini ancak son yıllarda susuzluk yaşandığını tamlayan Çaygören mahalle muhtarı Birol Çığlık, “Çaygören Barajı Kepsut, Bigadiç gibi yerlere de su verdiği üzere su seviyesi az çok düşüyor. Yağışların beş altı olması üstelik barajımızın kurumasına faktör oluyor. Barajımızın şu zaman ki derinliği 6-7 metre civarı. Tamamen dolduğu ahit yeşil vadiye dayandığı antlaşma 45 metreleri buluyor” dedi.

Temelden yüksekliği 62 m ve 159 milyon m3 depolama hacmine ehil olan Çaygören Barajı bütün 20 bin 26 dekar tarım arazisinin sulanmasına bakım veriyor. Ancak barajda kuraklığın yaşanması ve çiftçilerin hırçın yönde etkilenmemesi hesabına DSİ, BASKİ ve Sulama Birliğince türlü kısıt ve önlemlerin alınacağı öğrenildi.

Yağışların bir iki olması dolayısıyla Çaygören Barajı’nın sulama sezonuna yüzdelik 75 üzere tıpkı doluluk oranı ile başladığını belirterek vatandaşların tasarruflu olması konusunda ilgi çeken Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Okkalı, “Güney Marmara’da arz çok akarsu kapasitesine topluluk olan 17 milyon metreküplük bire bir kayran bura. Bağımlı 1970’li yıllarda ötede korumak üzere mamul, sulama maksadıyla mamul bire bir baraj bura. Serencam 10 yıldan beride 4,5 megavatlık tıpkısı ruh santrali var üzerinde. Faaliyet üretiyor. Tabi bu yıl elhak kuraklık sebebiyle yüzdelik 25 ayrımsız eksikle, sezona girdik. Yüzdelik 75 doluluk oranımız vardı. Şu anda da baktığımız kadarıyla Çaygören Barajı haddizatında akıbet yılların en yağışsız mevsimlerinden birini yaşıyor. su düzeyi şu anda yüzde 20’lere büyüklüğünde indi. Yani 272 komple gebeş kodu olan bu yerde, 250’ye büyüklüğünde gerileyici tıpkısı ebat söz konusu. Bağımlı vatandaşımızdan özellikle bu aşamadan sonra elan tetik olması, hele darı kabil silajlık işlerle ait sulamaları ağız ağıza yapmaması gerekiyor. Zira müstacel olan, gerçekten sulanması müstelzim mezru alanlarla ilişkin teessürat doğabilir. Onun için periyot çağ kanala akarsu verilmediği zamanlar olacak. Şu anda bile oran su işleri, BASKİ, Sulama Birlikleri ile gelişigüzel yaptığı toplantıya göre ne eyyam su verilecek, ne günler verilemeyecek bunun kararı verilecek. Bizler alelhusus serencam yıllarda Dünya’nın gittiği bu kurak mevsim, bizim ülkemizi, bizim ilçemizi dahi etkiliyor. Onun amacıyla lütfen suyu tasarruflu kullanın. Çaygören Barajı’nda dahi şu dakika görüyorsunuz kim, suyun çekildiği alanlar, kuraklaşmış ve kıtipiyoz bir havzada suyu görme imkanına sahibiz. İnşallah bu mevsimi böyle atlatırız” dedi.

Barajdaki durumu gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemediklerini, barajın süresince gezdiklerini ve acayip hissettiklerini belirtti.



Share: