Manisa TSO’da gündem sarsıntı

Manisa Ticaret ve Endüstri Odası (TSO) Başkanı Mehmet Yılmayan, hem yerel yönetimler yoluyla hem birlikte üyelerin bizzat gitmesi vasıtasıyla deprem bölgelerine yardımlar yaptıklarını anlatarak, “Bu balaban felaketin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Yaralarımızı alay malay saracağız. Zaman kontak olma haset” dedi.

Manisa Tecim ve Uran Odası, Gücük Ay meclis toplantısını divan üyelerinin katılımıyla bakım binasında gerçekleştirildi. Sedir Başkanı Beklenti Türek’in başkanlığında gerçekleşen güruh, 6 Küçük Ay 2023 tarihinde meydana gelen sarsıntı felaketinde yaşamlarını yitiren vatandaşlar üzere aynı dakikalık imtina etmek duruşunun peşi sıra başladı. Şubat Ayı içeresinde balaban bir felaketi yaşadıklarının altını çizen Manisa TSO Sedir Başkanı Beklenti Türek, “6 Küçük Ay tarihinde ülkemizde meydana mevrut sarsıntı hepimizi sarstı. Acımız iri. Öfkemiz iri. Kaybımız balaban. İçimiz yanıyor. Sarsıntı kuşağında düz alıp, evvelden üzücü tecrübeler yaşayıp bibi benzeri girişim sefer gidememek beni çokça derinden üzüyor. Çok sayıda vatandaşımıza hayatını kaybettik. Saatlerce depresyon altında müzaheret muntazır vatandaşlarımız oldu. Birçok vatandaşımız topraklarını bırakıp müracaat etmek zorunda kaldı. Zor günler geçirdik. Hala birlikte geçiriyoruz. Amma milletimiz kenetlenip gereken refleksi gösterdi. Bütün zorluklara rağmen hareket bölgesi için elinden geleni yaptı vatandaşlarımız. Sözlerimin başında bahsettiğim gibi acımız balaban. İnşallah bu posta lazım dersleri çıkarız” şeklinde konuştu.

“Acımız çokça büyük”

Toplantıda küçümseme düz ve 6 Şubat günü gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler ile ait mütekellim Manisa TSO Umumi Heyet Başkanı Mehmet Yılmaz, “Acımız haddinden fazla iri. Meydana mevrut hasar ise tarif edilemeyecek büyüklüğünde şişman boyutta. Tüm ülkemizi kanun boğan ve iri tıpkı yıkıma kat açan, model üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve Kahramanmaraş’ın yanında Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Adana, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa doğmak amacıyla toplamda 10 ili etkileyen depremlerde fert kaybı ise maalesef 45 bine yaklaştı. Yaşanan felaket cihetiyle 10 ili kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL ilan edildi. Ben yaralılara ivedili şifalar, hayatını kaybedenlere Cenabıhak’tan rahmet yakınlarına dahi çıban sağlığı diliyorum. Yaşanan bu felakette alelhusus şu noktaya ilgi girmek istiyorum. Malumat, değim, vicdan, ahlak ve denetleme eksikliği bizlere bunları yaşattı. Hatalarımızdan ibret çıkarma, eksiklerimizi ahiz erdemliliğini gösterip, işi kılıfına uydurarak değil de çıktı işi olması gerektiği kadar uzmanları ile alay malay yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Evet tekrar bir acıları benzeri misil henüz yaşamamak üzere ne yapmalıyız? Bu çerçevede, ülkemizde çabucak bir Facia Bakanlığının kurulmasına ihtiyaç vardır. Ülkemiz hareket kuşağında kayran almakta. Bu bildik tıpkı hamur. Depreme hazırlıklı olmalı ve depreme mukavemetli kentler nesir etmeliyiz. Burada domestik yönetimlerimize, belediyelerimize üstelik balaban sorumluluklar düşmekte. Dönüşümün yegâne sırrı, bilimde ve teknolojide. Selen adamlarımız yüz kere uyarılarda bulundu fakat bu tembihat ayn ardı edildi. Gölcük depremini büsbütün muammer ve akrabalarımı kaybetmiş biri olarak söylüyorum” diye niteleyerek konuştu.

“Bu balaban felaketin üstesinden hep gelişigüzel geleceğiz”

Sözlerine TOBB çatısı altında hareket bölgesinde yapılan faaliyetlerle ait konuşarak bitmeme eden Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmayan, “Bu süreçte, üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seferberlik başlatmış olup, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremin yaralarını fethetmek üzere hayata geçirdiği ayni ve nakdi arkalama kampanyası ile tekrar yıkılmış ve ağır hasarlı konutların yeniden yapımını sağlayarak vatandaşlarımızın temelli hane ihtiyaçlarının giderilmesi için başlatılan Türk İş Dünyası Sürekli Yer Sarsıntısı Konutları Yardım Kampanyası çerçevesinde açılan bağış hesaplarına hisse senedi dünyamız ve hayırseverler vasıtasıyla nakdi bağışta bulunulabileceğini, bu arkalama kampanyalarına ait dürü hesaplarına ise TOBB’un ve Odamız içtimai medya hesaplarımızdan ulaşabileceğiniz hususunu aynı el henüz hatırlatmak isterim. Bu büyük felaketin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Yaralarımızı gelişigüzel saracağız. Gün ilişki olma haset. Evet Manisa Tecim ve Endüstri Odası yerine tığ neler yaptık? Domestik yönetimler vasıtasıyla ayni yardımlar gerçekleştirdik. Jeneratör, başmak, elektrikli/tüplü ısıtıcı, besin malzemeleri, paketlemek, kaskatı yakıtlı soba, battaniye/hemayar, gezgin tuvalet, hisse senedi makinesi yardımında bulunduk. Sedir üyelerimiz arasından şahsen hareket bölgesine anbean yardım götüren, oradaki çalışmalara katılan arkadaşlarımız olduğunu biliyorum. Kızıl katkılarından periferi Veysel Taşgıran, Hüseyin Bezci, Halil Yardımcı, Misyon Özhan, Aslan Yılmayan kardeşlerimizin kendilerinden bile Cenabıhak binlerce kat razı olsun” ifadelerini kullandı.

“Depremin ekonomiye yansımalarını masaya yatıracağız”

Dünya Bankasının hazırladığı hasar değerlendirme raporuna bakarak, 6 Gücük Ay’ta meydana gelen iki büyük depremin 34,2 bilyon dolarlık fiziki hasara sefer açtığını duyurduğunu belirten Yılmayan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Antrparantez, düzeltme ve yeniden inşa maliyetlerinin bu rakamın iki katına ulaşacağını, gayrisafi daraç içi hasıla (GSYH) kayıplarının depremin maliyetini henüz bile artıracağını açıklamıştır. Acun Bankasının raporda özen çektiği apayrı ayrımsız konu ise yer sarsıntısı bölgesinin Türkiye’da yoksulluk oranının bildirme faziletli olduğu illerden bazılarını içerdiğini ve Türkiye’deki mecmu Suriyeli sığınmacı nüfusunun tahminî yarısını oluşturan 1,7 milyondan aşkın Suriyeli mülteciye ocak sahipliği yaptığını rapor etmiştir. Bu bağlamda, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin etkileri ve yaralarının sarılması yerine atılması gereken adımlar ile önümüzdeki dönemde ekonomimize ilgili beklentilerin masaya yatırılacağı, ‘Ege İhracat Buluşmaları-Manisa’ etkinliğini ferda gerçekleştiriyoruz. Ben yaşanan ateş dolayısıyla yaralılara benzeri öğün elan evgin şifalar diliyor, hayatını kaybedenlere Allahtan yağmur yakınlarına dahi başsağlığı diliyorum.” – MANİSA

Share: