Marmara Depremi’nin 23’üncü yılı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23’üncü yılı nedeniyle basın açıklaması yaptı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar vasıtasıyla 15 Orak Ayı Demokratlık Meydanı’nda okunan açıklamada, depremi değil amma afeti önlemenin kabil olduğu belirtildi.

Bunun için öncelikli kendisine yapıların mesleki derinliği olan oflaz, efdal ve etik bilimi anlayışı faziletkâr insanlar yoluyla mühendislik bilimine makul namına tasarlanması ve üretilmesinin sağlanmasının hedeflenmesi, antrparantez standartlara makul malzemeler kullanılarak faal aynı denetim mekanizmasının uygulanması gerektiği tamlanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Marmara Depremi’nin üzerinden 23 sene geçti ve bizlerin yapacak çok işi var. Depreme dayanıklı bina üretiminin anne unsuru inşaat mühendisleridir. Bu nedenle yapım mühendisleri ferah yetişmiş yeterli ustalık elemanlar olmalıdır. Öncelikle ihtiyaç sırf eğitim bilimi sistemine geçilmelidir. İşe geçmiş namına 1938 yılında yürürlüğe giren 3458 sınırlanmış mühendislik ve mimari adlı yasanın güncellenmesi ve günümüz ihtiyaçlarına uygun çığır alanımızla ilişik yerine benzeri iz yasası ve bununla bu arada mükemmel mühendislik yasası çıkarılması ile başlanmalıdır. Kentsel transformasyon parsel bazında değil şehir planlarının bire bir parçası kendisine ele alınmalıdır. Ilmî bilgelik ve şehir planlaması kapsamında ve ihtiyaç tamamen yapılar yapılmalıdır.”??????????????

Share: