Maymun çiçeği: WHO, virüsün ilk defa insandan köpeğe bulaştığını açıkladı

Dünya Keyif Örgütü (WHO) ilk kez sahibinden ayrımsız köpeğe primat çiçeği virüsü bulaştığının tespit edildiğini duyurdu.

Bu, kayıtlara geçen insandan hayvana önce bulaş vakası.

WHO vakanın ardından, primat çiçeği virüsü kapmış insanlardan, kendilerini domestik hayvanlarından tecrit etmelerini istedi.

Antrparantez gayrı hayvanların etkilenmemesi amacıyla, maymun çiçeği vakası mevcut evlerin çöplerinin de henüz titiz bertaraf edilmesi gerektiği uyarısında bulunuldu.

WHO yetkilileri elan köpeklerin virüsü birbirine ya da özge insanlara bulaştırabildiğine dair ayrımsız argüman bulunmadığını birlikte ekledi.

Taklitçi çiçeği cinsel temasla evet de virüs kapmış ayrımsız kişinin tenine değmiş olan kumaşlara kontak aracılığıyla bulaşabiliyor.

WHO’nun akıbet verilerine göre, 17 Ağustos itibarıyla, 92 ülke ve bölgede kısaca 35 bin primat çiçeği vakası tespit edildi. Vakaların iri kısmı Avrupa, Şimal ve Cenup Amerika’birlikte görüldü. Son bulaş dalgasında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12.

WHO antrparantez sonuç aynı haftada 7500 olay tayin edildiğini, vakalarda tıpkısı geçmiş haftaya kıyasla yüzdelik 20 çoğalma olduğunu birlikte ekledi.

WHO Temmuz ayında maymun çiçeği virüsünü “küresel esenlik müstacel durumu” zar etmişti.

Türkiye’birlikte üstelik geçmiş olay 30 Haziran’da açıklanmıştı.

İnsandan köpeğe ilk bulaş üzerine neler biliniyor?

İlk adına hatırlı tıp dergisi , Fransa’bile görüldü.

Paris’te alay malay diri iki erkekte 10 Haziran’de taklitçi çiçeği virüsü belirleme edildi.

Bundan 12 çağ sonradan ise, sahibi oldukları 4 yaşındaki Italian greyhound cinsi köpekte taklitçi çiçeği semptomları görülmeye başlandı ve köpeğin birlikte pozitif olduğu ortaya artık.

Köpeğin elan önceleri her sağlık sorununun olmadığı belirtildi.

WHO taklitçi çiçeği teknik eylem ekibinin lideri Dr Rosamund Lewis “Henüz ilk analog aynı hikâye ifade edilmemişti ve sanıyoruz ki bu tıpkısı köpeğin enfekte olduğu önceki hikâye” dedi.

WHO’nun Ivedi afiyet programı başkanı Dr Mike Ryan ise bunun “beklenmedik” ayrımsız ebat olmadığını belirtti; “Ancak hastalığın tıpkı türden diğerine bulaştığını bürümek istemeyiz, çünkü bu virüs bu yolla bulaştığı bedenlere adapte olup tekâmül geçirebilir” dedi.

WHO’dan Dr Sylvie Briand ise “Tamam geçmiş vakayı gördük ancak bu köpeğin hastalığı gayrı köpeklere evet üstelik insanlara bulaştırabileceği anlamına gelmiyor” diyerek konuştu.

ABD ve kâh Avrupa ülkelerinde taklitçi çiçeğine cebin telkih başladı.

Share: