Mehmet Büyükekşi: “Kamu veriler, sistemimizin doğru yolda çalışmaya başladığını gösteriyor”

Türkiye Ayak Topu Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükeşki, MHK Ağustos Ayı Eğitim Bilimi Semineri’nde yaptığı açıklamada, “Cümle veriler, sistemimizin makul yolda çalışmaya başladığını gösteriyor” dedi.

Form Yargıcı Yerleşmiş tarafından planlı MHK Ağustos Kocaoğlan Terbiye Semineri, TFF’nin Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Yetişek Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Seminerin açılış törenine Türkiye Ayak Topu Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Başbuğ Vekilleri Maksat Katarakt, Yusuf Günay ve Yalçın Orhan, Yönetim ve İcra Kurulu Üyeleri Müslüm Özmen ve Ulvi Düşmez, Umumi Kâtip Paha Kardaş, MHK Başkanı Sabri Polat, MHK Danışmanı Hugh Dallas, MHK Üyeleri, Süper Loda Hakemleri ve Videoteyp Koruyucu Hakemleri katıldı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Spor Dip Süper Lig’da önce iki haftanın değerlendirildiği seminerde yaptığı açılış konuşmasına 2022-23 futbol sezonunun Türk futbolunun cümle paydaşlarına yalabık olmasını temenni ederek başlarken, “Parçalanmamış sporcularımıza ve hakemlerimize dimdik ve başarılı ayrımsız mevsim diliyorum. Zaman MHK başkanımız sayın Sabri Polat ve UEFA hakem oturmuş başbuğ yardımcısı bir zamanda TFF’nin eskimemiş MHK Danışmanı Hugh Dallas ile alay malay majör bir seminerimizi yetiştirmek üzere burada toplam bulunuyoruz” dedi.

“Hugh Dallas balaban gurur duyduğumuz tıpkısı ayak topu adamı”

Futbol Federasyonu’nun kullanılmamış MHK Danışmanı Sayın Hugh Dallas’ın Bolu’de gerçekleştirilen önceki hakem yetişek seminerine rahatsızlığı dolayısıyla alarga angajman ile karışmak zorunda kaldığını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, “Bu vesileyle kendisine ayrımsız öğün elan eski olsun dileklerimi iletiyor ve aramıza hoş geldiniz diyorum” dedi.

TFF’nin yıpranmamış MHK Danışmanı ve eğitmeni Hugh Dallas’ın Bolu’da gerçekleştirilen önce seminere rahatsızlığı dolayısıyla engin bağlantı ile süzülmek zorunda kaldığını hatırlatan Büyükekşi, “Zaman aramızda namına ayrımsız el daha dobra geldiniz diyorum. Hugh Dallas küresel ayak topu dünyasında şanlı bire bir yeri olan ve danışmanımız olmasından bile büyük çekicilik duyduğumuz bire bir futbol adamı” ifadelerini kullandı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: “Biraz birlik ile onu sizlere lanse etmek istiyorum. Hugh Dallas 1988 yılında o zamanki Yürek Galipleri Kupası’nda önce arsıulusal maçını yönetmiş, serencam paye heybetli tıpkı yargıcı eğitmeni. Sonrasında 1996 yılında ABD’üstelik gerçekleştirilen 1996 Yaz Olimpiyatları’yla başlayarak 1998 ve 2002 Dünya Kupaları ve 2000 yılı Avrupa Şampiyonası kabilinden futbolun küresel anlamda en son dozaj seviyedeki organizasyonlarında başarıyla yargıcılık yapmıştır. Kendisi faal futbol hakemliğini bıraktıktan sonraları üstelik UEFA Hakem Komitelerinde görev alarak Avrupa futbolunun en son merciinde oylumlu roller üstlenmiştir. “2019 yılından bu yana birlikte UEFA Yargıcı Komitesi Başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Ben İngilizce ona, “Welcome to are family Hugh” diye niteleyerek gine buradan, onun dilinden davet etmek istiyorum.”

“Halihazırda müteharrik bu sistem bugünden yarına bilcümle daha dolgunca olacak”

Lüzum namzetlik döneminde gerekse göreve geldikleri önceki günden bu yana TFF olarak asıl amaçlarından birinin Süper Yığın ayraç değerini yukarıya çekmek, sahadaki futbolun ve Fair-Play’in konuşulduğu, izleyenlerin gusto aldığı ayrımsız ayak topu atmosferi bina etmek için yola çıktıklarını belirterek, “Bunu yapmak süresince futbolun sunu önemli unsurlarından biri hakemlerimizle ilişik düzenlemeleri ıslah ve geliştirme çalışmalarıyla işe başladık. Vaadimiz aklık işleyen, akıllardaki soru işaretlerini kaldıracak, futbolseverlerin güvenini kazanacak, itiraz edenlerin birlikte güvenlik edecek tıpkısı dizge kurmaktı. Bunun içre hakem hem kendi tecrübemiz hem de umum paydaşlarımızın katkılarıyla birinci sınıf ve sürdürülebilir bir ayak topu standardı tesis etmek üzere kolları sıvadık. Halihazırda müteharrik bu herkes bugünden yarına bilcümle daha ferah olacak. Bu bir proses ve hepimizin sabrına ihtiyaç var amma çokça yakında zaman tartışma konusu olan bir nice husus ölçülebilir, ispatlanabilir… Bugün yapılan veriler yardımıyla ortadan kalkacak temas molekül çok bariz, anlaşılır ve slayt olacak. Böylecene hepimiz futbolun güzelliklerinin çok henüz çok yargıcı hatalarının dahi haddinden fazla elan beş altı konuşulduğu aynı ortamı yakalamış olacağız” diye niteleyerek konuştu.

“Saha ve VAR hakemlerimizi birbirinden ayırdık”

Federasyon adına yaptıkları sunu büyük iyileştirmelerden birinin VAR ile ilişkin olduğunu kaydeden Büyükekşi, “Biliyorsunuz, dünyadaki bildirme gani altyapılarından birine topluluk olduğumuz VAR, maharet olanaklarımızı de bu yıl elan da güçlendirdik. Saha ve VAR hakemlerimizi birbirinden ayırdık. Hakem VAR iletişimini arsıulusal VAR protokolünde belirtildiği gibi minimal düzeye indirip elden kâr odaklı diyaloğa dönüştürdük. Böylece asgari müdahale azami fayda diyebileceğimiz bina tasarladık” ifadelerini kullandı.

“Dijital tayin sistemimizi hayata geçirdik”

Kurmaya çalıştıkları yapının ligin geçmiş 2 haftasında faziletkâr benzeri gürlük ile işlemesinin da akıllıca yolda olduklarının sunu güzelce kanıtı olduğunun altını çizen TFF Başkanı Büyükekşi sözlerini söyle sürdürdü:

“Özge yandan hakem atamalarını zatî inisiyatiflerin tümüyle dışına çıkaran dijital nasıp sistemimizi hayata geçirdik. Ligin önceki haftasında bu yana kül yargıcı atamalarımız dijital gözlemci raporlarının sisteme girilmesine istinaden algoritmanın yaptığı istimara neticesinde gerçekleştiriliyor. Yargıcı atamaları federasyonumuzda ya dahi MHK’üstelik mevcut kişilerin inisiyatifleriyle değil, dijital bütün yoluyla algoritmatik değerlendirmelere bakarak gerçekleşiyor. Altını resmetmek istiyorum. Ferdî nasıp yapılmıyor, algoritmatik yerine yapılıyor bu atamalar. Bunu halkoyu yoluyla kesinlikle akıllıcasına adına bilinmesini istiyoruz. ‘Şu hakemi istiyoruz, namevcut bu hakemi istemiyoruz’ şeklindeki çağrılar bizde banko karşılık bulmaz arkadaşlar. Böyle tıpkı madde namevcut. Bizim sistemimiz bunlara müsaade vermiyor. Sistemin yekpare mergup düzeyde çalışması amacıyla olabilir olduğu kadar çok veriye ihtiyacımız var. imdi maç oynandıkça, elan aşkın çözümleme benzer olacak elan çok elimizde big data dediğimiz vukuf olacak.”

“Bu evire çevire sisteme az buçuk antlaşma tanımanızı ve güvenmenizi temenni ediyorum”

Daha ligde 2. haftanın geride kaldığını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, “Bu sunturlu sisteme biraz ahit tanımanızı ve güvenmenizi sizlerden istek ediyorum. Futbolun geleceği amacıyla haddinden fazla balaban benzeri girişim atıyoruz. Herkesin desteğine ve sabrına ihtiyacımız var. Ayrıca sistemin gelişimine seçkin açıdan çoğaltmak için İstanbul Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladık. Hakemlerimiz üzere yabanlık yorum ve yetenek ihya programlarını başlattık. Hakemlerimizin Bolu’da yapılan testlerinin sonuçlarını üniversite hocalarımız ile alay malay değerlendiriyoruz. Bu sonuçlar üzerinden hakemlerimizin performanslarını en üst düzeye yakalamak amacıyla bireysel eğitimlere bile bütün beraber başlıyoruz. Hakemlerimizin ferdî gelişmelerine bu yolla ulama sağlarken tıpkısı yandan üstelik yetenekleri dünyaca bilindik ve şu anda aramızda b ulunan Hugh Dallas kabil çokça tecrübeli isimlerle ince soluklu işbirliklerini yapıyoruz. Tamam bunlarla gelişigüzel Süper Grup hakem havuzumuzu genişletmek üzere birlikte eskimemiş tıpkısı emek başlattık. Buna göre 1. tabur hakemlerimizden sayısal hakem atama sisteminde uyguladığımız kriterlerimize uyan hakemleriz de önümüzdeki günlerde Süper Grup listemize dahil söylemek istiyoruz” dedi.

“Hakemlerin değişmeyen kalitesini tasarruf etmek, hakemlerin değil, oyunun konuşulduğu tıpkı ayak topu tasarlamak için bu çok cepheli çalışmaları yürütürken tam kulüp başkanlarının, yöneticilerden, teknik direktörlerden ve futbolculardan hakemlerimizle ilişkin açıklamalarında basiret ve elan balaban tıpkısı eleştiri lisanı ve sabır talep ediyorum” diyen Büyükekşi, “Ihvan sabır. Zira bu sürecin böylecene hepimiz umum ele verirsek çokça daha iyi bir ayak topu performansı birlikte yaşayacağız.” şeklinde konuştu.

“Süper Yığın’in bellik değerini artırmalıyız”

Süper Tomar’in bellik değerini pekâlâ artırmalarını gerektiğinin altını çizerek, “Bunun içinde oyunumuzun kalitesini yukarıya akıllıca taşımamız gerekiyor. Geçtiğimiz 2 haftanın performans değerlendirmesi biraz sonradan sizlerle gelişigüzel burada yapacağız. Ben hakemlerimize çok teşekkürname ediyorum. Hakemlerin terbiye seminerinden liyakatli çıkmasını istiyoruz. Tığ sizlere güveniyoruz, sizler da bize güvenin. Hakemlerimizin bu konudaki performansı bizim açımızdan haddinden fazla şanlı” diye konuştu.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Süper Kütle’in 4. haftasından itibaren MHK Başkanvekili Erek Ilgaz ile MHK Yargıcı Danışmanı Hugh Dallas’ın, gelişigüzel hafta salı haset tabi kuruluşla belirlenen bire bir saatte haftanın yargıcı performanslarını görüntülü olarak değerlendireceklerini belirtti.

Seminerde antrparantez TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanı sıra MHK Başkan Vekili Garaz Ilgaz ve MHK Yargıcı Danışmanı Hugh Dallas, matbuat mensuplarına hakem performansı ve yapılan çalışmalarla ilgili vukuf verdi – İSTANBUL

Share: