Marmara ve Ege’de 8 ilde boğanak, 4 ilde ise yağan meşbu hayatı aksi yönde etkiledi

Kıran ve Acil Nitelik Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa, Kütahya ve Bursa için periyot zarfında ve akşam ezanı saatlerinde akva yağmur uyarısı yapılmıştı.Açıklamada, 11 ilde faal olması muhtemel sağlam yağışlara ait, “24 Ağustos Çarşamba haset; Marmara’nın güney ve batısı ile Şimal Iye’da görülecek boğanak ve gök gürültülü bora yağışların; Edirne, Tekirdağ, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa ve Kütahya’üstelik kuvvetli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne’nin güneyi ile Tekirdağ’ın batısında saha meydan çokça sağlam olması beklenmektedir” denildi.

8 İLDE BOĞANAK, 4 İLDE MAHMUL YAĞIŞ ETKİLİ OLDU

Yapılan uyarıların arkası sıra dayanabilen çokça ilde bora yağış çalışkan oldu. İzmir, Kütahya, Denizli ve Muğla’üstelik boğanak yağıştan kaynaklı su baskınları yaşandı. Mavera yandan Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Manisa’da ise akarsu baskınlarının birlikte mahmul yağışları dahi hayatı münasebetsiz etkiledi.

İZMİR’DE SU BASKINLARI

İzmir’dahi bugün saat 16.00 sıralarında hareketli olan sağanak yağmur yurttaşlara el anlar yaşattı. Bayraklı ve Bornova ilçelerinde ana yol ve sokaklar suyla dolarken, Veli Üniversitesi Hastanesi’nin koridorlarını dahi su bastı. Sayrılarevi bahçesinin ve içerisinin suyla kirci olduğu anların kayran aldığı görüntüler toplumsal medyada paylaşıldı. Yurttaşların şifahane içerisinde akarsu kirci koridorlarda güçlükle yürüdüğü görüldü. Yağmur dolayısıyla trafikte üstelik aksamalar meydana geldi.

BALIKESİR’DE KOMPLE VE GÖKGÜRÜLTÜLÜ YAĞIŞ

Meteoroloji tarafından zaman için komple ve gök curcunalı bora yağış uyarısı yapılan Balıkesir ve çevre ilçelerinde saat 15.00 sıralarında boğanak yağış başladı. Kirci ile karışık tahminî 1 saat etken olan sağanak dolayısıyla ana yol ve sokaklar yağmur sularıyla doldu. Su birikintileri nedeniyle sürücüler tahakküm anlar yaşadı. Yağmuru cadde üzerinde yakalanan vatandaşlar ise sakınmak için saçak altlarına sığındı. Edremit körfezinde da etkili olan boğanak ve mahmul yağışı cihetiyle vatandaşlar araçlarının üzerini halı, battaniye ve kartonlarla örterek doluya cebin önlemler aldı. Bunaltıcı yağan baran cihetiyle çok sayıda karı ve aksiyon yerinin dayanak katlarını su bastı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi BASKİ ve İtfaiye ekipleri yaşancak damarlı durumlara cebin amade olduklarını, vatandaşların olumsuzluklara cebin titiz ve tedbirli olunması gerektiğini bildirdi.

BURSA’DA KOMPLE YAĞIŞI

Bursa site merkezinde öğle vakti saatlerinde gün ortası saatlerinden itibaren düzlük saha asuman patırtılı boğanak faal olurken, Keles ile Osmangazi ilçelerinin faziletkâr rakımdaki mahallelerine meşbu yağdı. Keles’te ceviz kadar yağan meşbu hayatı suratsız etkiledi. Bire Bir vatandaşın aracını, branda bezi örterek doludan korumaya çalıştığı anlar, kameraya yansıdı. Meşbu, ekincilik arazilerine üstelik beis verdi. Eskişehir Bölge Tutum ve Er Ihtar Merkezi’nden yapılan değerlendirmeye göre Bursa’bile metrekareye saatte 75 kilogram yağmur düşmesi bekleniyor. Asuman curcunalı bora yağmur nedeniyle oluşabilecek hâkim ve akarsu baskınlarına alın hem Bursa Valiliği hem birlikte Büyükşehir Şehremini Alinur Eskişehir Taşı, içtimai iletişim araçları hesaplarından vatandaşları tetik olmaları konusunda uyardı. Yapılan turuncu kodlu uyarının değer tarihi bu tün yarısına kadardı, ancak Hava Bilgisi Umumi Müdürlüğü’nden ikinci ayrımsız uyartı daha geldi. Bursa amacıyla ferda saat 23.00’a kadar kuvvetli yağış uyarısı verildi.

ÇANAKKALE’DE KIRCI VE SU BASKINI

Çanakkale’üstelik muhtemel yağış Ezine ilçesinde çalışkan oldu. İlçede saat 16.00 sıralarında fırtınayla alay malay baran başladı. Yağmurun peşi sıra de kirci yağdı. Camlara vuran dolu taneleri evlerinde oturan vatandaşları korkuttu. Bora zımnında ara sıra caddelerde su birikintileri oluştu. Epey Endüstri Sitesi’nde de sokaklar suyla doldu. Fırtına nedeniyle bazen ağaçların dalları kırıldı. Ezine Belediyesi ekipleri tıkanan rögarları açarak akarsu tahliyesini sağladı. Hassas ağaç dalları de tekrar ekipler marifetiyle toplandı.

MANİSA’DA YOĞUN VE BARAN NEDENİYLE BASKI ANLAR YAŞANDI

Meteoroloji marifetiyle bugün için dolu ve gök curcunalı boğanak yağış uyarısı yapılan Manisa’nın forma ilçeleri Şehzadeler ve Yunusemre’dahi saat 15.00 sıralarında yağış başladı. Komple ile karışık kısaca 1 saat faal olan boğanak zımnında cadde ve sokaklar baran sularıyla doldu. Manisa- Menemen esmer yolunda sürücüler kimi vakit ilerlemekte güçlük çekti. Yağmura hazırlıksız yakalanan motosiklet sürücüleri ve vatandaşlar el anlar yaşadı.Tıpkısı esnafın çöpler nedeniyle tıkanan mazgalı yoluyla açmaya çalıştığı görüldü. Uray ekipleri ana yol ve sokaklarda temizlik çalışması başlattı.

KÜTAHYA’DA DERELER TAŞTI

Kentte etkili olan boğanak günce yaşamı ve trafiği kontra etkiledi. Yağmura hazırlıksız yakalananlar, ilişkin yerlere ve saçak altlarına sığındı. Fatih Odalık Mehmet Bulvarı, Dumlupınar Bulvarı ve Yunusemre Caddesi ile Kütahya-Afyonkarahisar amacında tehlikeli akarsu birikintileri oluştu. 100. Sene, 30 Ağustos, Saika Beyazıt ve Bahçelievler mahallelerinde ara sıra ev ve gelişim yerlerine akarsu bastı. İl Itimat Müdürlüğü’ne kapalı trafik ekipleri, yolda kalan araçlar dolayısıyla Dumlupınar Bulvarı’nı trafiğe kapattı.

DERE TAŞTI, KÖYLÜLER GRUP KURDU

Kütahya şehir merkezine 20 kilometre mesafedeki Porsuk köyünde okkalı yağışın peşi sıra Kürtler Deresi taştı. Köylüler, taşan suların evlerine girmemesi amacıyla bir nice noktaya tabur kurdu. Çekicilik sıcaklığının 18 dereceye düştüğü kentte, sağanağın aralıklarla süreceği bildirildi. Kesim Anlayış ve Erken Uyarı Merkezi’den yapılan açıklamada da “Akva yağışlar beklendiğinden pattadak başat, su baskını, saika, yerli kirci yağışı ve yağış anında sağlam rüzgar kabilinden olumsuzluklara karşı titiz ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

DENİZLİ’DE AKARSU BASKINLARI

Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde öğleden sonradan larp bastıran şiddetli yağmur hayatı ters yönde etkiledi. Bozburun ve Bakırlı mahalleleri çevresinde tahminî yarım yamalak saat enerjik olan yağış zımnında temel yollar ile bazen ocak ve hareket yerlerinde su baskınları yaşandı. Larp bastıran yağışa tedariksiz yakalanan kâh sürücüler, Denizli – İzmir karayolu üstünde mevcut Nakız Kavşağı namına tanıdık köprü altında oluşan akarsu birikintisinde mahdut kaldı. Çevrilmiş kalan sürücülerin imdadına yetişen itfaiye aracı ekipleri, gelen ihbarlar doğrultusunda akarsu baskınlarının yaşandığı karı ve hareket yerlerine birlikte anına engelleme etti. Merkezefendi ilçesinin bazı bölümlerinin akarsu baskınlarıyla mücadele ettiği anlarda ise şehir merkezinin yanında Pamukkale ilçesi genelinde kavurucu sıcakların etkisi devam etti. Yaşanan su baskınlarından bihaber olan vatandaşlar, güneşli sıcak tıpkısı yaz gününde otopark ve sokaklara akış etti.

MUĞLA’DA BORA YAĞIŞ DIRIMLIK SURATSIZ ETKİLEDİ

Muğla’nın Milas ilçesinde aktarılma ortasında başlayan ve site merkezinde hareketli olan bora yağmur, kırsalda bile hayatı münasebetsiz etkilendi. Milas amacıyla zaman ve ferda amacıyla gök ses sağanak yağış uyarısı yapılırken; asuman curcunalı sağanak yağışa karşı dikkatli olunması isteniyor. Hava Bilgisi’den yapılan uyarıda şırakkadak dominant, seylap, sebep, yerel mahmul yağışı ve yağmur çabucak kuvvetli rüzgar, hortum teşekkül riski kadar olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

BİLECİK’TE ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Bilecik’te devlet merkezinde kestirmece 1 saat süren boğanak, bazı binaların bodrumlarında akarsu baskınlarına posta açtı. Boğanak kâh mahallelerde elektrik kesintilerine neden oldu. Su birikintilerinden geçmeye müteharrik bazen araçlar arızalanarak yolda kaldı. Akarsu birikintileri kent içi ve şehirler arası esmer yollarında trafikte aksamalara hastalık oldu. Bir Nice güdücü araçlarını iltica etmek amacıyla çevredeki akaryakıt istasyonlarına çekti. Gidiş Geliş ekipleri de kontrollü şekilde ulaşımın sağlanması üzere faaliyet yürütüyor. Kent merkezinde hassas dikme dalları nedeniyle ulaşımda aksama meydana geldi.



Share: