‘Kuş cenneti’ Nehil Sazlığı üzere kibritçi hazırlık

‘Kuş cenneti’ Nehil Sazlığı için nekes tedbir

Her yıl yakılan ve onlarca kuş türünün uğrak mekanı olan Nehil Sazlığı için STK temsilcileri harekete geçti

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç:

“Kuş Cennetini kim yakıyorsa cezalandırılsın”

HAKKARİ – Hakkari’nin Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Yüksekova Ekolojik Platformu Dağcılık ve Spor Derneği, gelişigüzel yıl ilkgüz ve teşrinievvel aylarında adsız aynı sebepten etraf sâdır yangınlarda şişman engel gören ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle himaye altına alınan Nehil Sazlığı üzere harekete geçti.

Yüksekova’nın Yürekli köyünden başlayan ve Köprücük köyüne büyüklüğünde uzanan Nehil Sazlığı, onlarca kuş türüne karı sahipliği yapmaya bitmeme ediyor. İlkbahar aylarında gelen onlarca kuş türünün konakladığı ve ‘kuş cenneti’ kendisine tanıdık Nehil Sazlığı’nda temas yıl yangın çıkması, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Yüksekova Ekolojik Platformu Dağcılık ve Spor Derneğini harekete geçirdi. Nehil Sazlığı’nda incelemelerde bulunan gezen Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ve Yüksekova Ekolojik Platformu Dağcılık ve Spor Derneği üyeleri, kuş cennetini keyiflendirmek için seçme yönüyle takipçisi olacaklarını söylediler.

“Kuş cennetini ki yakıyorsa cezalandırılsın”

Dünyanın farklı yerlerinden mevrut kuş türlerinin uğrak mekanını korumak amacıyla çalışmalar yapacaklarını söyleyen Vedat Çoğaç, “Maalesef Nehil Sazlığı seçme yıl eylülün başı ve sonu fiktif ile huy haline getirilerek yakılıyor. Tığ üstelik bu yakılmaya karşı dikkat almak üzere burada çalışmalarımızı başlattık. Nehil Sazlığı, Yüksekova ve canlılar için önemini belirtmek için ayrımlı çalışmalara vadi verdik. Nehil Sazlığı, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla kırılan korunacak bölge ilan edildi. Korunmasına karşın seçme sene rutin tıpkı şekilde galiba aylarda yakılıp korunamıyor. Bundan Sonra imdi bu güzel tabiat yakılmasın, bu yordam bırakılsın. Kimsenin sazlığı yakmaya hakkı yoktur. Çok sayıda kuş türünün tatil ve üreme yeri olan bu mekanının yakılmasına ayn yummayacağız. Nehil Sazlığı’nı yakan kimse cezalar verilsin. Daha Çok buralar yakılmayacak, bizler değme şekilde takipçisi olacağız. Nehil Sazlığı’na hepimiz ehil çıkalım” dedi.

“Bura onlarca kuş türünün konaklama merkezidir”

Yüksekova Ekolojik Platformu Alpinizm ve Spor Derneği Başkanı Suat Öztekin ise sazlığın yakılmaması amacıyla çalışma başlattıklarını tabir ederek, “Bilindiği için burası Cumhurbaşkanlığı kararıyla korunma altına makbuz. Bizde burada incelemelerde bulunarak nasıl daha fazla koruyabiliriz diyerek çalışmalarımızı başlatacağız. Burası farklı kuş türlerinin yol uğrağı mekanıdır. Buralar rastgele yıl yakıldığı antlaşma çok sayıda hayvan ve kuş türü üstelik içinde ölüyor. Artık vahşetler yaşanmasın diye niteleyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizde Yüksekova Ekolojik Platformu Dağcılık ve Spor Derneği adına doğanın dengesinin koruması mücadele edeceğiz. Buradan herkese sesleniyoruz, doğamıza erbap çıkalım. Yakmayalım, yaşatalım” diyerek konuştu.



Share: