Mekan İçi Nem Seviyesi

Evinizdeki nem seviyelerini %30-50 arasında tutmanız önemlidir. Nem ne kadar yüksek olursa, vücudunuz o kadar terleyerek kendini soğutmaya çalışacaktır. Bu, merkezi ısıtıcıların tam gaz çalıştığı kış aylarında ıslak ve rutubetli bir duyguya neden olabilir. Çok düşerse cilt kuruluğu, saç dökülmesi, soğuk algınlığı ve grip gibi sağlık sorunlarının yanı sıra zatürree veya bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.

Odalardaki nem seviyelerini azaltmak için, evinizin hava beslemesindeki fazla nemi gidermek için bir nem giderici kullanın. Bu odalarda toz toplayan veya davlumbaz veya vantilatör gibi aletler kullanan nesneleri açığa çıkarmanız gerekiyorsa, bunların çevreden uzağa yerleştirildiğinden emin olun.

Bir hava temizleyici ve nem alma cihazı, havadaki kirleri giderir.

Bir nem alma cihazı ve bir ısıtıcı, havadaki neme neden olabilecek su buharını giderir. Fanlı ısıtıcı, bir odayı ısıtmak için elektrikli fan kullanan bir cihazdır. Bir ısıtıcı konvektörü, bir cihazdan daha çok bir cihazdır ve her evde bulunmaz – bazen soğuk yerlerde ısıtılmış hava sağlamak veya alerjisi veya astımı olan kişiler için temizlenmiş alanlar oluşturmak için kullanılır.

Nem ve Küf

Alerjinin en yaygın nedenlerinden biri, havadaki alerjenlerin varlığıdır. Alerjiye neden olan şeyin sadece toz akarları olmadığını çok az insan bilir. Kirleticiler ayrıca astım ve saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlara da yol açar.

Nem gidericiler yardımcı olsa da, küf ve küfe karşı etkili değildirler. Bu gibi durumlarda nemin çok yüksek olduğu alanlarda nemlendirici veya elektrikli ısıtıcılar ya da nem gereksinimi daha düşük olan fanlı ısıtıcılar kullanabilirsiniz.

Nem, havada ne kadar su buharı olduğunun bir ölçüsüdür. Nem, her zaman çevredeki alanın sıcaklığına ve hava basıncına bağlı olarak değişir.

Bu bölümde, evdeki nem seviyesini düşürmenin bazı yollarından bahsedeceğiz. Nem alma cihazına geçmeden önce ısıtıcı konvektör, elektrikli ısıtıcılar, fanlı ısıtıcı ve hava temizleyici gibi farklı ısıtma cihazlarını tartışacağız.

Bu cihazlar ile evinizdeki nemi kontrol edebilirsiniz.

Nem, bir hava kalitesi seviyesi korunarak yönetilebilir. Nem giderici havadaki fazla nemi alırken, elektrikli ısıtıcı yoğuşmayı önleyecek kadar sıcak tutar.

Hava filtreleri, toz ve evcil hayvan kepeği gibi kirleticileri giderir. Belirli bir nem seviyesini korumanız gerekiyorsa ve küf veya bakteri oluşumu riski altındaysanız, elektrikli ısıtıcı veya fanlı ısıtıcı kullanmalısınız.

Nem giderici, havadaki suyu uzaklaştıran küçük, elektronik bir cihazdır. Esas olarak nemi kontrol etmek ve optimum iç hava kalitesini elde etmek için kullanılırlar.

Nemlendirici, oluşturmak için kuru havadaki nemi emen ve odaya geri bırakan, böylece rahat bir nemli ortam yaratan bir cihazdır. Esas olarak ev, ofis veya kamusal alanlardaki bağıl nemi kontrol etmek için kullanılırlar.

Elektrikli Isıtıcı

Elektrikli ısıtıcı, güç kaynağı olarak elektriği kullanan bir ısıtma cihazıdır. Elektrikli ısıtıcılar fırın, kazan ve radyatör gibi merkezi ısıtma sistemlerinde de bulunabilir. Bu cihazlar genellikle düşük bağıl neme ve yaklaşık 400 Fahrenheit (200 Santigrat derece) sıcaklığa kadar sabit sıcaklıklara sahip yerlerde kullanılır.

Klimalı bir oda tipik olarak %30 ila %60 bağıl nem seviyelerine sahipken, klimasız bir oda yaklaşık %30’a sahiptir. Konvektörler, üzerine yerleştirilebilen kapalı bir kutu içinde sıcak veya soğuk havayı hareket ettirerek çalışır.

Share: