Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler Avcılar’da anıldı

17 Ağustos Marmara Depremi’nde yaşamını yitirenler üzere Avcılar’de ihtifal programı düzenlendi.

Marmara Caddesi’ndeki Deprem Anıtı önünde Avcılar Belediyesince planlı etkinliğe Avcılar Belediye Reisi Turan Hançerli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Umumi Kâtip Yardımcısı Buğra Gökçe, Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Burak Çatlıoğlu ve haddinden fazla sayıda yurttaş katıldı.

Etkinlikte matbuat açıklamasını okuyan Çatlıoğlu, depremde 18 bin 373 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 200 binden aşkın kişinin yaralandığını, 285 bin 211 konutun ve 42 bin 902 gelişim yerinin hasar gördüğünü söyledi.

Çatlıoğlu, depremden yeryüzü ağırbaşlı etkilenen 4 ilde istihsal kaybının 2,4 milyar dolar olduğunu belirterek, “Afetin zararlarını kesmek amacıyla harcanan bir birim, kıran sonrası yaraların sarılması için harcanan 8 birime denk gelmektedir. Bu nedenle facia olmadan evvel beis tenzil çalışmaları yapılmalı ve bu çalışmalara cins ayrılmalıdır.” dedi.

Afetlere dayanabilen yapılarda yaşamanın insanların bildirme asıl ihtiyaçları ortada olduğunu dile getiren Çatlıoğlu, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımız depreme güvenli konutlarda yaşamalı ve oluşturulan hikmet kirliliklerinden ırak tutulmalıdır. Uzmanlık alanı olmamasına karşın hareket ve zelzele tahminleri hakkında yorumlar işleyen eşhas, halkı imtina etmek ve paniğe sürüklemektedir. Bunun önüne boşamak üzere bu meşruhat ayrımsız kamu kuruluşu aracılığıyla ya da oluşturulacak tıpkı ‘Yer Sarsıntısı Haber Kurulu’ marifetiyle yapılmalıdır.”

Çatlıoğlu, deprem potansiyeli yüksek bazı ülkelerde depremle ilişik açıklamaların ülkenin yer sarsıntısı araştırma merkezlerince yapıldığını belirterek, “Vukuf insanları yapacağı açıklamaları ilmî veriler ile desteklemeli, referans göstermelidir.” diye niteleyerek konuştu.



Share: