Menemen’deki bozuk kilise, “Anıt Müze Marifet ve Müzakere Merkezi” olacak

?????? İzmir’in Menemen ilçesinde 1922 yılından bu yana süreduran durumdaki Surp Sarkis Kilisesi binası, “Anıt Müze Fen ve Nutuk Merkezi” kendisine kullanılmak amacıyla restore edilecek.

Menemen Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Galibiyet Mahallesi’ndeki kilise binasının yenileme ihalesini kazanan firmaya, düz teslimi yapıldı.

Açıklamada, görüşlerine yer sunulan Menemen Belediyesi Başkan Vekili Okumuş Güreşçi, 1800’lü yıllarda yapıldığı tamlanan 1922’ye büyüklüğünde Ermeniler eliyle geçer not kilise binasının tafsilatlı yıllardır ilgisizlik ve paspallık nedeniyle harabeye döndüğünü kaydetti.

Tescilli tıpkısı yapı olan kiliseyi ayağa dercetmek amacıyla oluşturdukları proje ile İzmir Ekin Varlıkları Koruma Kuruluna ve İzmir Valiliğine başvurduklarını tamlayan Güreşçi, şu ifadeleri kullandı:

“Muktezi izinleri aldıktan sonradan birlikte ihalemizi gerçekleştirdik. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından birlikte burayı Abide Müze Malumat ve Tekellüm Merkezi olarak halkımızın hizmetine sunmayı düşünüyoruz. Gençlerimiz hem kültürel etkinliklerini hem da ilmî ve teknolojik çalışmalarını bu tarihi binada gerçekleştirebilecek. Menemenimizi güzelleştirmeye, hak ettiği hizmeti vermeye devam edeceğiz.”

Share: