Mehmet Büyükekşi: “Yekpare veriler, sistemimizin akilane yolda çalışmaya başladığını gösteriyor”

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükeşki, MHK Ağustos Ayı Eğitim Semineri’nde yaptığı açıklamada, “Bilcümle veriler, sistemimizin doğru yolda çalışmaya başladığını gösteriyor” dedi.

Merkez Yargıcı Oturmuş vasıtasıyla düzenlenen MHK Ağustos Ayı Eğitim Semineri, TFF’nin Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Dinlenme Kampı ve Eğitim Bilimi Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Seminerin açılış törenine Türkiye Futbol Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Başkan Vekilleri Meram Aksu, Yusuf Günay ve Yalman Orhan, Yönetim ve İcra Müesses Üyeleri Müslüm Özmen ve Ulu Düşmez, Genel Sekreter Porte Kardaş, MHK Başkanı Sabri Polat, MHK Danışmanı Hugh Dallas, MHK Üyeleri, Süper Tomar Hakemleri ve Video Yardımcı Hakemleri katıldı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Spor Kıç Süper Lig’birlikte önce iki haftanın değerlendirildiği seminerde yaptığı açılış konuşmasına 2022-23 futbol sezonunun Türk futbolunun kül paydaşlarına alımlı çalımlı olmasını istek ederek başlarken, “Tam sporcularımıza ve hakemlerimize metin ve kalburüstü aynı mevsim diliyorum. Bugün MHK başkanımız sayın Sabri Çelik ve UEFA hakem müesses başbuğ yardımcısı ayrımsız zamanda TFF’nin eskimemiş MHK Danışmanı Hugh Dallas ile alay malay koskocaman benzeri seminerimizi imar etmek için burada toplanmış bulunuyoruz” dedi.

“Hugh Dallas şişman çalım duyduğumuz ayrımsız futbol adamı”

Futbol Federasyonu’nun eskimemiş MHK Danışmanı Sayın Hugh Dallas’ın Bolu’üstelik gerçekleştirilen önce hakem eğitim seminerine rahatsızlığı dolayısıyla uzaktan bağlantı ile akmak zorunda kaldığını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, “Bu vesileyle kendisine aynı öğün elan geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve aramıza balkı geldiniz diyorum” dedi.

TFF’nin yeni MHK Danışmanı ve eğitmeni Hugh Dallas’ın Bolu’birlikte gerçekleştirilen önceki seminere rahatsızlığı zımnında uzaktan bağlantı ile süzülmek zorunda kaldığını hatırlatan Büyükekşi, “Zaman aramızda kendisine aynı kez elan esaslı geldiniz diyorum. Hugh Dallas toptan ayak topu dünyasında yüce ayrımsız yeri olan ve danışmanımız olmasından üstelik şişman hava duyduğumuz tıpkı ayak topu adamı” ifadelerini kullandı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: “Beş Altı bütün ile onu sizlere öncelemek istiyorum. Hugh Dallas 1988 yılında o zamanki Kupa Galipleri Kupası’nda evvel arsıulusal maçını yönetmiş, akıbet rütbe cesim benzeri yargıcı eğitmeni. Sonrasında 1996 yılında ABD’bile gerçekleştirilen 1996 Yaz Olimpiyatları’yla başlayarak 1998 ve 2002 Acun Kupaları ve 2000 yılı Avrupa Şampiyonası kadar futbolun global anlamda en üst düzem seviyedeki organizasyonlarında başarıyla yargıcılık yapmıştır. Kendisi hareketli futbol hakemliğini bıraktıktan bilahare bile UEFA Yargıcı Komitelerinde görev alarak Avrupa futbolunun en üst merciinde eke roller üstlenmiştir. “2019 yılından bu yana dahi UEFA Yargıcı Komitesi Başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Ben İngilizce ona, “Welcome to are family Hugh” diye tekrar buradan, onun dilinden seslemek istiyorum.”

“Halihazırda müteharrik bu tümce bugünden yarına bilcümle elan bol olacak”

Icap namzetlik döneminde gerekse göreve geldikleri önce günden bu yana TFF namına temel amaçlarından birinin Süper Klasman bellik değerini yukarıya kaldırmak, sahadaki futbolun ve Fair-Play’in konuşulduğu, izleyenlerin beğeni aldığı tıpkısı futbol atmosferi hazırlamak için yola çıktıklarını belirterek, “Bunu akdetmek içre futbolun yer önemli unsurlarından biri hakemlerimizle ait düzenlemeleri ıslah ve geliştirme çalışmalarıyla işe başladık. Vaadimiz düzgün aktif, akıllardaki istifham işaretlerini kaldıracak, futbolseverlerin güvenini kazanacak, itiraz edenlerin bile güvenlik edecek aynı tümce kurmaktı. Bunun içre hakem hem özlük tecrübemiz hem da tekmil paydaşlarımızın katkılarıyla birinci sınıf ve sürdürülebilir aynı ayak topu standardı tesis etmek amacıyla kolları sıvadık. Halihazırda müteharrik bu cümle bugünden yarına bütün elan iyi olacak. Bu benzeri süreç ve hepimizin sabrına gerekseme var amma haddinden fazla geçenlerde bugün ağız dalaşı konusu olan bir nice husus ölçülebilir, ispatlanabilir… Zaman yapılan veriler yardımıyla ortadan kalkacak temas molekül haddinden fazla meydanda, anlaşılır ve slayt olacak. Böylelikle hepimiz futbolun güzelliklerinin haddinden fazla elan aşkın yargıcı hatalarının da haddinden fazla elan birkaç konuşulduğu benzeri ortamı yakalamış olacağız” diye konuştu.

“Düzlük ve VAR hakemlerimizi birbirinden ayırdık”

Federasyon kendisine yaptıkları bildirme cesim iyileştirmelerden birinin VAR ile ilişik olduğunu kaydeden Büyükekşi, “Biliyorsunuz, dünyadaki bildirme gür altyapılarından birine ehil olduğumuz VAR, beceri olanaklarımızı da bu yıl elan bile güçlendirdik. Vadi ve VAR hakemlerimizi birbirinden ayırdık. Hakem VAR iletişimini arsıulusal VAR protokolünde belirtildiği gibi asgari düzeye indirip vakit kaybetmeden yarar odaklı diyaloğa dönüştürdük. Böylelikle asgari engelleme azami fayda diyebileceğimiz bina tasarladık” ifadelerini kullandı.

“Sayısal atama sistemimizi hayata geçirdik”

Kurmaya çalıştıkları yapının ligin önce 2 haftasında faziletkâr ayrımsız çoğalma ile işlemesinin üstelik makul yolda olduklarının bildirme güzelce kanıtı olduğunun altını çizen TFF Başkanı Büyükekşi sözlerini söyle sürdürdü:

“Sair yandan yargıcı atamalarını zatî inisiyatiflerin yalnızca dışına çıkaran dijital atama sistemimizi hayata geçirdik. Ligin ilk haftasında bu yana bütün yargıcı atamalarımız sayısal müşahit raporlarının sisteme girilmesine istinaden algoritmanın yaptığı değerlendirme neticesinde gerçekleştiriliyor. Hakem atamaları federasyonumuzda ya de MHK’de kâin kişilerin inisiyatifleriyle değil, sayısal dizge marifetiyle algoritmatik değerlendirmelere bakarak gerçekleşiyor. Altını resmetmek istiyorum. Ferdî nasıp yapılmıyor, algoritmatik yerine yapılıyor bu atamalar. Bunu halkoyu eliyle banko akıllıcasına adına bilinmesini istiyoruz. ‘Şu hakemi istiyoruz, bulunmayan bu hakemi istemiyoruz’ şeklindeki çağrılar bizde banko fiyat bulmaz rüfeka. Böyle ayrımsız şey yok. Bizim sistemimiz bunlara müsaade vermiyor. Sistemin kamu mergup düzeyde çalışması üzere tür olduğu büyüklüğünde haddinden fazla veriye ihtiyacımız var. imdi maç oynandıkça, daha fazla analiz benzer olacak henüz aşkın elimizde big data dediğimiz bilim olacak.”

“Bu fena hâlde sisteme az buçuk ahit tanımanızı ve güvenmenizi rica ediyorum”

Henüz ligde 2. haftanın geride kaldığını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, “Bu evire çevire sisteme biraz zaman tanımanızı ve güvenmenizi sizlerden arzu ediyorum. Futbolun geleceği üzere çokça yetişkin bire bir hamle atıyoruz. Herkesin desteğine ve sabrına ihtiyacımız var. Antrparantez sistemin gelişimine temas açıdan yemlemek için İstanbul Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladık. Hakemlerimiz için nefis yorum ve kabiliyet geliştirme programlarını başlattık. Hakemlerimizin Bolu’üstelik yapılan testlerinin sonuçlarını üniversite hocalarımız ile birlikte değerlendiriyoruz. Bu sonuçlar üzerinden hakemlerimizin performanslarını en üst düzeye anlamak amacıyla ferdî eğitimlere birlikte hep bu arada başlıyoruz. Hakemlerimizin ferdî gelişmelerine bu yolla katkı sağlarken aynı yandan birlikte yetenekleri dünyaca aşina ve şu anda aramızda b ulunan Hugh Dallas üzere çok görmüş geçirmiş isimlerle ayrıntılı soluklu işbirliklerini yapıyoruz. Tüm bunlarla birlikte Süper Kütle yargıcı havuzumuzu genişletmek üzere dahi yeni benzeri himmet başlattık. Buna bakarak 1. grup hakemlerimizden dijital yargıcı tayin sisteminde uyguladığımız kriterlerimize uyan hakemleriz bile önümüzdeki günlerde Süper Tabur listemize dahil almak istiyoruz” dedi.

“Hakemlerin karar kalitesini tasarruf etmek, hakemlerin değil, oyunun konuşulduğu tıpkısı ayak topu tesis etmek için bu çok cepheli çalışmaları yürütürken tamam kulüp başkanlarının, yöneticilerden, beceri direktörlerden ve futbolculardan hakemlerimizle ilgilendiren açıklamalarında izan ve daha nazik ayrımsız tenkit lisanı ve çıdam arzu ediyorum” diyen Büyükekşi, “Arkadaşlar çıdam. Çünkü bu sürecin böylecene hepimiz umum ele verirsek çok henüz ferah bire bir futbol performansı alay malay yaşayacağız.” şeklinde konuştu.

“Süper Yığın’in marka değerini artırmalıyız”

Süper Takım’in bellik değerini banko artırmalarını gerektiğinin altını çizerek, “Bunun içre oyunumuzun kalitesini yukarıya akla yatkın taşımamız gerekiyor. Geçtiğimiz 2 haftanın performans değerlendirmesi biraz sonradan sizlerle alay malay burada yapacağız. Ego hakemlerimize çok teşekkür ediyorum. Hakemlerin eğitim seminerinden kudretli çıkmasını istiyoruz. Tığ sizlere güveniyoruz, sizler üstelik bize güvenin. Hakemlerimizin bu konudaki performansı bizim açımızdan çok majör” diye niteleyerek konuştu.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Süper Loda’in 4. haftasından itibaren MHK Başkanvekili Garaz Ilgaz ile MHK Hakem Danışmanı Hugh Dallas’ın, her hafta salı haset yayımcı kuruluşla belirlenen bir saatte haftanın hakem performanslarını görüntülü adına değerlendireceklerini belirtti.

Seminerde ayrıca TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanı sıra MHK Komutan Vekili Tasavvur Ilgaz ve MHK Yargıcı Danışmanı Hugh Dallas, matbuat mensuplarına yargıcı performansı ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi – İSTANBUL



Share: