Minik Keder, 5 ay sonra kâin donör ile hayata baştan tutundu

Minik Keder, 5 kamer sonradan kâin verici ile hayata baştan tutundu

Doğuştan ‘bilier atrezi’ tanısı konulan minik Bulut’a, uykuluk nakli

Anne Elif Belletici: “Tam umudumuzun kesildiği zamanda bağışçı ablamız aradı ve canımıza duygusal oldu”

AÜ Organ Aktarımı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı:

“Bu 10 kilogram altındaki bebeklerin ameliyatları normal standartlara göre henüz print oluyor”

“Yetişkin olan bellek ölümü olduğunda bağışçı olabilmektir”

“Minik Endişe’un şuanda durumu gayet iyi”

ANTALYA – Antalya’de bilier atrezi(doğuştan safra kanallarının olmaması) hastası olarak dünyaya gelen ve çabucak kilo kaybedip gelişimi duran 8 maaş Keder bebeğe 5 ay sonra, uygun donör bulunarak, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen karaciğer nakliye sağlığına kavuştu.

Mardin’dahi ruhlu ev hanımı Elif Koç ile Uzman Çavuş Serkan Antrenör’un geçtiğimiz 12 Teşrinievvel tarihinde Mersin’dahi özel ayrımsız hastanede erken doğumla tıpkısı koca çocukları dünyaya geldi. Büyük mutluluk işlek koşa, çocuklarının ismini Bulut koydu. Antrenör ailesi, bebeğin dışkısındaki farklılık ve yüzündeki sarılık üstüne doğumun yapıldığı hususi hastaneye gidip durumu anlattıklarında “Sorumluluk gayrimümkün, bu nev şeyler alışılagelen” denilerek evlerine gönderildi. Askeri personel olan ağababa Serkan Antrenör, fariza yaptığı bölgede bala doktorunun olmaması dolayısıyla Bulut’un durumu karşı baştan hastaneden hikmet kabul etmek istedi.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu

Doktorların benzeri ağırlık olmayacağını söylemesi konusunda Koç ailesi, Mardin’in Savur ilçesine gitti. 2 mahiye aşısı sırasında Çalıştırıcı ailesine gittikleri afiyet ocağında Bulut’un sarılığının kırıcı olduğu ve teferruatlı bir doktora başvurmaları gerektiği bildirildi. Diyarbakır’bile yapılan tetkiklerde uykuluk değerleri yüksek çıkan minik Bulut, 10 gün hastanede kaldı. Değerleri normale dönen Endişe, Ankara’dahi tıpkı hastaneye sevk edildi. Ankara’birlikte yapılan tafsilatlı tetkiklerde Endişe’a bilier atrezi (anadan doğma safra yolları yokluğu) tanısı konuldu ve müstacel akciğer nakli yapılması gerektiği bildirildi. Eş yaptıkları araştırmanın arkası sıra gücük ay ayında aktarım için Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Burada evgin karaciğer nakli yapılması gerektiği kararı sunulan Bulut’a, ana ve babasının birlikte akrabaları donör olmaya karar verdi fakat doku ve dem uyuşmazlığı nedeniyle verici olamadı.

AÜ Organ Aktarımı Merkezinde muvaffakiyetli operasyon

Bire Bir süre sonraları Malatya’üstelik faal Safiye Badas ana ve babanın çağrısını görünce duruma lakayıt kalamadı. Otobüs bileti alarak acilen Antalya’ya mevrut Badas, gerekli tetkiklerin yapılması amacıyla Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Badas’ın dokusu minik Bulut ile eşleşti. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı’nın başında bulunduğu takım vasıtasıyla minik Bulut’a 2 hafta önceki uykuluk nakli gerçekleştirildi. Ameliyata AÜ Rektörü Özlenen Özkan dahi katıldı. 3 çağ vahim bakımda tutulan Endişe süt kuzusu, 15 devir servis tedavisi gördü. AÜ Rektörü Özlenen Özkan bile Bulut ve ailesini servis odasında konuşma ederek tedavi sureci hakkında vukuf aldı. Özkan, “Çıktı sizi izleme edeceğiz” ifadelerine saha verdi. Minik Bulut, güzeşte taburcu edilerek ailesi birlikte evine gönderildi.

“Donör ablamız tıpkı hafta içre taburcu oldu”

Süreci anlatan anne Elif Koç “Çocuğumuza anadan doğma ‘bilier atrezi’ tanısı konuldu. Geç tanı konulmuştu. Doktorumuz bize acilen uykuluk nakli olmasını gerektiğini söyledi. Benim, çocuğumun babası ve akrabalarımın hiçbirisinin uymadı. bir tane ablamız fahri kendisine bizlerle iletişim kurdu. Peşi Sıra bizim de ricamız ile lahzada bilet alarak Antalya’ya geldi. Bütün tetkikleri yapıldı, çokça şükür dokular peyk ve operasyon oldu. Donör ablamız da aynı hafta zarfında taburcu oldu. Haddinden Fazla şukur iyiye gidiyor” dedi.

“Tamam umudumuzun kesildiği zamanda aradı”

5 kamer boyunca akla yatkın donör bulunmasını beklediklerini belirten anne Çalıştırıcı, “Uykuluk değerlerini ilaçlar ile düşürülmeye çalışılıyor, 5 ay süresince bekledik ve şuanda mutluyuz, cemi umudumuzun kesildiği zamanda ablamız aradı ve canımıza duygusal oldu. Allah ondan bin öğün razı olsun” diyerek aktardı. Taburcu olduklarına sevindiklerini tamlayan Çalıştırıcı, “Hocalarımıza ve burada müteharrik hep personele teşekkürname ederim. Bütün bizimle ilgilendi. Tığ verici çıkmasını çok bekledik. Bu nakillerin seçme sıkıntısı bulunmayan. Bizim kadar muntazır haddinden fazla parasız var. Bağışçı adına onlara düş olabilirler. Bizim vericimiz 1 hafta içerisinde taburcu oldu” dedi.

“Bu 10 kilo altındaki bebeklerin ameliyatları alışılagelen standartlara göre henüz baskı oluyor”

Nakil üzerine vukuf veren Akdeniz Üniversitesi Organ Aktarımı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ise şunları söyledi: “Çocuğumuza doğuştan ‘bilier atrezi’ denilen doğuştan safra yokluğu ile zade benzeri bebekti. Sıkıntıları vardı, hepatit gibi. Hastanın vericisi akraba sıfır bire bir vericisiydi. Kurul onayı alındıktan sonraları ameliyat gerçekleştirildi. Bu vericisinin karaciğerinin küçük aynı parçasını aldık, organ aktarımı gerçekleştirildi. Belli ayrımsız salah periyodu geçirdi. Şuanda da durumu gayet iyi. Bu 10 kilo altındaki bebeklerin ameliyatları normal standartlara göre elan baskı oluyor. Amma Akdeniz Üniversitesi ekibimizin deneyimi bu ameliyatın muvaffakiyetli aynı şekilde geçmesine apotr oldu. Bu hastalarımızı önceki 3 ay haddinden fazla andıran strateji ediyoruz. Henüz sonra üstelik strateji periyotlarını arttırarak tıpkı mevcudiyet boyu bizim takibimizde olacak. Biraz merhem kullanacak. Ama elan bilahare bu ilaçlarda azalacak. İnşallah büyüyüp okula gidecek.”

“Şanlı olan karın ölümü olduğunda bağışçı olabilmesidir”

Vatandaşlara bire bir kere daha organ aktarımı bergüzar çağrısında mevcut Aydınlı, “Burada esas şanlı olan akıl ölümü gerçekleşmiş hastalarımızın ailelerinin bağış yapmasıdır. Şayet tığ hatır ölümü gerçekleşmiş hastamızdan bunu alabilseydik şişman bire bir adam olsa birlikte onun karaciğerini beribenzer hale getirip bire bir parçasını buluta tıpkı parçasını dahi şişman tıpkı insana takabilirdik. Heybetli olan karın ölümü olduğunda bağışçı olabilmesidir. Bunu da şöyle düşünmeli hepimiz bire bir çevrim bağışçı olabiliriz. Bize ve evet yakınlarımıza karaciğer böbrek nakilleri gerekebilir” dedi.



Share: