Mardin’üstelik kadınlar eliyle örülen bu yapıt hem Avrupa’ya hem de uzak doğuya ihraç ediliyor

Mardin’üstelik kadınlar vasıtasıyla örülen vukufsuz lifleri ciltteki ölmüş deriyi atıp dem dolaşımını arttırdığı amacıyla hem Avrupa ülkelerine hem birlikte uzak doğuya ihraç ediliyor.

Mardin’üstelik yüzyıllardır kadınlar eliyle kabaktan üretilen ipten malumatsız lifleri örülüyor. Tahminî 400 kadına inikat kaynağı olduğu söylenen aymaz liflerinin tanesi 15 liradan satılıyor. Bu ürünün hem uzak doğuya hem de Avrupa’ya ihraç edildiği belirtildi. Uzun yıllar süresince hamam kültüründe malumatsız lifinin kullanıldığını belirten İdris Kanza, “Yayan lifinin kaba maddesi yetişen iri kabaklardan elde edilen iple yapılıyor. Onları ip haline çevirip ondan sonraları Mardin’deki bayanlar kişi elleriyle örüyor. Bizim bölgemizde hamamlarda sıradan beğenilen tıpkı husus. Ciltteki geberik deriyi atma özelliği var. Nefes dolaşımını hızlandırmaya koruyucu olmaktadır. Mardin’deki hamam kültürünün aslında olmazsa olmazı budur” dedi.

“400 karı kabak lifinden geçimini sağlıyor”

Kadınların geçimini icat etmek amacıyla bihaber lifi ördüklerini söyleyen Kanza, “300-400 büyüklüğünde bayan var. Biz abes çevirmemek adına herkesten alıyoruz. Cüzi rakamlarla bayanlara yardımcı olmak amacıyla dünyanın seçkin yerine kargolama yapıyoruz. Adet fiyatını 15 liradan satıyoruz. Bunun ölçüsü boyu ayrıyeten işlemesinin güzelliğine göre fiyatı değişmektedir. En güzeli 15 teklik bunu Avrupa’ya ve ırak doğuya ihraç ediyoruz. Ciltteki ölü deriyi atma özelliği efdal olduğu amacıyla bayağı mergup bir madde hele son yıllarda arz çok satılan ürünümüz diyebilirim. Avrupa’da genel olarak biz Almanya özellikle görünmek amacıyla Belçika, Fransa, İsviçre’ye gönderimini yapıyoruz. Uzak doğuda baktığınız antlaşma Çin’e, Japonya’ya gönderimini yapıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Ürünleri alıp dünyadaki otellerde satışa sunduklarını söyleyen Kanza, “Çünkü bu tamamen saf tıpkısı nişane, suya koyduğunuz antlaşma yumuşacık harir gibi oluyor. Bu bölgedeki insanların birçoğunun kullandığı vazgeçilmezi olan benzeri özdek. Bunu kullanan ciltte geberik cilt olamaz. Tıntın lifinin tarihçesi bayağı eski. Zira bu bölgede tarihten beri sıcak kültürü amiyane erdemli. Sabundan, yunak ürünlerinden kese ve liften anlaşılacağı için sıcak kültürü Mardin’bile bayağı degaje. İleride olan benzeri fasıl olduğu üzere bu konuda kemiksiz benzeri gündüz söyleyemiyorum. Amiyane bozuk diyebilirim. Osmanlı’dan elan bozuk Artukluları da geçiyorsunuz. Bu Mardin’in dünyaca ünlü olan boş lifidir. Nasıl sabunumuzu, kolonyamızı alıp dünyanın yer sunturlu yerlerinde işporta açıp satışını yaptıysak bu ürünü tığ dünya markası haline tefhim etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. – MARDİN

Share: